Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dam-VM i dag: Norge ställs mot Nigeria

Från 2019
Uppdaterad 08.06.2019 21:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: ESP - RSA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den andra VM-dagen avslutas med mötet mellan Norge och Nigeria. Matchen börjar klockan 22 och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Tyskland – Kina, grupp B

kl. 16.00, Roazhon Park, Rennes
Matchen sänds direkt på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Chriso Vuojärvi.

Utgångsläget: Damfotbollens kraftverk mot ett före detta kraftverk

Tyskland är tvåfaldig världsmästare och en av de hetaste mästarkandidaterna i turneringen.

Kina deltar för sjunde gången i VM-slutspelet och var till och med i final 1999, men verkligheten har kommit i kapp. I takt med att fotbollens stornationer satsar allt mer på damspelarna, så har Kina halkat efter.

Tyskland har sex raka segrar över Kina och i de matcherna har tyskarna inte åkt på ett enda baklängesmål. Den sviten lär förlängas i eftermiddag i Rennes.

Håll koll på: Tysklands bästa genom tiderna(?)

Det tyska fotbollsmaskineriet har producerat världsklass spelare på löpande band. Frågan är om inte Dzsenifer Marozsán är den bästa av dem alla. En gudabenådad nummer tia som kan dyrka upp vilket försvarslås som helst.

Referentens tips

Kina försöker hålla siffrorna nere, men misslyckas.

Tyskland har gått obesegrat i tolv matcher i rad (tio segrar och två oavgjorda). Kina är inte det lag som klarar att sätta stopp för de tyska damerna.

Inte alls omöjligt att VM inleds med två storsegrar. Tyskland följer upp Frankrikes 4–0-seger i går, med något snarlikt. Jag slår till med 5–0.

Spanien – Sydafrika, grupp B

kl. 19.00 Stade Oceane, Le Havre.
TV2 och Arenan med Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom som kommentatorer på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: ESP - RSA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Två länder som siktar på att ta sina första segrar i ett dam-VM.

Sydafrika är en av fyra nationer som för första gången är med i ett VM-slutspel på damsidan medan Spanien som gjorde VM-debut för fyra år sedan då inte vann någon av sina tre matcher utan floppade och fick nöja sig med en futtig poäng.

Spansk damfotbollsboom på kommande?

Spanien var som idrottsnation sen att hoppa på damfotbollståget, men nu susar det på med hyfsad fart. Klubblagsduellen mellan Atlético Madrid och Barcelona skapar intresse för den inhemska ligan och mäktiga publikrekord har slagits under den avslutade säsongen.

Barcelona var framme i Champions League-final och Spanien har också nått framgångar på juniorsidan.

Men den som under veckan varit inne och jämfört med sajter i länder som Tyskland, Frankrike och England märker snabbt att fotbollsdamerna fortfarande har en väldigt undanskymd roll på den spanska sportkartan. En VM-framgång skulle ändra på den saken, och är också därför så efterlängtad.

Finland som värdemätare?

Det finländska landslaget fungerar som en relevant måttstock när det gäller styrkeförhållandena mellan de här två länderna.

Adelina Engman och Anna Westerlund kämpar om bollen mot Spanien i april 2018.
Bildtext Finland ställdes mot både Spanien (på bild) och Sydafrika.

Spanien fanns i samma VM-kvalgrupp som Finland och det blev två klara spanska segrar, 2–0 i Helsingfors och 5–1 i Santander. Sydafrika stod i sin tur som motståndare för Finland i två matcher på Cypern i mars. Efter 2–2 i gruppspelet vann Finland avslutningsmatchen över sydafrikanskorna med klara 3–0.

Siffrorna talar sitt tydliga språk, det är klasskillnad i spansk favör.

Målsnålt att vänta?

Sydafrika satsar på ett välrorganiserat försvarsspel och var väldigt svåra att göra mål på i det afrikanska mästerskapet där laget slutade tvåa. Inför VM har laget mött hårt motstånd och försökt fila på defensiven.

Också Spanien har sina styrkor i försvaret, det enda laget som vann samtliga matcher i det europeiska kvalet anses inför VM-turneringen ha en svaghet som gör att en plats bland de åtta bästa blir svår att ta: det finns ingen utpräglad målspruta av absolut toppklass.

Referentens tips

Spanien tar nationens första trepoängare i ett dam-VM, men målskyttet haltar ännu lite. Spansk seger med 2–0.

Norge – Nigeria, grupp A

kl. 22.00, Stade Auguste-Delaune, Reims
TV2 och Arenan med Antti Koivukangas och expertkommentator Jessica Lagerblom

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: NOR - NGA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Matchen i Reims ställer två stamkunder mot varandra. Norge och Nigeria har varit med i varje upplaga sen VM i fotboll för damer körde igång 1991.

Där som Norge lyckats vinna både ett VM-guld och två EM-guld under åren har Nigeria alltid haft kroniskt svårt att omsätta afrikansk dominans till interkontinental trovärdighet.

När Norge var som bäst, guldåret 1995, mötte man Nigeria på sin väg mot VM-guldet. Den gången vann Norge med hela 8–0, ett slutresultat som inte lär upprepas.

Norge övertygade i kvalet

Inte nog med att Norge lyckades landa före europamästarna Nederländerna kvalet, man kommer dessutom till VM med en färsk seger i Algarve Cup i bagaget.

I genrepet spelade norskorna dessutom ut Sydafrika med 7–2 efter bland annat ett hattrick av Isabell Herlovsen.

Isabell Herlovsen firar mål.
Bildtext Isabell Herlovsen.
Bild: imago images / Xinhua / All Over Press

Ifall uppgifterna stämmer har Nigerias svenske förbundskapten Thomas Dennerby redan matchat sitt landslag 15 gånger under 2019, fler matcher än många landslag brukar avverka på ett kalenderår.

Med tanke på att laget inte spelade alls under 2017 på grund av en spelarstrejk var det kanske inte så dumt med övermatchningen.

Nigeria är fantastiskt bra på att ta sig till VM och skrämmande jämna på att torska i gruppspelet. Bara en gång, vid VM-slutspelet 1999, har laget lyckas med bedriften att spela fler än tre matcher i turneringen.

Varje match i VM i Frankrike är en cupfinal för Dennerbys landslag, som får jobba hårt för att undvika jumboplatsen i gruppen.

Matchen i matchen

Förbundskaptenerna för både Norge och Nigeria kommer från Sverige.

Martin Sjögren försöker leda Norge mot en framskjuten placering medan Thomas Dennerby i sitt tredje VM skall försöka se till att Nigeria överlever gruppspelsfasen.

Håll koll på

Guro Reiten – tyvärr har mycket av snacket i Norge felaktigt fokuserat på den spelare som inte är med i Frankrike. En spelare som i allra högsta grad är på plats och bidrar är LSK:s Guro Reiten.

Den forne juniortalangen flyttar till Chelsea i höst och blir lagkamrat med Adelina Engman, men i Norges landslag har hon axlat ett stort ansvar redan i några säsonger på vänsterkanten.

Asisat Oshoala.
Bildtext Asisat Oshoala.
Bild: imago images / foto2press / All Over Press

Asisat Oshoala – anfallaren blev i dagarna klar för en permanent flytt till den spanska storklubben FC Barcelona.

Åtta mål på elva matcher var nog för att övertyga katalanerna om att inkludera henne i sina framtidsplaner. Att ha Oshoala tillbaka i Europa är en glädje för den bredare fotbollspubliken efter hennes korta exil i Kina.

Referentens tips

Vänta inte ett målkalas i stil med mötet 1995, men räkna med att Norge som bättre organiserade och mer samspelta håller i taktpinnen.

Norge vinner knappt, 2–1.

Diskussion om artikeln