Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Värdnationen skyhög favorit när VM sparkar igång i Paris: "De är överlägsna oss när det kommer till snabbhet och fysik och tekniskt sett är de lysande"

Från 2019
Uppdaterad 07.06.2019 21:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: FRA - KOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den första av totalt 50 direktsända matcher från VM ställer värdnationen Frankrike mot Sydkorea. Hemmanationen drömmer om en första medalj och vill vända publikens förväntningar till en styrka. Mot Sydkorea i premiären skall det inte vara några som helst problem.

VM-premiär, Parc des Princes (Paris)

Frankrike – Sydkorea kl. 22.00
Yle TV2 och Yle Arenan, Antti Koivukangas och expertkommentator Jessica Lagerblom

Vad?

Frankrike och Sydkorea var de två nationer som sökte värdinneskapet för VM-slutspelet 2019 och nu får lagen inleda hela kalaset med en premiär på Parc des Princes i Paris.

Parc des Princes är arenan där premiären i VM spelas.
Bildtext Prinsarnas park är redo för 22 prinsessor.

Turneringen pågår mellan den 7 juni och den 7 juli, då 24 lag indelade i sex grupper först gör upp om 16 platser i slutspelet.

Hela finalveckoslutet i början av juli avgörs i Lyon.

Frankrike skyhög favorit

I själva matchen gäller Frankrike som skyhög förhandsfavorit. Även om spelarna som landslag saknar rutin från tävlingsmatcher från de senaste åren har den högkvalitativa klubblagsvardagen sett till att hemmanationen är mer än redo.

Besvikelsen från EM 2017 väger säkert också in och en annan inspiration till framgång kan damerna hämta från fjolårets herr-VM i Ryssland eller hemma-VM 1998.

Sydkorea har främst möjligheten att retas, den sovande asiatiska jätten vet att gruppspelets viktigaste matcher väntar senare i turneringen i Grenoble (mot Nigeria) och Reims (mot Norge).

Bevisbördan hos hemmalaget

Frankrike spelar en oerhört attraktiv och rörlig passningsfotboll när de är på sitt vassaste.

Ytterbackarna Marion Torrent och Amel Majri fyller på i offensiven och skapar överlägen på kanterna som blir svårstoppade för Sydkoreas försvar.

Speciellt yttern Estelle Cascarino och anfallaren Kadidiatou Diani är sevärda spelare som lever på leverans från ett vansinnigt bollsäkert mittfält.

Det här är Frankrikes match att förlora, bollinnehavet kommer det att få njuta av till nästan 70 procent.

Sydkorea lutar sig på lyckade insatser från So-yun Li från Chelsea och So-hyun Cho från West Ham.

Premier League-spelarna skall försöka se till att Sydkorea får hålla bollen mer än sporadiskt och skapa något i offensiven.

Längst framme juniorlöftet Min-ji Yeo som missade VM-turneringen 2015 på grund av skada. Hon utgjorde den vassaste spetsen och var skyttedrottning i det sydkoreanska flicklag som vann U17-VM-guld för nio år sedan.

Vad säger de?

– Att herrarna vann VM-titeln 2018 motiverar oss, vi vill uppleva samma sak som de fick uppleva. Fortsätt stöda oss och så skall vi göra vårt yttersta för att återbörda det stödet hundrafalt med härliga känslor.

Gaetan Thiney kommer med ett löfte till hemmapubliken.

– Frankrike är ett av världens bästa lag. De är överlägsna oss när det kommer till snabbhet och fysik och tekniskt sett är de lysande.

Ji So-yun har en tokrealistisk bild av premiärmotståndaren.

Håll koll på

Amandine Henry är kapten för Frankrike.
Bildtext Kapten och mittfältsmotor - Amandine Henry.
Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press

Amandine Henry – fantastisk defensiv mittfältare som verkar ha lite mer tid och rum än alla andra på planen. Tillsammans med Elise Bussaglia utgör de navet i det franska spelet och står för stora delar av den offensiva distributionen och defensiva balansen.

Ji So-yun spelar sin klubbfotboll i Chelsea.
Bildtext Ji So-yun välkänd profil i Premier League.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ji So-yun – har ett långt förflutet i England och trots att hon inte gör vansinnigt mycket mål är hon ett ständigt orosmoment för den franska defensiven, som dessvärre är både stor, stark och elak centralt.

Referentens tips

Lagen har mötts två gånger tidigare, bägge gångerna vid VM och bägge gångerna med Frankrike som vinnare.

Premiärnerverna spelar in inledningsvis, men när Frankrike väl får igång sitt lagspel finns det inget som kan förhindra en relativt klar hemmaseger.

I sju tidigare VM-premiärer sen 1991 har bägge lagen aldrig lyckats näta. Den trenden håller i sig.

Frankrike vinner 3-0.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: FRA - KOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln