Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Theresa May avgick formellt som partiledare - nu inleds kampen om ny premiärminister

Från 2019
Uppdaterad 07.06.2019 18:24.
Theresa May deltog den 6 juni 2019 i minneshögtider för landstigningen i Normandie i Frankrike.
Bildtext Theresa May deltog på torsdag i minneshögtider för landstigningen i Normandie i Frankrike. I dag avgick hon formellt, och nu ska de konservativa rösta fram en efterträdare till henne.
Bild: EPA-EFE/BERTRAND GUAY / POOL MAXPPP OUT

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgick i dag formellt från posten som partiledare. Bland styrande konservativa inleds ordförandekampen nu på allvar. Hugade kandidater bör anmäla sitt intresse senast på måndag.

May lovade att avgå efter att parlamentet upprepade gånger avvisade brexitavtalet som hon hade utarbetat med EU.

Theresa May fortsätter som premiärminister tills de konservativa har utsett hennes efterträdare.

Ordförandevalet ska vara klart senast i slutet av juni, och alla hugade bör anmäla sin kandidatur senast på måndag kväll.

Förre Londonborgmästaren Johnson favorit

Den förre utrikesministern och Londonborgmästaren Boris Johnson har redan anmält sitt intresse och anses höra till favoriterna i det här skedet.

Johnson hörde till förgrundsfigurerna i brexitrörelsen men han tog inget större ansvar för förhandlingarna efter att folket valde att lämna EU.

Ordförandevalet sker i fyra omgångar så att det till slut finns endast två kandidater kvar, som partiets 124 000 medlemmar får välja mellan.

Före det får partimedlemmar fråga ut de två toppkandidaterna vid två valdebatter som börjar den 22 juni. Den nya partiledaren och premiärministern ska vara klar under veckan som börjar den 22 juli.

Diskussion om artikeln