Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson lyfte upp vårens segrar i sitt linjetal på SFP:s partidag och skröt med regeringsprogrammet

Från 2019
Uppdaterad 08.06.2019 14:50.
Anna-Maja Henriksson håller linjetal
Bildtext Anna-Maja Henriksson på SFP:s partidag.
Bild: Johan Hagström

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson slog i sitt linjetal på partidagen tillbaka mot den kritik som har riktats mot att partiet deltog i regeringsförhandlingarna. Enligt henne är det här regeringsprogrammet ytterst bra och med tanke på det svenska språket kanske det bästa i modern tid.

Till tonerna av Tina Turners låt “Simply the best” och med stående ovationer från delegationsdeltagarna stiger Anna-Maja Henriksson upp i talarstolen på Svenska folkpartiets partidag i Vasa.

- Jag är så oerhört tacksam att jag får stå här idag, på Svenska folkpartiets partidag i Vasa.

Hon lyfte upp hur glädjande det är för partiet att igen vara med i regeringen och det att SFP fick två ministrar. Samtidigt möter hon kritiken mot att SFP gick med i regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, De gröna och Centern.

- Det är slutresultatet som räknas, underströk Henriksson.

Anna-Maja Henriksson håller linjetal
Bildtext Anna-Maja Henriksson är nöjd med regeringsprogrammet.
Bild: Johan Hagström

Enligt henne är regeringsprogrammet ur SFP:s synvinkel som helhet ytterst bra.

- Våra värderingar syns nu tydligt i det nya regeringsprogrammet, som innehåller många för oss viktiga målsättningar. Och
många av förnyelserna innebär konkreta förbättringar i finländarnas vardag.

- Med tanke på det svenska språket i Finland är regeringsprogrammet sällsynt bra. Kanske det bästa i moderna tid.

Omfattande jour för Vasa centralsjukhus är en viktig vinst för SFP

Henriksson lyfter så klart också upp Vasa centralsjukhus och det att det i regeringsprogrammet står inskrivet att sjukhuset ska få omfattande jour.

- Jag kommer aldrig att glömma de tiotusen människorna på Vasa torg.

Hon vill också lyfta upp målet att det andra inhemska språket igen ska bli obligatoriskt i studentskrivningarna. För förverkligandet riktar hon blickarna mot den nya undervisningsministern, Vänsterförbundets Li Andersson.

Partifolk på Svenska folkpartiets partidag 2019
Bildtext Partifolk på partidagen i Vasa övningsskola.
Bild: Johan Hagström

Anna-Maja Henriksson är nöjd med satsningen i miljardklass på utbildningen, allt från att återinföra den subjektiva rätten till dagvård till att ge bättre grundfinansiering för universiteten.

Hon sänder också pensionären Lisa en tanke. Lisa träffade hon utanför en butik i Österbotten. Hon hoppas att Lisa får det bättre då pensionerna ska höjas och fpa-taxin ses över.

Hon är glad att vara tillbaka i justitieministeriet efter en paus på fyra år och att Thomas Blomqvist också får en plats där.

Enligt Anna-Maja Henriksson är målet att nå en sysselsättningsgrad på 75 procent ytterst ambitiös, men nödvändig.

Två valsegrar i bagaget från i vår

Henriksson knyter också tillbaka till framgångarna i riksdagsvalet och i EU-valet, det att SFP gick framåt i riksdagsvalet i Vasa valkrets och lyckades förnya sitt mandat i Egentliga Finland.

Hon är också nöjd med att SFP mot alla odds igen har en EU-parlamentariker i Nils Torvalds.

- Det finns goda förutsättningar för Antti Rinnes regering att lyckas, avslutar hon.

Adlercreutz anser att SFP kan växa över språkgränserna

Riksdagsgruppens nyvalda ordförande Anders Adlercreutz å sin sida ser det som helt möjligt att SFP kunde bli ett parti över språkgränserna, ett parti med till och med femton procents stöd.

Han lyfter upp att den här regeringen lyfter upp jämställdhet i regeringsprogrammet på ett helt annat sätt än den tidigare.

Anders Adlercreutz på partidagen i Vasa
Bildtext Anders Adlercreutz har valts till riksdagsgruppens ordförande.
Bild: Johan Hagström

Enligt honom är det viktigt för partiet att nu gemensamt sätta upp strategier för att nå de uppsatta målen under den här regeringsperioden.

Han lyfte också upp Svensk ungdoms insats i att jobba för att Svenska folkpartiet har haft de yngsta kandidaterna i de senaste valen.

Blomqvists tredje dag som minister

Den nyvalda ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist är synligt rörd och lyfte upp att han står inför ett för honom nytt och obekant uppdrag och lyfter fram partiordförande Henrikssons insats under förhandlingarna.

- Jag vill tacka dig för dina insatser. Utan Anna-Majas insatser skulle det här regeringsprogrammet se helt annorlunda ut.

Enligt Blomqvist är det uppenbart att SFP har lämnat spår i programmet, som är mera framtidsinriktat än på länge. Han är nöjd med att Ålands självstyre stärks.

- För mig är det en nästan obeskrivlig ära att stå här i Vasa att prata så här till er som minister. Jag är otroligt rörd.

Hans tredje dag som minister kännetecknas enligt honom själv av stor förvirring, stor ödmjukhet och djup tacksamhet för det förtroende han har fått.

Thomas Blomqvist på partidag i Vasa.
Bildtext Thomas Blomqvist tillbringar sin tredje dag som minister på SFP:s partidag,
Bild: Johan Hagström

Han relaterar också till sitt uppdrag och understryker att det nordiska samarbetet inte sköter sig självt. Det finns enligt honom förbättringsmöjligheter också här.

Han är också inne på vikten av att förstärka jämställdheten som en grundpelare och utgångspunkt för den nordiska välfärdsmodellen.

- Jag har fullständigt dålig kontroll på vad mitt arbete kommer att innebära. Jag är väldigt öppen för input just nu.

Torvalds är nöjd med mycket röster också på finska orter.

Nils Torvalds tackar för fortsatt förtroende i EU-parlamentet och konstaterar att han har samlat in röster inte bara i Svenskfinland, utan på historiskt många finskspråkiga orter.

Han konstaterar dock att det troligen var hans sista valkampanj och tackar för hjälpen att förverkliga den.

Han betonar vikten av att i Alde kämpa för den demokratiska rösten i Europa, Norden och Finland.

Niks Torvalds på partidagen i Vasa.
Bildtext Nils Torvalds medger att det här troligen blir hans sista period i EU-parlamentet.
Bild: Johan Hagström

Diskussion om artikeln