Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Larm: Nu har över fyra miljoner venezuelaner flytt krisen i sitt hemland - grannländerna överbelastade

Från 2019
Protest framför sjukhus i Venezuela där bland annat brist på vård är ett stor problem.
Bildtext Protest framför sjukhus i Venezuela där bland annat brist på vård är ett stor problem.
Bild: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Fyra miljoner venezuelanska flyktingar och migranter har lämnat sitt hemland till följd av den ekonomiska och humanitära krisen sedan slutet av 2015, rapporterar FN:s hjälporganisationer.

I slutet av 2015 hade 695 000 venezuelaner lämnat sitt land. Nu - i medlet av 2019 - har antalet flyktingar och migranter skjutit i höjden, och är nu över fyra miljoner.

Detta sker dessutom i tilltagande takt. Under en period på bara sju månader - från och med november 2018 - utökades mängden med en miljon människor.

Det finns närmare 32 miljoner invånare i Venezuela.

Vardagen ytterst svår i Venezuela

Bristen på baslivsmedel och mediciner i Venezuela är omfattande. Det råder hyperinflation i landet, och bränslebristen och elavbrotten gör vardagen för venezuelanerna ytterst svår.

Krisen i landet har förvärrats i och med USA:s sanktioner som är riktade bland annat mot den centrala oljeindustrin.

USA försöker få Venezuelas president Nicolás Maduro avsatt och stöder oppositionens ledare Juan Guaidó.

Den omfattande strömmen av utvandrare från Venezuela är häpnadsväckande, säger FN:s flyktingorganisation UNHCR och den internationella organisationen för migration IOM i dag i ett gemensamt uttalande.

Stort tryck på mottagarländerna

Organisationerna påpekar att den alarmerande siffran visar vilket överhängande behov av stöd det finns i de länder som tar emot venezuelaner.

Venezuelanska flyktingar i Colombia den 15 maj 2019.
Bildtext Venezuelanska flyktingar i Colombia den 15 maj 2019
Bild: EPA-EFE/STR

De mottagande länderna är mestadels länder i Latinamerika - främst Colombia som fått ta emot 1,3 miljoner invandrare men också Peru (768 000), Chile (288 000), Ecuador (263 000), Brasilien (168 000) och Argentina (130 000).

Också Mexiko och länder i Centralamerika och Karibien har tagit emot ett betydande antal.

Organisationerna påpekar att man inte kan förvänta sig att de här länderna fortsätter med det här utan internationell hjälp.

Barnen speciellt utsatta - motståndskraften minskar av sjukdomar

Ungefär 3,2 miljoner barn i Venezuela - eller en av tre - är i behov av humanitär hjälp, säger FN:s barnfond Unicef i ett separat uttalande.

Dödligheten bland barn under fem år har fördubblats - från 14 av 1 000 födslar under åren 2010-2011 till 31 av 1 000 födslar år 2017, säger Unicefs talesman Christophe Boulierac.

Barn i Venezuela dricker vatten 31.5.2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Det här är bara ett ett skrap på ytan"

I år har det uppdagats cirka 190 misstänkta fall av difteri och 558 misstänkta fall av mässling i Venezuela.

Unicef påtalar också det faktum att mässling ytterligare försvagar ett barns immunsystem.

Unicef har levererat en hel del hälsovårdsartiklar till Venezuela under det här året, bland annat förlossningstillbehör, antibiotika och malariamediciner.

- Dessvärre är det här vara ett skrap på ytan. Det finns miljontals barn som behöver vaccineringar och rent vatten - och en känsla av trygghet, säger Unicefs talesman.

"Sanktionerna drabbar de allra sårbaraste"

Tiotals nationer - som motsätter sig Nicolás Maduros ledarskap - runt om i världen har godkänt oppositionsledaren Juan Guaidó som interimspresident i Venezuela.

Juan Guaidó och Nicolás Maduro
Bildtext Juan Guaidó och Nicolás Maduro
Bild: AFP / Lehtikuva

Guaidó har inte lyckats få Maduro avsatt. Ledande personer inom militären stöder fortfarande Maduro som anklagar Guaidó för att tillsammans med USA försöka genomföra en kupp i Venezuela.

President Donald Trumps starka uppbackning av Guaidó och de amerikanska sanktionerna mot Venezuela har dock inte rubbat Maduro utan har bara förvärrat den humanitära krisen.

Två amerikanska forskare i ekonomi, Jeffrey Sachs och Mark Weisbrot, påpekade i en studie i april att sanktionerna har orsakat många dödsfall och på ett oproportionerligt sätt skadat de mest sårbara människorna i Venezuela.

- Vi har kommit till att sanktionerna har tillfogat och fortsättningsvis tillfogar individernas hälsa och liv mycket allvarliga skador - och över 40 000 dödsfall under åren 2017-2018. De är dessutom olagliga enligt internationell rätt.

Källor: Reuters, AFP, IOM, UNHCR

Diskussion om artikeln