Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En modern Pippi Långstrump intar scenen på Finns sommarteater - "fortfarande en rebell, men förklädet blev kvar i kappsäcken"

Från 2019
Pippi Långstrump på Finns
Bildtext Pippi spelas av Jenny Aminoff och Liv Wikström.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump är hennes fulla namn. I år ställer hon sig framför publiken på Finns sommarteater. Liv Wiksström och Jenny Aminoff delar på rollen som världens starkaste tjej.

- Det är så mycket text, och så många danser och sånger, att vi tänkte vara på säkra sidan och ha två av oss, berättar Jenny Aminoff.

- Om någon av oss plötsligt tappar rösten är det bra att veta att den andra kan hoppa in, fortsätter hon.

Pippi brottas med Starke Adolf
Bildtext Pippi är starkast i världen.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Damerna delar på rollen så att de spelar Pippi varannan gång. Liv Wikström ställer sig för första gången på teaterscenen i Finns.

- Jag trodde ju aldrig jag skulle få spela huvudrollen så det är nog extra pirrigt. För min del skulle det ha räckt att bara få vara med, säger Wikström.

Pippi och Prussiluskan
Bildtext Prussiluskan vill ha Pippi till sitt barnhem.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Världens starkaste tjej i modernare tappning

Den Pippi publiken får se i sommar skiljer sig en aning från den vi sett i filmer och på bilder. Pippi har nämligen skalat av sig förklädet, och de gröna och gula strumporna. Istället har hon dragit på sig jeans, en svart jacka och t-skjorta.

- Det är ju Pippi Långstrump som hon ser ut i dag. Fortfarande en rebell och fortfarande lekfull, men nu har hon lämnat förklädet i kappsäcken, konstaterar skådespelarna Liv Wikström och Jenny Aminoff.

Pippi, Tommy och Annika
Bildtext Pippi får nya vänner.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Musiken är också moderniserad

Föreställningen inleds med en tom scen där man ser Villa Villekulla i mitten och resten av stadens byggnader runt omkring.

Musiken som spelas är lite futuristisk och sakta men säkert kommer Pippi in sjungandes den kännspaka ”Här kommer Pippi Långstrump”-sången men i lite annan tappning än vad publiken förväntar sig.

- Det är klart att sångerna är de samma som alla är vana vid, men vi har lite moderniserat dem från den jazziga sjuttiotalsstämning de tidiga inspelningarna har. Man måste ju förnya lite här och där, berättar regissören Oskar Silén.

Pippi Långstrump på Finns
Bildtext Liv och rörelse i staden.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Silén regisserar på Finns sommarteater för andra året. I fjol var det Stora stygga vargen som sattes upp.

Berättelsen om Pippi Långstrump har en speciell betydelse för Silén.

- När jag var liten flyttade vi till Japan. Utanförskapet var påtagligt då en liten ljus kille med blont hår plötsligt landar i ett främmande samhälle, säger Silén.

- Här upprepas lite samma tema, faktiskt. En rödhårig tjej flyttar in i en ny stad och konfronteras av en barnhemsföreståndare, Prussiluskan, som säger: hon är inte som vi, hon hör inte hemma här, hon måste bort! Låter det bekant, med tanke på klimatet i dagens samhälle?

Regissör Oskar Silén.
Bildtext Oskar Silén regisserar för andra gången på Finns.
Bild: Yle / Hanna Othman

Stort intresse för Pippi

Alltid då en pjäs som baserar sig på någon av Astrid Lindgrens böcker sätts upp, är intresset stort. Pippi Långstrump är en av de verkliga topparna.

- Biljettbokningarna har gått heta, och går heta hela tiden. Pippi har alltid varit en verklig succé. Finns sommarteater satte upp Pippi Långstrump år 2006 och då var det alla tiders publikrekord, berättar Jonna Sundberg, kulturproducent på Esbobygdens ungdomsförening, EBUF.

Diskussion om artikeln