Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: SFP samlas till segerfest i Vasa – Det blir sparsamt med dramatik på partidagen

Från 2019
Svenska folkpartiet inleder sin partidag med mottagning i Vasa stadshus.
Bildtext Ser det här ut som ett parti på okontrollerad drift vänsterut? SFP:s partidagsdelegater samlade i Vasa.
Bild: Johan Hagström

Vänner av politiskt drama kan efter veckor av spänning titta upp från sina skärmar och njuta av sommaren under veckoslutet. Svenska folkpartiets partidag som inleds i Vasa på lördag blir en odramatisk historia. Svenska Yle sammanfattar det som trots allt kan vara värt att hålla ett öga på.

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson konstaterade under en uppsluppen middag med journalister sent på fredag kväll att den här partidagen blir lite som en skolavslutning.

Det hårda jobbet ligger bakom och nu är det dags för partiet att fira sina framgångar i EU-valet och framförallt i regeringsförhandlingarna. Henriksson påminde också om partiets seger över Sannfinländarna i riksdagens hela havet stormar-lek som någon kanske redan hunnit glömma.

Den som upplevde mottagningen i stadshusets festsal behöver inte tvivla på att SFP fortfarande är ett i högsta grad borgerligt parti.

Strax innan hade Henriksson välkomnats som en hjälte av Vasas stadsdirektör Tomas Häyry vid en mottagning i stadshuset. Att Vasa centralsjukhus nu får omfattande jour betraktas säkert av de flesta som en arbetsseger för SFP. Dessutom finns det gott om skrivningar i regeringsprogrammet som glädjer industrin i Vasaregionen.

Den som, med ett glas bubbel i handen, upplevde mottagningen i stadshusets festsal under kristallkronorna och Mannerheims vakande blick behöver inte heller tvivla på att SFP fortfarande är ett i högsta grad borgerligt parti.

Även om det har surats lite på insändarsidorna över att SFP har girat för långt vänsterut verkar de 350 partimedlemmar som nu samlas i Vasa inte direkt grälsjuka.

SFP fick in två ministrar i regeringen och verkar ha skrivit in allt man drömt om och lite till i regeringsprogrammet.

Frågor på det?

Anna-Maja Henriksson håller tal i Vasa stadshus inför parftidagen 2019.
Bildtext Partiordförande Anna-Maja Henriksson hälsar partimedlemmarna i Vasa stadshus.
Bild: Johan Hagström

Så vad händer då på partidagen i Vasa?

På lördag förmiddag håller Anna-Maja Henrikssons ett linjetal och får möjlighet att skryta över regeringsprogrammet och förklara det som behöver förklaras för partimedlemmarna.

Under eftermiddagens allmänpolitiska debatt finns det rum för kritiska synpunkter. Det blir intressant att se vilka som framförs, såväl från talarstolen som i mindre formella diskussioner.

Alla i partiet köper säkert inte regeringens ganska våghalsiga ekonomiska kalkyler. Något groll hörs om regeringsprogrammets kompromiss i fråga om translagen.

Det är svårt att tro att alla inom partiet anser att det klokaste man kan göra för att finskspråkiga unga ska bli mer positivt inställda till svenskan är att återinföra det obligatoriska studentprovet.

Partiledningens roll i den havererade kommunsammanslagningen mellan Vasa och Korsholm får kanske fortfarande någon att muttra.

Knappast blir det ändå allt för mycket smolk i glädjebägaren.

Partiet får minst en ny vice ordförande

På söndag eftermiddag omväljs Anna-Maja Henriksson till partiordförande utan motkandidat.

Det mest intressanta och kontroversiella personvalet som gjorts inom SFP den här våren – valet av Thomas Blomqvist till minister – är redan avgjort.

Eftersom Anders Adlercreutz – som inte blev minister – trots allt blev ordförande för svenska riksdagsgruppen kan vi ändå få se en kamp om posterna som partiets vice ordförande.

Adlercreutz avgår alltså från posten som vice ordförande, medan Silja Borgarsdóttir Sandelin och Sandra Bergqvist har meddelat att de gärna fortsätter.

På fredag meddelade den energiske Ingåpolitikern Henrik Wickström att han ger sig in i kampen om den lediga posten. Möjligen kan andra kandidater dyka upp innan valet på söndag.

Jämställdhet en viktig fråga för partiet

Bland de närmare femtio motioner som partidagen tar ställning handlar många om klimatpolitik och jämställdhet.

En del av förslagen – som att lagstifta om ett tredje juridiskt kön – vittnar om en stark aktivism bland partiets mer värdeliberala krafter.

Några stora frågor som tydligt skulle dela partiet tar man inte ställning till.

När det gäller klimatpolitiken kan det finnas olika åsikter om när man ska fasa ut användningen av torv.

Troligen blir det lite pajkastning om 5G-nätets förträfflighet eftersom en motion förespråkar en snabbare utbyggnad av nätet medan en annan anser det utgöra ett hot mot liv och lem.

Stay tuned. Men tveka inte att gå till kylskåpet eller ut på en promenad.

Diskussion om artikeln