Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maduro öppnar gränsen mot Colombia - oklart om krisdrabbade Venezuela nu är redo att ta emot hjälp

Från 2019
Uppdaterad 09.06.2019 15:58.
Tuhannet ihmiset ylittämässä rajasiltaa Venezuelasta Kolumbiaan.
Bildtext Över 4 miljoner venezulaner har flytt till grannländer som Colombia och Brasilien
Bild: pertti.pesonen/yle

Venezuelas president Nicolas Maduro har öppnat landgränsen mot Colombia som stängdes i februari då Venezuela vägrade att ta emot internationellt humanitärt bistånd. Det är tills vidare oklart om man nu är redo att ta emot hjälp

Krisdrabbade Venezuela lider akut brist på mat, mediciner och andra dagligvaror och oppositionen har i flera månader krävt att regeringen tar emot alla erbjuden hjälp från omvärlden.

Talmannen och oppositionsledaren Juan Guaidó har organiserat massprotester men till ingen nytta, fram till nu.

Venezuela
Bildtext Landgränserna till Colombia och Brasilien som stängdes i februari har nu återöppnats

Det förblev ändå oklart om två kritiska gränsbroar också öppnas för att ta in biståndsleveranser som har hopat sig på Colombias sida om gränsen.

Gränsbroarna stängdes år 2015 efter att två venezolanska gränsvakter skottskadades i en eldstrid med smugglare.

- Vi är ett fredligt folk som med kraft försvarar vår självständighet och vårt självbestämmande skrev, Maduro på Twitter.

Spänt mellan Venezuela och Colombia

Venezuela isolerades ytterligare i februari då Maduro stängde landgränserna både mot Colombia i väster och Brasilien i söder. Han stoppade också flyg och båtförbindelser från och till öar i Karibien i norr.

Förra månaden återöppnades gränsen till Brasilien och en del båtförbindelser till Karibien, men den allra viktigaste landgränsen till Colombia förblev stängd fram till nu.

Relationerna mellan Venezuela och Colombia har länge varit spända. De förvärrades ytterligare i början av året då Colombias president Ivan Duque gav sitt stöd åt Guaidó som har utropat sig som landets tillförordnade president tills fria val har hållits.

Juan Guaidó och Nicolás Maduro
Bildtext Talman Juan Guaido (till vänster) har i flera månader krävt att president Nicolas Maduro (till höger) går med att ta emot hjälp från omvärlden
Bild: AFP / Lehtikuva

Guaidó har erkänts av ett femtiotal länder efter att USA först gav sitt stöd åt talmannen, bland dem flera ledande EU-länder. Guaidó anklagar enkom regeringen för den humanitära krisen.

- Det var inte en tornado. Det var inte en orkan eller jordbävning. Det var inte en brand som spreds utom kontroll. Nej - det var regeringens korruption som orsakade krisen sade Guaidó nyligen.

Maduro och hans regering har motiverat sin vägran att ta emot hjälp med att USA för ett ekonomiskt krig mot Venezuela och att biståndsleveranserna är en förberedelse för en invasion bland annat från Colombia.

Flykten tilltar

Gränsen mellan länderna är över 2 200 kilometer lång och så porös att många venezuelaner dagligen tar sig över till Colombia för att hämta mat och andra basvaror som inte finns i Venezuela.

Över fyra miljoner venezolaner har flytt undan misären framför allt till Colombia och Peru.

1,3 miljoner har flytt till Colombia och nästan 800 000 till Peru. Chile har tagit emot nästan 300 000 flyktingar och Ecuador över 250 000 medan 168 000 har flytt till Brasilien.

Flyktingar från Venezuela på väg över gränsen till Colombia.
Bildtext Flyktingar från Venezuela på väg över gränsen till Colombia.
Bild: EPA-EFE/Schneyder Mendoza

Ännu i slutet av år 2015 hade nästan 700 000 venezuelaner lämnat sitt land. Nu - i mitten av 2019 - har antalet flyktingar stigit med mer än tre miljoner, enligt FN.

Flykten sker dessutom i tilltagande takt. Under en period på bara sju månader - från och med november 2018 - lämnade en miljon människor Venezuela.

- Länder i Latinamerika och Karibien har gjort sitt för att reagera på denna kris som saknar motstycke men man kan inte vänta sig att de gör det utan internationell hjälp, säger flyktingkommissariatet UNHCR: representant Eduardo Stein som hyllar länder som Peru som har lättat på inreseregler för venezolaner.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln