Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Innebandyligan väntar för det familjära byalaget Ådalens IF: “Vi gör så gott vi kan med gruppdynamiken som spjutspets”

Från 2019
Ådalens IF firar herrlagets historiska ligaplats efter kvalsegern över Karhut.
Bildtext Ådalens IF firar herrlagets historiska ligaplats efter kvalsegern över Karhut.
Bild: Iiro Karesniemi / Innebandyförbundet

Sibboklubben Ådalens IF:s herrar följde damernas exempel och steg till ligan efter ett lyckat slutspel som avslutning på säsongen 2018/19. I ÅIF vill man hålla fast vid sammanhållningen och inte göra stora ändringar i laget, trots att man aldrig tidigare spelat på den högsta nivån i Finland.

– När det blev klart att vi steg till ligan och började fundera på det här kom vi fram till att vi inte vill tumma på dynamiken i laget. I ärlighetens namn finns det hemskt många duktiga spelare som vi inte ens har fiskat efter, berättar tränaren Sebastian Freudenthal när Yle Sporten besöker klubbens egna innebandyhall i Söderkulla.

Ådalens IF besegrade Karhut från Björneborg med 3–1 i matcher i kvalet till innebandyligan. Herrlagets historiska ligaplats säkrades i slutet av april.

– Det som bar oss förra säsongen var gruppdynamiken och det vill vi inte tumma på. Vi gör så gott vi kan med gruppdynamiken som spjutspets. Det ser vi som det viktigaste.

Ådalens IF förbereder sig för sin första säsong i herrarnas innebandyliga - Spela upp på Arenan

Stämningen i ÅIF är verkligen familjär. Många spelare i laget har spelat för klubben i många år och får nu uppleva innebandyligan för första gången.

En av dem är Atte Huovinen.

– Jag har spelat här i tolv år. Mina sista år som junior spelade jag här och sedan hoppade jag med i herrlaget då de var i division 2.

– Efter den första säsongen steg vi till division 1 och där spelade vi länge. Vi har varit med om tätstrider och bottenstrider. Jag har fått se ett och annat.

Atte Huovinen och Miro Herlin firar lagets största seger så här långt.
Bildtext Atte Huovinen och Miro Herlin firar lagets största seger så här långt.
Bild: Iiro Karesniemi / Innebandyförbundet

För Huovinen och de andra i laget innebär ligaplatsen en lite större satsning på innebandyn än tidigare.

– Visst är motivationen större än tidigare. Jag är medveten om att jag tränade mindre förra sommaren än vad jag förmodligen kommer att göra i år.

Hur blev ÅIF:s ligaplats möjlig?

För de utomstående kom ÅIF:s avancemang som en skräll. Laget hade inte imponerat under grundserien i division 1 och kom med till slutspelet som åttonde och sista lag.

– Inom laget visste vi vilka förutsättningar vi kunde ha om vi lyckas väl och alla hålls friska. Vi gjorde en sådan bestämmelse på hösten att vi kombinerar innebandy med livet i elva månader, och en månad kombinerar vi livet med innebandy – alltså att ingen är på arbetsresor och sådant, utan då koncentrerar vi oss fullständigt på det här, berättar Freudenthal.

Under slutspelet besegrade Ådalens IF först NST och sedan grundseriens vinnare Rangers.

– Vi gick lite och väntade på “sen när, sen när”. Det kan ju emellanåt gå lite dåligt och man fokuserar alltför mycket på “sen när”, men den här gången gick det vägen.

I finalen åkte ÅIF på en förlust mot Tiikerit med 0–3 i matcher – men i ligakvalet vann man med 3–1 över Karhut. Den avgörande matchen vann ÅIF med 6–2 i hemmahallen i Sibbo.

Lagets bästa poängplockare under slutspelet var trotjänaren Atte Huovinen.

– Nog var det ju häftigt. Vi spelade ganska dåligt i serien mot Tiikerit och förlorade med 0–3. Efter den var man ganska tom. Vi lyfte oss som lag och klarade av att förbättra vårt spel, och vann den sista serien, berättar Huovinen.

Både spelare och tränare lyfter gång på gång fram stämningen i laget som dess styrka.

– Vi är som en familj. Alla kan prata med alla och vi har roligt tillsammans. Ingen behöver stressa, intygar juniorlandslagsspelaren Oliver Sillanpää som gjorde flest mål för ÅIF under slutspelet.

Oliver Sillanpää gjorde mål i den avgörande kvalmatchen mot Karhut.
Bildtext Oliver Sillanpää gjorde mål i den avgörande kvalmatchen mot Karhut.
Bild: Iiro Karesniemi / Innebandyförbundet

Tränaren Freudenthal prisar det unga löftet Sillanpääs insats under säsongen. Den tidigare landslagsspelaren verkar stortrivas i ÅIF, liksom många äldre spelare som fortsatt sina karriärer länge i klubben.

– Den interna stämningen och barnsliga jargongen som råder i omklädningsrummet är det som gör det här laget. Det är trevligt att se att killarna trivs tillsammans, säger Freudenthal.

– En gammal “faija” som jag får också hänga med i knutarna och skratta åt de gamla historierna som tvinnar i hallen år ut och år in.

Ådalens IF har en aktiv juniorverksamhet, men det märks inte ännu i nästa år ligalag.

– Vår åldersstruktur är inte optimal. Avancemanget till ligan kom i princip två år för tidigt. Vi har jätteduktiga B-juniorer.

– Det som håller oss i ligan, att vi lyckas hämta upp egna duktiga killar. Vi har inte resurser att köpa killar härifrån och därifrån och skapa ett kanonlag … inte i alla fall nästa säsong, skrattar Freudenthal.

Chefstränaren Sebastian Freudenthal och lagledaren Stig Söderholm gratuleras av Karhut efter ligakvalet.
Bildtext Chefstränaren Sebastian Freudenthal och lagledaren Stig Söderholm gratuleras av Karhut efter ligakvalet.
Bild: Iiro Karesniemi / Innebandyförbundet

ÅIF:s klara målsättning för nästa säsong är att hållas kvar i ligan. Målsättningen underlättades åtminstone lite av innebandyförbundets beslut att låta ÅIF spela sju av sina 13 hemmamatcher i Sibbo, trots att hallen i Söderkulla med en läktarkapacitet för 440 personer inte uppfyller ligans krav.

– Det är definitivt vår primära målsättning att vi hålls kvar. I ärlighetens namn finns där bra mycket hårdare lag än vad Ådalens IF är. Det måste vi vara medvetna om och det är bra att inse faktum.

– Men visst finns där sådana lag som klart är våra huvudmotståndare i serien. Det är av dem som vi ska knipa våra poäng nästa säsong, planerar Freudenthal.