Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klappat och klart: Hazard till Real Madrid för jättesumma – men hur ska Chelsea kunna lappa efter belgaren?

Från 2019
Eden Hazard.
Bildtext Eden Hazard.
Bild: Andy Rain / EPA-EFE / All Over Press

Fotbollsvärldens sämst bevarade hemlighet har nu bekräftats: Eden Hazard har skrivit på för Real Madrid. Enligt BBC kan transfern kosta Real upp till nästan 170 miljoner euro – pengar som Chelsea ändå troligen inte får använda i sommar.

– Hoppas ni förstår att jag måste ta vara på chansen att förverkliga en dröm.

Så skriver Eden Hazard i ett känslosamt farväl till Chelseas anhängare på sin Facebook-sida.

Sent på fredagskvällen klarnade det nämligen att den belgiska mittfältaren skrivit på för sin drömklubb Real Madrid.

Den officiella transfersumman uppges vara 100 miljoner euro, men enligt BBC kan framtida avbetalningar höja det totala priset för belgarens tjänster till hela 168 miljoner euro.

– Det är med sorg vi ser honom lämna, men samtidigt gjorde vi det väldigt klart för honom att vi ville ha honom kvar. Men vi respekterar hans beslut och önskar honom allt väl, säger Chelsea-chefen Marina Granovskaia enligt BBC.

Lämnar gigantisk lucka efter sig i Chelsea

Oberoende hur stor transfersumman är kommer Europa League-mästarna inte att kunna använda pengarna för att shoppa efter en ersättare i sommar.

Chelsea bestraffades nämligen tidigare för att ha signat under 18-åriga juniorer regelvidrigt med ett två transferfönster långt transferförbud, som klubben har överklagat till idrottens skiljedomstol Cas.

Ifall straffet inte hävs i skiljedomstolen får London-klubben alltså klara sig med sin nuvarande laguppställning nästa säsong.

BBC påpekar i sin tur att Hazards produktion inte skulle vara lätt att ersätta även om Chelsea kunde köpa nya spelare. Säsongen 2018/19 var Hazard involverad i 49,2 procent av Chelseas mål antingen som målgörare eller framspelare.

Hans 16 mål var en fjärdedel av Chelseas totala målskörd i Premier League.

"Har försökt värva honom i flera år"

Den Madrid-baserade tidningen AS påpekar i sin tur att Hazard är den första ”galacticon” – världsstjärnan – som Real Madrid köpt sedan klubben värvade James Rodriguez efter colombianens sensationella fotbolls-VM 2014.

– Vi har försökt värva honom redan i flera år, medger klubbchefen Sergio Perez enligt tidningen.

Hazard är den fjärde spelaren som Real Madrid köpt loss under sommarens transferfönster. Tidigare har klubben meddelat att serben Luka Jovic, brassen Rodrygo och Porto-försvararen Eder Militao skrivit på för ”Los Blancos”.

Mycket talar ändå för att Real Madrid kommer att fortsätta storshoppa under sommaren. Bland andra Paul Pogba, Christian Eriksen och Miralem Pjanic har ryktats vara på storklubbens radar.

Diskussion om artikeln