Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisgrupp som avslöjar människohandel och gängbrottslighet läggs ner: "Hallickar har ringt mig och sagt 'next year freedom'"

Från 2019
Kenneth Eriksson utanför stripteaseklubben Alcatraz.
Bildtext Kenneth Eriksson har lång erfarenhet av att utreda sexrelaterad människohandel och koppleri. Stripteaseklubben Alcatraz har genom åren blivit känd som ett tillhåll för prostituerade.
Bild: Yle/ Vincent Holmberg

Människohandeln och koppleribusinessen kommer att blomstra. Det här säger kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen. Han går snart i pension och då läggs hans grupp ner. Gruppen avslöjar organiserad brottslighet, sexrelaterad människohandel och koppleri. Helsingforspolisen prioriterar nu de brott där någon gör en anmälan.

- Min grupp gräver fram brott. Ingen kommer till polisen och frivilligt anmäler människohandel eller gängrelaterad utpressning. Vi snackar med människor och försöker få dem att förstå varför de inte ska acceptera det de utsätts för. Det jobbet görs hela tiden på gatan och det tar tid, säger kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen.

Eriksson torde veta vad han talar om. Han har i tjugo år lett en grupp som utrett gängrelaterad organiserad brottslighet, människohandel och koppleri. Gruppens storlek har varierat mellan fyra och tio poliser.

- Vi lever i ett samhälle där det finns regler som alla ska följa. Och sedan har vi ett antal människor som har egna regler. Om vi inte ingriper betyder det att samhället accepterar att det finns ett skuggsamhälle med helt egna regler. Den brottsligheten måste grävas fram. Det är fråga om allvarliga brott.

Kenneth Eriksson om tårtrånaren, om när Natural Born Killers kom med baseballträn och om han har hemlig adress

12:21

"Om vi inte ingriper blir det en soppa"

Erikssons framtidsbild är dyster.

- Om ett år är det katastrof om ingen ingriper. Människohandeln och koppleribusinessen kommer att blomstra. Hallickarna har ringt mig då de hört att jag ska gå i pension. De har avslutat samtalet med ”next year freedom”. Det berättar exakt vad det är frågan om. Om vi inte ingriper blir det en soppa.

Kriminalöverinspektör Jonna Turunen leder brottsutredningsenheten vid Helsingforspolisen och bekräftar att man i första hand utreder de brott som anmäls.

- Vi har fortsättningsvis ansvar för att utreda organiserad brottslighet, människohandel och koppleri. I första hand tryggar vi att de brott som anmäls till oss utreds. Därefter ser vi vilka möjligheter vi har att satsa på avslöjande verksamhet, säger Turunen.

"Avslöjande verksamhet är det som polisen måste göra avkall på under knappa tider"

- Vi har fortfarande grupper som håller på med avslöjande verksamhet, men de ansvarar för många olika typer av brott, bland annat all organiserad brottslighet. Tyvärr är det så att avslöjande verksamhet är det som polisen måste göra avkall på under knappa tider, säger Turunen.

Enligt Kenneth Eriksson kommer människohandeln nu att blomstra i Helsingfors. Hur kommenterar du det?

- Han har lång erfarenhet och han är ett proffs på det han håller på med. Kenneth Eriksson vet vad han pratar om.

Det låter som att polisen sträcker upp händerna och medger att det inte finns resurser att utreda dessa brott?

- Ansvaret kvarstår och vi använder resurserna inom de ramar som finns. Men människohandel är bara en del av den brottslighet som gruppen som håller på med avslöjande verksamhet undersöker. Vi sträcker inte upp händerna.

Prostituerad
Bildtext Genom att ha kontakt med prostituerade har Kenneth Eriksson fått reda på fall av människohandel och koppleri.
Bild: Yle

"Jobbet bygger på att man känner människor"

Kenneth Eriksson vill understryka att Jonna Turunen inte är skyldig till den här situationen utan att problemet är brist på resurser.

- Polisinrättningen måste förstås betjäna alla och eftersom det finns personalbrist har man fattat det här beslutet, säger han.

Om det färska regeringsprogrammet hjälper situationen återstår att se. Enligt programmet ska det inrättas en grupp för att avslöja och undersöka människohandelsbrott, men det är oklart var denna grupp ska vara verksam och hur gruppens resurser ser ut.

- Det här jobbet bygger på att man känner människor. Offer, vanliga människor och prostituerade kontaktar mig. Eftersom jag känner fältet vet jag när vi ska ingripa. Gängen känner mig och jag har inget problem med att besöka deras klubbar och snacka med dem, säger Eriksson.

"Tidigare var jag en bra jägare men nu känner jag mig mer som en asätare"

Eriksson är 58 år gammal och har jobbat som polis i över 30 år.

- Nångång måste man ge plats för yngre. Vargflocken leds av en alfahanne men den dagen han inte längre orkar måste han ge plats åt en yngre.

Ser du dig själv som en alfahanne?

- Nej, men jag är gruppledare. Det fordrar att man känner en viss hunger. Tidigare var jag en bra jägare men nu känner jag mig mer som en asätare. Man nöjer sig med mindre resultat.

Tänker jobba som konsult

Eriksson slutar vid polisen i juli-augusti men går officiellt i pension vid årsskiftet. Helt och hållet slutar han ändå inte jobba.

- Jag funderar på att ha ett eget företag inom säkerhetsbranschen och jobba som konsult.

Han ställde upp i riksdagsvalet i våras, men kan inte säga om han kommer att satsa på politiken i framtiden.

- Jag blev ombedd att ställa upp och ställde också på 1990-talet upp i kommunalvalet.

Han kandiderade för SFP i Helsingfors och fick 241 röster. Han var långt från att bli invald.

- Det var en trevlig och intressant upplevelse, fastän det inte gick så bra. Jag lärde känna nya människor. Det var en upplevelse och man lär sig mycket av alla upplevelser.

Diskussion om artikeln