Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Krävgasellerna på Högholmen fick tillökning - men för en kalv kunde det ha slutat illa

Från 2019
Kalv av krävgasell och dess skötare.
Bildtext Gasellkalven som dess moder stött bort skulle ha dött, om inte djurskötarna tagit sig an den.
Bild: Korkeasaari

Högholmens sällsynta krävgaseller blir fler. I maj utökades öns invånare med tre gasellkalvar. En av dem krävde ingripande från djurskötarna för att överleva.

I mitten av maj fick en av Högholmens gasellhonor tvillingkalvar. Hon valde att bara sköta om den mindre honkalven, den större hanen vägrade hon att ge di.

Djurskötarna ingrep och räddade kalven, som fick en egen mini-inhägnad i gasellstallet. De matade den flera gånger om dagen med get- och fårmjölksersättning.

Att ta hand om djurungar på det här viset är ovanligt i zoologiska trädgårdar. Det är djurmödrarna som anses vara allra bäst på att ta hand om sina ungar. Också den här gången ingrep människan på inrådan av en skyddsexpert, eftersom gasellarten är så pass sällsynt.

Nu är den räddade kalven tre veckor gammal och skuttar flinkt omkring med de övriga gasellerna.

Krävgasellen är en mycket sällsynt art. I Europas zoologiska trädgårdar finns bara två större hjordar som förökar sig. Också på Högholmen gjordes speciella förberedelser inför kalvarnas födelse och publikens tillgång till gasellgårdens område begränsades.

Krävgasellen förekommer Asien, inom ett område från Kaspiska havet till Himalaya. Jordbruk, boskapsuppfödning, ökenspridning och illegal jakt har gjort att arten gått tillbaka.

På Högholmens Youtubekanal kan man följa med gasellkalven Leonardos krumsprång.

Diskussion om artikeln