Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Magisk Teemu Pukki sänkte Bosnien-Hercegovina – gjorde två mål i viktiga kvalmatchen

Från 2019
Uppdaterad 09.06.2019 08:58.
Teemu Pukki jublar
Bildtext Teemu Pukki gjorde två mål mot Bosnien-Hercegovina.
Bild: Lehtikuva

Teemu Pukki vem annars. Den glödhete anfallaren avgjorde på egen hand kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina och Finland har nu ett bra utgångsläge i EM-kvalet.

Kvällens möte med Bosnien-Hercegovina var en av de absoluta nyckelmatcherna för Finland i EM-kvalet. Med tanke på resten av kvalet hade Finland inte råd att förlora mot en av huvudmotståndarna i gruppen och speciellt inte på hemmaplan.

Finland gick in för att ta tre poäng och det var precis det man fick tack vare en viss Teemu Pukki. Pukki blev den stora hjälten då han gjorde två mål i den andra halvleken och Finland vann matchen med 2–0.

Det första målet kom tio minuter efter paus och var ett riktigt klassmål. Pukki fick bollen i mittcirkeln och gick genom hela det bosniska försvaret innan han prickade in 1–0 via stolpen.

Samtidigt som Pukki nätade öppnade sig skyarna och regnet vräkte ner över Ratinastadion i Tammerfors. Men regnet stoppade inte Pukki. Tolv minuter senare var han på rätt ställe igen och chippade in 2–0 efter en snabb kontring.

– Vi visste att det skulle bli en svår match men vi förtjänade den här segern. Jag kunde ha gjort två-tre mål till i dag. En fullsatt arena och en fantastisk stämning, det är fint att vara fotbollsspelare i Finland just nu, sade Pukki till Viasat efter matchen.

Teemu Pukki
Bildtext Teemu Pukki.
Bild: Lehtikuva

Finland inledde starkt

Finland visade tidigt att det här var en match som man skulle vinna. Laget kom in med mycket fart och hög press. Laget kopplade ett litet grepp genast från start och Pukki testade gästernas målvakt Ibrahim Sehic efter några minuters spel.

Efter en dryg kvart fick Simon Skrabb ett kanonläge men Sehic var på tårna och räddade skottet från närhåll till en hörna.

Finland var steget före gästerna under långa stunder i första halvlek och det var först mot slutet av halvleken som de bosniska spelarna började bli varma i kläderna.

Bosnien-Hercegovina lyckades skapa några chanser strax före paus men Lukas Hradecky i Finlands mål behövde inte svettas speciellt mycket för att hålla nollan i den första akten.

Tidigt i den andra halvleken fick Haris Djulevic ett friläge i straffområdet men missade och sedan var det dags för Teemu Pukkis stora show. Två mål på tolv minuter stängde matchen.

Landslagsspelare jublar
Bild: Lehtikuva

De finländska spelarna krigade för allt vad tygen höll i det våta gräset under resten av matchen och trots att Bosnien-Hercegovina pressade på för en reducering så kom man aldrig till någon riktigt vass målchans.

Finland var de facto närmare ett tredje mål än Bosnien-Hercegovina var en reducering och 16 000 åskådare på Ratina fick se Finland ta tre viktiga kvalpoäng.

– Det är fint att vi kunde bjuda publiken här på en seger. Jag är väldigt stolt över det här laget. Vi förlängde den fina sviten här i Tammerfors. Nu ska vi njuta av den här segern innan vi börjar fokusera på nästa match, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Nästa match är Liechtenstein på bortaplan på tisdag. Liechtenstein förlorade i dag med 0–3 mot Armenien.

– Vi har inte vunnit något än och mer än hälften av matcherna återstår i kvalet. Vinner vi på tisdag så börjar det se riktigt bra ut, säger Pukki.

Resultat:

Finland – Bosnien-Hercegovina 2–0
56 min 1–0 Teemu Pukki
68 min 2–0 Teemu Pukki

Finlands startelva:

Lukas Hradecky
Albin Granlund --> 38 min Jukka Raitala
Joona Toivio
Paulus Arajuuri
Jere Uronen
Robin Lod
Tim Sparv (C)
Glen Kamara
Simon Skrabb --> 84 min Rasmus Schüller
Petteri Forsell --> 62 min Lassi Lappalainen
Teemu Pukki

Diskussion om artikeln