Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lukes korrigerade kolsänkssiffror: Avverkningen bör vara 1–2 miljoner kubikmeter mindre än vad som tidigare uppgetts

Från 2019
Stig genom mossig mark i blandskog i vackert sidoljus
Bild: Yle / Mostphotos. Alexanderphoto.

Naturresursinstitutet Luke har korrigerat sitt omdiskuterade fel i beräkningen av referenstalet för kolsänkorna. Siffrorna kommer antagligen ännu att ändras efter att EU-kommissionen granskat dem.

Enligt Luke ligger en lämplig avverkningsnivå för åren 2021–2025 på kring 81–82 miljoner kubikmeter. Siffran som Luke gick ut med i december var 83 miljoner kubikmeter.

Korrigeringen har "marginell inverkan"

- Det är bra att resultatet från uträkningarna har utvärderats inom forskarsamhället. På så sätt har skillnaden i skogsklassificeringen kunnat korrigeras i tid. Korrigeringen som nu har gjorts höjde kolsänksmålet, men beräkningen är ännu inte slutgiltig för Finlands del, säger biträdande professorn Aleksi Lehtonen i ett pressmeddelande.

Enligt Lehtonen är betydelsen av det korrigerade resultatet marginell.

Finlands miljöcentrals enhetschef Sampo Soimakallio bedömde tidigare i vår att enligt EU:s beräkningar borde Finland avverka 10-18 miljoner kubikmeter mindre skog än vad Finland räknar med.

EU ska ännu granska siffrorna

EU har kritiserat Finland för inexakthet och brist på transparens gällande referenstalen för kolsänkor.

Kommissionen har bett om mer information bland annat gällande utvecklingen av avverkning och om den beräkningsmall som Finland använder sig av uppfyller klimatmålen.

Lukes beräkning ska nu granskas av EU-kommissionen. Inom juni och juli månad kan kommissionen be att Finland gör korrigeringar. Vid årets slut ska kommissionen fastställa det slutliga referenstalet för kolsänkorna i Finland.

Kolsänkor är reservoarer i naturen som binder koldioxid från atmosfären. EU använder kolsänkor som ett verktyg i kampen mot klimatförändringen.

Här kan du läsa mer om vad kolsänkor egentligen är och varför Finland och EU bråkar om dem.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Luonnonvarakeskuksen korjattu hiilinielulaskelma: Metsiä voi hakata 1–2 miljoonaa kuutiota vähemmän kuin aiemmin arvioitiin – "Marginaalinen vaikutus" skriven av Jenni Frilander.

Diskussion om artikeln