Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland fick ny regering – träffade presidenten på Slottet

Från 2019
Uppdaterad 06.06.2019 17:59.
Antti rinnes regering
Bildtext Här är Antti Rinnes regering.
Bild: Lehtikuva

Regeringsperioden för Antti Rinnes (SDP) regering har inletts. President Sauli Niinistö utnämnde regeringen i dag efter att Juha Sipiläs regering hade beviljats avsked.

Kommunminister Sirpa Paatero, statsminister Antti Rinne, finansminister Mika Lintilä, jord- och skogsbruksminister Jari Leppä och försvarsminister Antti Kaikkonen anländer till Ständerhuset.
Bildtext Kommunminister Sirpa Paatero, statsminister Antti Rinne, finansminister Mika Lintilä, jord- och skogsbruksminister Jari Leppä försvarsminister Antti Kaikkonen och de andra ministrarna anländer till Ständerhuset.
Bild: Lehtikuva

Vid 16.30 på torsdag eftermiddag samlades de nya ministrarna i Ständerhuset för den traditionella gruppbilden och för att träffa pressen.

Antti Rinne kävelemässä Presidentinlinnasta Säätytalolle.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Nyutnämnda statsministern Antti Rinne (SDP) talade om en känsla av déjà vu vid att återvända till Ständerhuset.

- Här har vi varit mer än vi varit hemma de senaste veckorna, det här laget har förhandlat väldigt tajt. Nu förnyar vi Finland, sade Rinne och nämnde klimatförändringen, rättvisa och förstärkning av välfärdssamhället som utgångspunkterna i regeringsprogrammet.

Finansminister Mika Lintilä (C) fyllde på med att regeringsmålet om en sysselsättningsgrad på 75 procent är högt, men realistiskt.

- Själv skulle jag vara mer förvånad om regeringen inte hade ett så högt mål, sade Lintilä.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) benämnde dagen som en fin dag inte bara för Finlands gröna utan också för hela världens gröna rörelse, med ett regeringsprogram som utgår från hållbar utveckling och klimatförändringen och en regeringen med tre gröna ministrar.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) liknade känslan vid den första skoldagen:

- Vi är alla väldigt ivriga men vi vet att vi har mycket jobb framför oss, sade hon och lyfte upp både ambitiösa klimatmål och ambitiösa mål att stärka välfärdsstaten.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) vidhöll också hon att regeringen har alla möjligheter att nå sysselsättningsmålen.

- Våra nordiska grannar har nått de här siffrorna, så vi kan också.

President Sauli Niinistö tog emot den nya regeringen på Slottet - Spela upp på Arenan

Besök också på slottet

Både den nya och den förra regeringen har under eftermiddagen besökt presidenten på slottet, Sipiläs regering för att avlägga sitt avskedsbesök hos president Sauli Niinistö.

Juha Sipilä håller tal.
Bildtext Juha Sipiläs avskedstal på Slottet
Bild: Lehtikuva

Sipilä tackade i ett tal presidenten för gott samarbete. Han tittade också tillbaka på regeringsperioden och framhöll att sysselsättningen under hans regering uppnådde en historiskt hög nivå.

Sauli Niinistö håller tal.
Bildtext Niinistö talade till den avgående regeringen
Bild: Lehtikuva

Niinistö tackade likaså regeringen för gott samarbete och påpekade att regeringen gjort bra ifrån sig bland annat inom ekonomin.

Niinistö berömde den tillträdande regering för en snabb regeringsbildning och en bred regeringsbas. Han framhöll att instabiliteten i världen kommer att fortsätta.

Regeringen ställs enligt Niinistö inför utmaningar som klimatförändringen, den tunga skuldbördan och oron över hur hållbart pensionssystemet är.

Samtidigt framhöll Niinistö att Finland brukar vara i täten i en rad internationella jämförelser där man tittar på hur bra länderna i världen mår.

Antti Rinne valdes med rösterna 111-74

Tidigare i dag valde riksdagen Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne till statsminister.

Antti Rinne (SDP) i Rikssalen.
Bildtext Antti Rinne (SDP) är nu statsminister.
Bild: Lehtikuva

Riksdagen samlades till plenum på torsdag klockan 12, och därefter valdes Antti Rinne till statsminister. Rösterna föll 111 - 74 med 14 frånvarande.

Rösttavlan i plenisalen med rösterna 11-74.
Bild: Lehtikuva

Efter plenum träffade Rinne pressen i Rikssalen. Han beskrev sin relation till president Sauli Niinistö som fungerande och sade att han är glad över de senaste veckornas arbete.

Nu är vi färdiga att börja förverkliga det här mycket goda regeringsprogrammet

― Statsminister Antti Rinne(SDP)

- Jag är lite trött men mycket glad, nu är vi färdiga att börja förverkliga det här mycket goda regeringsprogrammet, sade den nyvalda statsministern.

Hanna Sarkkinen kramar SFPs Jutta Urpilainen.
Bildtext Stämningen var god under hela dagen! Här kramar Jutta Uripilainen Hanna Sarkkinen-
Bild: Lehtikuva

I riksdagens kafé strax före plenum var det livlig stämning med många som gratulerade de nya ministrarna.

Katri Kulmuni.
Bildtext Katri Kulmuni.
Bild: Lehtikuva

En av dem är Katri Kulmuni (C) som blir näringsminister. Hon är glad över utnämningen och över att regeringen består av så många unga kvinnor.

- Men nu börjar jobbet strax. Vi har byggt hela regeringsprogrammet på sysselsättningsnivån och den ekonomiska tillväxten, det kommer att bli mycket tufft.

Regeringen Sipilä beviljades avsked

Juha Sipilä i plenisalen.
Bildtext Juha Sipilä (C) återgår till att sitta i plenisalen som vanlig riksdagsledamot.
Bild: Lehtikuva

Vid 14-tiden beviljades Juha Sipiläs regering avsked i Statsrådsborgen. Därefter utnämnde president Niinistö Antti Rinnes regering varpå regeringen höll sitt första, konstituerande möte.

Därefter avlade de nya ministrarna tjänsteeden eller avgav tjänsteförsäkran. Statsrådet har twittrat en video av ceremonin.

Timo Harakka, Sanna Marin och Aino-Kaisa Pekonen avlägger tjänstemannaeden.
Bildtext Här avlägger arbetsminister Timo Harakka, kommunikationsminister Sanna Marin och social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen tjänsteeden.
Bild: Lehtikuva
Leende ministrar äter tårta.
Bildtext Försvarsminister Antti Kaikkonen, social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari låter sig väl smaka under kaffebjudningen på Ständerhuset.
Bild: Lehtikuva

Dagen inleddes med träff på Talludden

Republikens president Sauli Niinistö och Antti Rinne träffades på Talludden på förmiddagen. Efter mötet meddelade president Niinistö skriftligt till riksdagen att Rinne är statsministerkandidat.

President Sauli Niinistö och Antti Rinne skakar hand - Spela upp på Arenan
SDP:s presskonferens 4.6.2019. Från  vänster Jutta Urpilainen, Tytti Tuppurainen, Ville Skinnari, Sirpa Paatero, Antti Rinne, Sanna Marin, Timo Harakka, Krista Kiuru

Här är ministrarna i Antti Rinnes regering: 11 kvinnor och 8 män

Nu har alla regeringspartier fattat sina beslut.