Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s hårda tariffhot kan tvinga Mexiko stänga gränserna

Från 2019
Personer som gripits i delstaten New Mexico efter att ha tagit sig olagligt till USA.
Bildtext Personer som gripits i delstaten New Mexico efter att ha tagit sig olagligt till USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det amerikanska hotet om nya handelstariffer för mexikanska varor har satt fart på förhandlingarna om flyktingströmmen till USA. Mexiko lovar sända nationalgardet till sin gräns mot Guatemala för att stoppa flödet av flyktingar.

USA:s president Donald Trump håller fast vid sitt hot om att införa tariffer på måndag om flyktingströmmen fortsätter. Tarifferna skulle gradvis öka från 5% till 25% från hösten. Då skulle alla slags varor från Mexiko bli dyrare i USA.

Mexiko lovar sända nationalgardet

Förhandlingarna i Washington fortsatte på torsdag och Mexiko lovade införa olika åtgärder för att hindra flyktingar att närma sig den amerikanska gränsen.

Mexiko rapporteras ha lovat sända sitt nationalgarde till gränsen mot Guatemala för att stoppa de papperslösa invandrarna på väg till USA. Samtidigt stänger man bankkonton för personer som misstänks ägna sig åt mänskosmuggling.

Mexiko sänder 6 000 man till gränsen, lovade utrikesminister Marcelo Ebrard efter förhandlingar i Vita huset på torsdag.

USA håller fast vid kraven

Det är oklart om Mexikos löften räcker för USA. Båda parter talar om lyckade förhandlingar, men man har inte nått några avtal.

President Donald Trump har varit i Europa hela veckan, men ska återkomma till Washington på fredag.

I en intervju för Foxnews sade Trump att tariffer är ett underbart redskap som ger stora rikedomar till USA.

För Trump handlar det om inte om asylsökare

Donald Trump vill stoppa genomströmningen av invandrare från Centralamerika. Han kritiserar Mexiko för en ”invasion” av kriminella och narkotika till USA.

Tidigare har många invandrare i USA kommit från Mexiko, men på senare år har allt fler kommit från Centalamerika och bara passerat Mexiko. USA har protesterat mot de flyktingkaravaner som man nu hoppas kan stoppas.

Asylrätten ifrågasatt

USA har krävt att Mexiko ska stänga sin södra gräns, eller se till att de papperslösa invandrarna stannar i Mexiko och inte släpps ända till USA för att söka asyl.

USA vill också deportera de centralamerikanska asylsökarna till Guatemala, eftersom det för de flesta är det första landet de har besökt.

Enligt amerikanska medier kan Mexiko tvingas godkänna det förslaget för att slippa tarifferna.

Mänskorättsorganisationerna ifrågasätter förslagen om att stoppa invandrarna innan de når gränsen där de har rätt att söka asyl.

Källor: CNBC, AFP, Foxnews

Diskussion om artikeln