Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klimataktivisten Greta Thunberg får Amnestys högsta utmärkelse

Från 2019
Uppdaterad 07.06.2019 11:28.
Greta Thunberg med en blå himmel i bakgrunden.
Bildtext Greta Thunberg får en viktig utmärkelse.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, och klimatrörelsen Fridays for Future beviljas Amnesty Internationals högsta utmärkelse, Ambassador of Conscience.

Amnestys internationella generalsekreterare Kumi Naidoo säger att han inte kan tänka sig en bättre mottagare av priset i år än Greta Thunberg och Fridays for Future.

– Amnestys Ambassador of Conscience Award prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Naidoo.

Bland dem som tidigare fått utmärkelsen finns Nelson Mandela och Nobels fredspristagare Malala Yousafzai.

Fridays for Future startades av tonåringen Greta Thunberg när hon i augusti 2018 bestämde sig för att varje fredag välja bort skolarbetet för att i stället protestera utanför Sveriges riksdag fram till dess att riksdagen på allvar agerade för att möta klimatförändringarna.

Thunbergs rörelse blev snabbt internationell och under våren har ungdomar runtom i världen deltagit i skolstrejker för klimatet.

Klimatstrejkande ungdomar i Wien den 31 maj 2019.
Bildtext Ungdomar i Wien strejkar för klimatet den 31 maj 2019.
Bild: imago images / SKATA/ All Over Press

Över en miljon unga människor i 131 länder deltog enligt Fridays for Future i den senaste skolstrejken den 24 maj.

Samtidigt har Thunberg känd över hela världen. Hon har bland annat träffat påven och nominerats till Nobels fredspris. Hon har också fått tala till både FN och på det världsekonomiska forumet i Davos i Schweiz.

- Det är en stor ära att motta Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award för Fridays for Futures räkning. Det här är inte mitt pris, det är allas pris. Det är fantastiskt att se det erkännande vi får och att veta att vi kämpar för något som har en verklig betydelse, säger Greta Thunberg.

Källor: Amnesty, Fridays for Future, Reuters, Yle