Ska könskorrigerade män få idrotta med kvinnor? Transpersoner hamnar i kläm i sportvärlden: ”Har haft det svårt att andas”
Efter att elitidrottaren Moa Filén-Hammarström blev Noel har han stoppats från att spela med kvinnor. Det stora problemet är att han inte heller får spela med män. Idrottande transpersoner i Finland får också leva i ovisshet efter könskorrigeringar.
Den 27 januari 2019 var en stor dag för Noel Filén-Hammarström.
För första gången på nästan ett år fick den tidigare juniorlandslagsspelaren lira elitbasket igen, i division 1 för kvinnor. Den här gången som man.
– Jag är i extas och är otroligt taggad på att bjuda på airballs och stegfel. Äntligen får jag komma hem igen, skrev Filén-Hammarström i ett inlägg på Instagram.
Trots att Filén-Hammarströms Södertäje vann över Huddinge hängde Nina Baresso i motståndarlaget inte läpp. Hon var glad över att se Filén-Hammarström tillbaka på planen.
– Jag tycker det är underbart, ingen ska behöva ge upp sin dröm, sin passion för att man inte har mått bra i sig själv. Mår han bra i dag? Då kan jag inte vara mer lycklig. Jag blev jätteglad att Noel fick spela, sade Baresso till Aftonbladet.
Själv sade Filén-Hammarström att de 16 minuterna i matchen var de finaste i livet.
– Nu får vi se om Wada och antidopning tillåter mig snubbla och komma hem fler gånger.
Men glädjen blev kortvarig.
Två månader efter comebacken stod det klart att Filén-Hammarström inte längre får spela elitbasket med kvinnor. Eller med män heller, för den delen.
Filén-Hammarströms dispensansökan för testosteron – som används vid könskorrigeringar – avslogs av Riksidrottsförbundets dopningskommission. Motiveringen? "Dispens möjlig först när könsbyte genomförts och juridiskt kön ändrats."
– Jag har haft det otroligt svårt att andas senaste dagarna. Detta tog hårdare på mig än vad jag kan beskriva i ord, skrev Filén-Hammarström på Instagram efter beskedet.
Basketframtiden är med andra ord oviss. Filén-Hammarström får vänta på att slutföra behandlingen innan han – kanske – kan spela igen.
Mot män eller kvinnor? Ingen vet.
– Noel är definitivt inte den sista. Förbundet behöver veta hur det här ska funka, sade Södertäljes tränare Joakim Brunnström i en intervju med Expressen.
”Vet knappt vad en transperson är”
Filén-Hammarström är inte den enda som hamnat i kläm.
Fallet Caster Semenya – som just nu behandlas i Schweiz högsta domstol – är ett till bevis på att sportvärlden har svårt att svara på många frågor:
Vad är humant? Var går gränsen mellan sportslig rättvisa och diskriminering?
Då det dessutom inte råder konsensus om vilka fördelar en könskorrigerad kvinna fått av sitt tidigare kön blir det en ordentlig soppa. I en granskning av Expressen framkommer det att förbunden i Sverige i är ”synnerligen oförberedda” på transidrottare.
– Många är ovana. Man vet knappt vad en transperson är, säger Jenny Svender, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet
Expressen talade med 20 förbund. Inte ett enda hade riktlinjer för transpersoner som vill spela på elitnivå.
"Problematiskt och inte uppmuntrande"
Hur ser situationen ut i Finland?
Tatu Iivanainen är verksamhetsledare för Finlands taekwondoförbund. Han har stor erfarenhet av jämlikhetsfrågor och säger att läget i Finland är jämförbart med det i Sverige.
– Stora idrottsländer som Storbritannien och Australien har riktlinjer, men i Norden är det inte så. De här är stora och svåra frågor och det finns många synpunkter.
Är förbund i Finland beredda på hur de ska agera om ett fall som Filén-Hammarström dyker upp? Iivanainen tror att svaret är nej.
– Det är problematiskt eftersom det inte är uppmuntrande för idrottare att leva i ovisshet. De vet inte vad som väntar efter en könskorrigering.
Transkvinna fick tävla i Kalevaspelen
Kulstötaren Vera Räsänen – som tidigare hette Vesa – möttes också av en lång tystnad efter sin könskorrigering. För fem år sedan väntade hon i över ett halvår på friidrottsförbundets beslut efter att ha ansökt om rätt att tävla i damernas öppna serie.
Hon fick grönt ljus – och stötte kula i Kalevaspelen i Kuopio.
Tröskeln är hög för personer inom könsminoriteter att delta i organiserad idrott
Men idrottslivet har inte varit en dans på rosor efter könskorrigeringen.
Räsänen har också haft stora problem att tävla inom tyngdlyftning på grund av oklarheter med sin licens.
Människorättsorganisationen Setas generalsekreterare Kerttu Tarjamo säger att det finns övergripande problem inom idrottsvärlden.
– Klara riktlinjer saknas. Det finns vissa, men de kan tolkas på olika sätt. Dessutom stirrar man för mycket på testosterongränser.
Missa inte Sportliv om Alexander Saloranta, som tvingades välja mellan en könskorrigering och elitidrott. Se minidokumentären i klippet nedan.

Artikeln uppdaterad klockan 14.26. Omröstningarna i artikeln har plockats bort, eftersom de kan anses vara stötande.