Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nytt kommunkansli byggs vid Huutjärvis strand i Pyttis - morgondopp och modernt kontorslandskap utlovas

Från 2019
Pyhtäänlinna i Pyttis.
Bildtext Pyhtäänlinna ligger invid Huutjärvi.
Bild: Yle / Leo Gammals

I Pyttis gör man sig redo att sälja det gamla kommunkansliet. Samtidigt förbereds flytten till det nya kansliet vid Motellstranden i Broby. Det råder blandade känslor inför flytten i december.

- Avsikten är att flytta in i december och samarbetet med entreprenören har hittills förlöpt bra. En riktigt lyckad investering så här långt, säger platschef Ari Lonka.

Pyttisborg eller Pyhtäänlinna blir ett så kallat hybridhus med affärs- och kontorslokaler, en restaurang och bostadsrätter. FH-invest är entreprenör.

Byggplats i Pyttis.
Bildtext Kontorslandskapet byggs på andra våningen.
Bild: Yle / Leo Gammals

Kommunkansliet delar andra våningen med församlingen. En våning nedanför byggs en restaurang där personalen kan äta lunch.

- Arbetet går enligt tidtabellen. Vattentaket är på plats och vi har inlett arbetet inomhus, bekräftar entreprenörens produktionschef Kalle Rentto.

I våningarna ovanför kommunkansliet byggs ett antal bostadsrätter med fin utsikt över Huutjärvi.

Kommunen köper inte andelar i fastigheten utan hyr lokalen. Hyresavtalet är undertecknat. Utvecklingsbolaget Cursor ansvarar för uthyrningen.

Kalle Rentto, Taija Paju och Ari Lonka.
Bildtext Ari Lonka, Taija Paju och Kalle Rentto njuter av utsikten
Bild: Yle / Leo Gammals

- Kommunen har haft en klar vision över hur de vill att lokalen ska se ut. De har haft egna planerare som tänkt ut hur ett modernt kontorslandskap ska kunna fungera bäst också med alla tekniska lösningar, säger Kalle Rentto.

Det nya kommunkansliet blir 413 kvadratmeter stort mot nuvarande 811.

- Vi kommer att arbeta lite trängre än förut. Om det blir för trångt får vi också vistas i andra lokaler. Det har pratats en del om arbeta på distans i mån av möjlighet. Arbetskulturen förändras rätt mycket, säger Ari Lonka.

Boka tid hos tjänstemannen

Det nya kansliet medför också förändringar för kommuninvånarna. Tidigare har man bara stigit rakt in i kansliet och frågat efter en person vid informationen.

- Det nya kansliet kommer inte att vara öppet för allmänheten utan bara för tjänstemännen. Man blir antagligen tvungen att reservera en tid på förhand och säkra sig om att personen är tillgänglig, säger Lonka.

Det betyder att tjänstemannen i fråga tar emot gästen i aulan i första våningen efter att man har anmält sig där. Lonka tror att det kan ta en tid innan Pyttisborna vänjer sig vid en ny kutym.

Blandade känslor inför flytten

Känslorna bland de kommunanställda är blandade inför flytten.

- Det finns alltid flera åsikter när man strukturerar om. Folk har varit vana med egna rum. Nu får vi prova på hur det känns att jobba i ett kontorslandskap. Utsikten är i alla fall fenomenal, säger kanslisekreterare Taija Paju.

Pyhtäänlinna i Pyttis.
Bildtext Fasaden
Bild: Yle / Leo Gammals

- Det är svårt att lära en gammal hund nya konster. Jag kommer definitivt att sakna ett eget rum. Men jag är beredd på att pröva den nya arbetskulturen och möjligheten att jobba på distans. Jobbet blir gjort, det är klart, säger Ari Lonka.

Taija Paju betonar kontorslandskapets stora fönster och närheten till stranden som bokstavligen ligger ett stenkast från huset.

- Man kan ta ett morgon- eller kvällsdopp och dricka kaffe på gården i en unik miljö som inte är alla förunnad.

De utesluter inte en intern tävling om vem som doppar sig först på våren och sist på hösten.

Byggplats i Pyttis.
Bildtext Vy från landskapets kortsida
Bild: Yle / Leo Gammals

Det blir också en utmaning att jobba i ett papperslöst kontor, men samtidigt tror Taija Paju att kommunikationen mellan olika avdelningar blir ännu bättre när de jobbar närmare varandra.

Platserna lottades ut

För att det inte skulle uppstå gräl om vem som skulle få de bästa platserna i landskapet lottades de helt enkelt ut. Förvaltningen får inleda med att sitta närmast de stora fönstren.

Ari Lonka har redan hunnit föreslå att personalen ska rotera med jämna mellanrum så att alla får njuta av utsikten någon gång.

Pyttis gamla kommunhus.
Bildtext Det gamla kommunkansliet ska säljas på auktion.
Bild: Yle / Leo Gammals

Gamla kommunhuset på auktion

Det gamla kommunkansliet från 1924 med en gårdsbyggnad ska säljas på auktion bara konditionsundersökningen är genomförd.

Enligt tekniske chefen Jouni Kaulio tas inget annat med till Pyttisborg än arkivet och möjligen det gamla kassaskåpet samt någon tavla.

Resten av inventarierna förs till andra lokaler eller säljs på auktionen tillsammans med kommunhuset.

Arkivet placeras i bottenvåningen. Upphandlingen av nytt kontorsmöblemang och vitvaror är på gång.

Taija Paju önskar att den goda stämningen följer med från Brobyvägen.

- Det allra viktigaste är den goda gemenskapen och den positiva andan och humorn mellan medarbetarna. Den får inte försvinna med det gamla huset. Och det gamla historiska arkivet med protokoll från 1800-talet.

I det gamla kommunkansliet finns en gediget arkiv med bland annat mötesprotokoll från mellan 1876 och 1907 skrivna på svenska.

Kontorskatten Pörri i Pyttis.
Bildtext Kontorskatten Pörri.
Bild: Yle / Antti Kolppo

Lonkas tankar går till katten Pörri som har besökt kansliet i flera år.

- Vi borde få med katten, men den går knappast inte med på det. Det är roligt att komma på jobb när Pörri står på bakgården och vill följa med in. Något annat djur hittar kanske hit. Jag hoppas att huset får en ägare som är beredd på att ta emot Pörri på samma sätt som vi.

Diskussion om artikeln