Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

De utser Svenska Yles litteraturpris i år – för Århundradets bokklubb är bokens estetik viktig

Från 2019
Kaneli, Malin och Jenna skrattar
Bildtext I år är det Århundradets bokklubb som är juryn för Svenska Yles litteraturpris. Här är tre av medlemmarna: Malin Öhman, Jenna Matintupa och Kaneli Johansson
Bild: Yle/Frida Lönnroos

Juryn för Svenska Yles litteraturpris är Århundradets bokklubb som består av fem läsentusiaster. Jurymedlemmarna är av olika åsikt om det mesta, precis som det ska vara för att utse en värdig vinnare ur årets finlandssvenska bokskörd.

Priset delas ut i samband med Bokmässan i Helsingfors i slutet av oktober månad. Priset på 2000 euro har delats ut redan i 19 år.

Århundradets bokklubb är en bokklubb där man träffas, läser böcker, diskuterar och analyserar dem och utöver det skriver medlemmarna blogg och postar sina analyser och bilder på Instagram. Tillsammans gör bokklubben också frilansuppdrag, till exempel har de gjort en intervjuserie med Märta Tikkanen.

Instagram är snabbare och mer bildfokuserat än bloggen

― Kaneli Johansson

En försommardag träffar jag tre av medlemmarna i Århundradets bokklubb, Jenna Matintupa, Kaneli Johansson och Malin Öhman för att diskutera vad som är viktigt för dem då de läser. (Saga Mannila och Hanna Arhippainen hör också till juryn). En viktig fråga med tanke på att dessa personer utgör juryn för Svenska Yles litteraturpris i år. De ska tillsammans plöja igenom all utgiven finlandssvensk skönlitteratur för det här året och utse en vinnare.

Tre av medlemmarna i årets jury för svenska yles litteraturpris poserar för kameran i en somrig park.
Bildtext Malin Öhman, Kaneli Johansson och Jenna Matintupa är tre av fem medlemmar i Århundradets bokklubb.
Bild: Frida Lönnroos/Yle

Instagram viktigaste plattformen

Hur mycket funderar de på plattformarna på sociala medier när de väljer böcker som de vill läsa i sin bokklubb?

screenshot från århundradets bokklubbs insta
Bildtext Att posta snygga bilder på Instagram för att nå ut till fler är A och O för Århundradets bokklubb
Bild: Århundradets bokklubb

– Instagram är snabbare och mer bildfokuserat än bloggen, säger Kaneli. På bloggen igen finns det möjlighet att skriva längre och mer reflekterande och ingående.

Vi bedömer inte boken utifrån utseende men det är en bonus om den är snygg

― Malin Öhman

I bokklubben är man enig om att den överlägset viktigaste plattformen är Instagram. De medger att om boken har ett tilltalande utseende så spelar det roll.

screenshot från århundradets bokklubbs insta
Bildtext Böckernas estetik har blivit allt viktigare för bokklubben.
Bild: Århundradets bokklubb

– Vi bedömer inte boken utifrån utseende men det är en bonus om den är snygg, säger Malin.

– Den hamnar oftare på Instagram om den är snygg, men vi har aldrig valt bort en bok för att den är ful. Vi som läsare är präglade av vår tid som är verkligt visuell, därför väljer vi överlag böcker med ett snyggt utseende, påpekar Kaneli.

Jenna inflikar att de inte skulle köpa en bok bara för att den är snygg på Instagram utan den måste också ha ett innehåll som är tilltalande.

Hon blir avbruten av Kaneli som hävdar att hon nog också köper böcker utgående från hur de ser ut.

– Jag har till exempel varit på resa någon gång och hittat en bok som jag tycker ser snygg ut, kollat in baksidan, skummat igenom handlingen och tänkt “det låter helt okej jag tar den”. Då är det utseendet som lockat mig till att plocka upp boken, sen avgör nog handlingen ifall jag köper den eller inte.

Utseendet har inget med innehållet att göra, men det inger en stämning

― Jenna Matintupa

Också Malin påpekar att hon har böcker i sin bokhylla som hon bara har köpt för att de är snygga, hon har aldrig tänkt läsa dem.

Bokens utseende spelar allt större roll

Överlag tycker jurymedlemmarna att det i dag är viktigare än någonsin att tänka på bokens utseende och formgivning när man ger ut en bok. Jenna menar att de sinsemellan har diskuterat de böcker som de nu ska läsa på uppdrag av Svenska Yle.

– Utseendet har inget med innehållet att göra, men det inger en stämning. Och den stämningen påverkar en givetvis, säger hon. Om valet står mellan två böcker kan omslaget vara avgörande.

– Om vi verkligen inte skulle komma överens om vilka av de här två böckerna som ska vinna, den enda är snygg och den andra är ful, då kan det vara utseendet som avgör, inflikar Kaneli.

Jenna säger att det nog har en stor betydelse för dem hur böckerna ser ut. Varje bok de läser i bokklubben manglas och pärmen och formgivningen diskuteras.

Jag försöker också läsa fysiska böcker eftersom jag tycker att bokupplevelsen är bättre då

― Kaneli Johansson

– Det låter kanske hemskt men det är också lite på skämt, vi är inte superseriösa med att vi har det här fåfänga intresse vid sidan av en intellektuell litterär diskussion, säger Kaneli.

Vem är jurymedlemmarna?

Jenna har studerat litteratur men bytte sedan inriktning, hon har jobbat som journalist och skribent, med ett visst litterärt fokus. I dag jobbar hon som informatör på Helsingfors Svenska Marthaförening och därutöver frilansar hon som bloggare och skribent.

Kaneli har studerat nordisk litteratur och jobbar som frilansande litteraturkritiker, översättare och copywriter på Akademen. Kaneli har precis också startat en litteraturpodd tillsammans med Hanna Ylöstalo som heter “Samtal med vänner”.

Malin har studerat journalistik och för tillfället studerar hon litteratur. Hon jobbar som layoutjournalist på Hufvudstadsbladet och frilansar också som litteraturkritiker.

– Vi blev alla pepp på uppdraget och framför allt känns det bra att vi är fem stycken eftersom det känns som att vi verkligen är en jury. Ibland är det ju bara en person i juryn för det här priset men nu är vi ett helt gäng, säger Kaneli.

– Det känns också fint att vi har jobbat tillsammans och “bokklubbat” så länge att det har blivit något större än bara bokklubben. Och det bevisar vi ju genom att få det här uppdraget – det är jätteroligt, säger Malin.

– Plötsligt känner man sig så auktoritär i sin litteratur vilket är intressant och förstås roligt. Vi jobbar delvis med litteratur på olika sätt, men bokklubben var ändå främst en hobby från början. Vi tycker om att läsa böcker och att diskutera dem, inflikar Jenna.

Inte bara snygga böcker, också snygg mat

Bokklubbsmedlemmarna har i varje fall något de alla är överens om, estetiken är oerhört viktig. Tittar man närmare på Århundradets bokklubb på Instagram är det inte bara viktigt att boken är snygg utan alla andra attiraljer skall också vara tilltalande för ögat. Bland annat är smörgåsarna eller överlag tilltugget oftast noggrant genomtänk och oerhört smakfullt presenterat. Sällan har väl frukt eller en smörgås på ett fat varit en större fröjd för ögat

screenshot från århundradets bokklubbs insta
Bildtext Det ska se snyggt ut, inte bara böckerna utan gärna också maten.
Bild: Århundradets bokklubb

– Nu har vi också haft bokklubbsträffar som inte varit fullt så estetiska, påpekar Kaneli, men då hamnar de inte heller på bild, skrattar hon. Om vi säger såhär, vi pratar inte mer eller mindre om en bok utgående från dess utseende, det är mer en slump vad som hamnar på Instagram.

Och Jenna understryker att smörgåsarna inte bestäms utgående från hur de passar på Instagram, däremot råkar det sig ofta att de gör det. Snacksen är färgkoordinerade och så vidare. Kaneli menar att de har en väldigt utvecklad och väl genomtänk meny då de träffas med bokklubben. Rotfruktschips och bubbel står till exempel alltid på menyn.

screenshot från århundradets bokklubbs insta
Bildtext Menyn på en bokklubbsträff är alltid välplanerad och genomtänkt.
Bild: Århundradets bokklubb

Läser på olika sätt

De här bokslukarna inmundigar sina böcker på olika vis. Några gillar att läsa, andra gillar att lyssna. Jenna säger att hon allt mer har börjat lyssna på ljudböcker eftersom det är så otroligt mycket enklare.

– Jag försöker också läsa fysiska böcker eftersom jag tycker att bokupplevelsen är bättre då. Det blir en annan känsla än när man lyssnar på en bok eftersom man då har möjlighet att göra en massa andra saker under tiden och man kanske inte alltid koncentrerar sig helt till fullo på litteraturen.

Kaneli igen säger att hon aktivt har valt bort ljudböcker till förmån för poddar och musik. Hon konstaterar att hon i så fall inte hinner lyssna på allt hon vill och därför gärna väljer att läsa boken i fysisk form. Men hon påpekar att i jobbsammanhang är hon inte alls lika kräsen på hur hon tar åt sig böcker. Då duger en pdf på datorn lika bra som en fysisk bok.

Malin tycker om ljudböcker, men för henne är det viktigt vilken sorts bok hon väljer att lyssna på.

– Det får inte vara poetiskt för då försvinner upplevelsen för mig. Jag ska kunna diska och lyssna samtidigt.

Här blir hon avbruten av Kaneli som säger att de finaste upplevelser hon haft med ljudböcker varit just poesi.

– Ska jag läsa poesi helt själv blir inte känslan den samma, men får jag lyssna på någon annan som läser poesi tar jag in det på ett helt annat sätt. Det finns med en tyngd i uppläsningen som jag inte alltid själv kan åstadkomma.

Bland annat är smörgåsarna eller överlag tilltugget oftast noggrant genomtänk och oerhört smakfullt presenterat

Här avbryter Malin henne och säger att det inte alltid är poesi hon inte klarar av som ljudbok utan kanske främst prosa med ett poetiskt uttryck. Där detaljer tenderar att försvinna om man inte lyssnar helhjärtat.

– Hassen Khemiris Allt jag inte minns var fruktansvärd att lyssna på, inflikar Jenna. Först lyssnade jag på den som ljudbok och den funkade inte alls för den hade en snabb dialog och var upplagd i korta meningar och jag förstod ingenting, sedan läste vi den och den var alldeles underbar.

Malin avbryter Jenna tvärt:

– Det håller jag inte alls med dej om, säger hon. Det var Hassen Khemiris bror som läste in den och han har olika röster för alla karaktärer och läste superfint.

Bokklubben fortsätter att käbbla en stund över huruvida boken var bra inläst eller inte. De landar till slut i att det är bra att alla har olika åsikter om allt.

Svenska Yles litteraturpris

Diskussion om artikeln