Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det nya regeringsprogrammet fördelaktigt för skärgårdsborna: ”Programmet är i samklang med vad skärgårdsborna själva önskar”

Från 2019
Uppdaterad 10.06.2019 08:00.
Granvik i Pargas, 2014
Bildtext Arkivbild. Det nya regeringsprogrammet verkar lovande för skärgården.
Bild: Yle/ Nora Engström

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Antti Rinnes regering ska postutdelningen i skärgården samt fastighetsskatten ses över på nytt. Den chockartade höjningen av fastighetsskatten i våras drabbade markägare i skärgården.

Sami Heinonen, som är skärgårds- och landsbygdsombudsman vid Egentliga Finlands förbund och föredragande vid Egentliga Finlands skärgårdskommission, ser positivt på det nya regeringsprogrammet.

- Jag tycker att regeringsprogrammet är ganska bra i samklang med vad skärgårdsborna själva önskar. Jag väntar med spänning på om det går att förverkliga, säger Heinonen.

Man står framför landskapsvapen.
Bildtext Sami Heinonen.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

"En gång i veckan är en löjlig tanke"

Den nya regeringen ska bland annat utreda hur hållbart Postens förslag om att endast dela ut post en gång i veckan i skärgården är.

För en månad sedan meddelade Posten att de skjuter upp beslutet om postutdelningen tills de har hört invånarnas åsikter i frågan.

Heinonens åsikt om postutdelning en gång i veckan är åtminstone klar och tydlig.

- En gång i veckan är en helt löjlig tanke, det är inte alls någon miniminivå på service. Det är förvisso så att brevposten har minskat på sista tiden, men jag har förstått att skärgårdsborna anlitar ganska mycket postköp, att de beställer varor via Posten, säger Heinonen.

Fungerande service i skärgården

Heinonen är överlag nöjd med vad som står i regeringsprogrammet om hur servicebehovet ska uppfyllas på landsbygden och i skärgården.

- Sedan det här att bredbandet ska gälla alla i framtiden. Bredband 2015 var ett projekt som inte riktigt fullbordades, säger Heinonen.

Fungerande nätförbindelser är viktiga för skärgårdsbornas möjligheter att följa med i den tekniska utvecklingen.

- Skärgårdsborna kan inte dra nytta av digitaliseringen om det inte finns fungerande nätverk, säger Heinonen.

En segelbåt med vita segel seglar i medvind.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Förutom detta ser Heinonen gärna att staten skulle börja satsa mera på företagsamheten i skärgården. Han anser att staten borde underlätta företagandet.

- Några särskilda åtgärder borde nog vidtas, om det sedan är frågan om lägre skatter eller någonting, säger Heinonen.

"Bra om allt går att implementera"

Också företagare Tiina Johansson på Jurmo delar Heinonens positiva första intryck av det nya regeringsprogrammet, men hon hoppas att de förslag som handlar om att förbättra skärgården faktiskt också genomförs.

- Regeringsprogrammet är bra för skärgården om allt det här implementeras som är skrivet, men det beror ju sen på pengar hur det blir, säger Johansson.

Johansson är medlem i skärgårdsdelegationen och i utskärsdelegationen för Kimitoön och Pargas. Hon bor på Jurmo där hon driver ett eget företag.

- Det här att skärgårdstrafiken ska förbli avgiftsfri tycker jag att är riktigt bra för oss, säger Johansson.

Förbindelsebåten Falkö anländer till Nagu
Bildtext Tiina Johansson är glad över att skärgårdstrafiken fortfarande är avgiftsfri.
Bild: Yle/Nina Bergman

Hoppas att allt fler lockas till skärgården

Johansson hoppas också att den nya regeringen ska få till stånd en social- och hälsovårdsreform, som hon tror skulle vara bra för skärgårdskommunerna.

Till följd av den skulle kanske allt fler människor flytta till skärgården.

- Man har ju inte vågat locka pensionärer att bo i skärgården för att man är rädd att alla kostnader när man åldras blir på en kommun. Men nu när det i och med en social- och hälsovårdsreform skulle bli bredare axlar så är det ju lättare, säger Johansson.