Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås gatubrunnar pryds av färgglada klistermärken – ska upplysa om att skräp som hamnar i brunnarna rinner ut i havet

Från 2019
En gatubrunn med dekal.
Bildtext Den här brunnen finns vid Krämaretorget i Borgå.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Kampanjen "Magknip av plast" intar Borgå som första stad i Finland. Senare i sommar dyker klistermärken upp på brunnar också i Åbo och Vanda.

Den största delen av skräpet i Östersjön härstammar från den urbana miljön och tar sig ut i vattendrag antingen direkt från konsumenten eller med till exempel dagvattensystemet.

Den här nedskräpningen vill föreningen Håll Skärgården Ren minska genom kampanjen "Magknip av plast".

I kampanjen märks brunnslock i Borgå, Åbo och Vanda ut med färgglada klistermärken. De ska påminna människor om att inte skräpa ner.

– Speciellt vanligt är det att kasta cigarettfimpar rakt ner i dagvattenbrunnar, utan att vara medveten om att dagvatten nästan överallt leds direkt ut i närmaste vattendrag utan att renas. Därför är det ingen överraskning att cigarettfimpar är det vanligast förekommande skräpet i världens hav, berättar Jutta Vuolamo, projektanställd på Håll Skärgården Ren.

Klistermärkena är på plats i ett par veckor

Till Borgå anländer klistermärkena den 8 juni i samband med Borgådagarna. Redan den 6 juni hade klistermärken dykt upp vid Krämaretorget.

Till Åbo anländer klistermärkena den 14 juni i samband med den nya festivalen Kesärauha. I Vanda dyker de upp i början av juli.

Klistermärkena finns på plats i ett par veckor. I Åbo och Vanda kommer kampanjen också att synas på soptunnor.

2019 är kampanjens pilotår

Kampanjen "Magknip av plast" fick sin början våren 2018 när Håll Skärgården Ren deltog i tävlingen Meriroskahaaste, som ordnades av Finlands miljöcentral.

Den gick ut på att hitta lösningar för att minska mängden skräp som hamnar i Östersjön.

Håll Skärgården Ren prisbelönades i tävlingen och har med hjälp av prissumman på 7 000 euro kunnat förverkliga kampanjen "Magknip av plast".

Planen är att fortsätta kampanjen också på andra orter i framtiden.

Diskussion om artikeln