Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IS: Så här finansieras Jokerits KHL-äventyr i fortsättningen – finskt bolag med rysk oligark i bakgrunden är beredd att täcka storförlusterna

Från 2019
Jari Kurri till vänster, Vladimir Putin (vit hjälm) och Vladimir Potanin (röd hjälm) till höger.
Bildtext Jari Kurri till vänster, Vladimir Putin (vit hjälm) och Vladimir Potanin (röd hjälm) till höger.
Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva, Valery Sharifulin/ITAR TASS/AOP

I den ryskdominerade ishockeyligan KHL har Helsingforsklubben Jokerit dragits med massiva ekonomiska problem. Då Jari Kurri köpte klubben för ett par veckor sedan sade han att banden till den ryska finansieringen nu är kapade. Ilta-Sanomat avslöjar att ett nickelbolag är redo att stå för de förluster som oligarken Gennadi Timtjenko tidigare har täckt.

Enligt tidningens uppgifter ska oligarken Vladimir Potanin i fortsättningen ha en central roll i Jokerits finansiering.

Potanin äger en märkbar del av Norilski nikel-koncernen som hör till de ledande nickelbolagen i världen. Jokerit har i sin tur ett sponsorsamarbete med det finska bolaget Norilsk Nornickel Harjavalta Oy som i fortsättningen ska bidra med de pengar som behövs för att driva KHL-klubben.

Stora förluster från första början

Jokerit inledde i KHL säsongen 2014–15 och avslutade i våras sin femte säsong i den ryskstyrda ligan. Enligt bokslutsuppgifter från Suomen Asiakastieto ska Jokerits kumulativa förlust under de fyra räkenskapsperioderna vara uppe i över 56 miljoner euro. Siffrorna från 2018–19 presenteras först senare.

RäkenskapsperiodOmsättningKostnaderResultat
2014–1511,625,0-13,4
2015–1610,225,6-15,4
2016–177,722,6-14,9
2017–1812,224,7-12,5
2018–19uppgifter saknasuppgifter saknasuppgifter saknas
TOTALT41,797,9-56,2

Den förlustbringande verksamheten har hittills till stor del finansierats med hjälp av kapitallån från ryskt håll. Gennadi Timtjenko i minoritetsägaren Arena Events Oy är enligt Forbes världens 49:e rikaste person och ska från sin uppskattade egendom på 19 miljarder euro ha pumpat in pengar i klubben.

Efter säsongen 2017–18 var kapitallånesumman uppe i 44 miljoner euro, visar Yles analys.

Enligt Ilta-Sanomat ska Timtjenko i början av Jokerits KHL-era gått med på att under de tre första säsongerna (2014–17) finansiera klubbens verksamhet med sex miljoner euro årligen genom koncernbidrag. Jokerits pengabehov har ändå varit större än befarat.

Gennadi Timtjenko deltog i slutet av maj i en KHL-gala.
Bildtext Gennadi Timtjenko deltog i slutet av maj i en KHL-gala.
Bild: Sergei Karpukhin/TASS/AOP

USA:s ekonomiska sanktioner mot Timtjenko har försvårat Jokerits verksamhet beträffande penningtrafik och lönebetalningarna till spelarna har tidvis dröjt. Enligt Yles uppgifter drog Nordea 2015 sig ur banksamarbetet med klubben. Jokerit använde sig först av reservkonton i Estland och flyttade därefter penningtrafiken till Schweiz.

– Jokerit drar klar nytta av att klubbens finansiering kommer som sponsorbidrag från ett bolag som verkar i Finland och som inte dras med sanktioner. Utan sanktioner skulle detta arrangemang inte behövas, säger en källa till Ilta-Sanomat.

Harkimo köpte ut ryssarna och sålde till Kurri

Den 24 maj meddelade Jokerits tidigare majoritetsägare Harry Harkimo att han först köpt ut minoritetsägarna från Ryssland och därefter sålt hela aktiestocken till klubbchefen Jari Kurri.

– De ryska sanktionerna har försvårat Jokerits verksamhet. Nu är klubben i en situationen där Jokerit kan samarbeta med banker och andra finansinstitut. Det är viktigt, konstaterade Harkimo.

Harry Harkimo och Jari Kurri under fredagens presskonferens.
Bildtext Harry Harkimo har precis sålt klubben till Jari Kurri.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

I Yles intervju lovade Kurri lovade att återkomma beträffande ekonomin.

– Den framtida finansieringen väcker säkert frågor. Det pågår diskussioner med finansiärer och vi hoppas kunna berätta mer under sommaren.

Hockeysajten Jatkoaika ställde en konkret fråga till Kurri: kommer det i fortsättningen att finnas ryska pengar i bakgrunden?

– Nej, vi har vi helt kapat banden till den ryska finansieringen, svarade Kurri.

Inga lån kvar

Ett par veckor senare berättade Kurri till Iltalehti att de tidigare ryska ägarna uppenbarligen inte haft några anspråk på de kapitallån på tiotals miljoner euro som de gett till klubben.

– Jag började från ett tomt bord och dras inte med några lån, bekräftade Kurri.

– Harkimo kan säkert berätta om arrangemangen.

Då Timtjenko slutar att finansiera Jokerit med hjälp av kapitallån ska Jokerits sannolika förluster i fortsättningen täckas med sponsorpengar.

Ny storsponsor

Norilsk Nornickel Harjavalta Oy och Jokerit tecknade i januari 2018 ett tvåårigt sponsoravtal och enligt tidningens källor ska bolaget redan under säsongen 2018–19 ha överfört stora sponsorpengar till klubben.

Det finska bolaget Norilsk Nornickel Harjavalta Oy är en del av den ryska Norilski nikel-koncernen där Potanin äger en stor andel. Under 1990-talet fungerade Potanin som vice premiärminister i Ryssland och blev i samma veva storägare i bolaget.

Vladimir Potanin gillar att spela ishockey.
Bildtext Vladimir Potanin gillar att spela ishockey.
Bild: Anton Novoderezhkin/TASS/AOP

Enligt Forbes bedömning ska Potanins egendom uppgå till över 16 miljarder euro och med det är han världens 58:e rikaste person. Potanin har ofta spelat ishockey med Rysslands president Vladimir Putin och Norilski nikel har ett sponsoravtal med det ryska ishockeyförbundet. Till skillnad från Timtjenko finns Potanin inte på någon sanktionslista.

Jokerits verkställande direktör Jukka Kohonen vill inte kommentera Ilta-Sanomats uppgifter och från Norilsk Nornickel Harjavaltas sida är kommentarerna försiktiga.