Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentval i Kazakstan: Ingen tillåten opposition, ett på förhand avgjort val och ett folk som väntar underverk av sin ledare

Från 2019
 Kassym-Jomart Tokajev.
Bildtext Kassym-Jomart Tokajev förväntas bli vald till Kazakstans president.
Bild: Alexey Nikolsky / EPA

Varför ska man överhuvudtaget vara intresserad av ett presidentval i centralasiatiska landet Kazakstan, kanske någon frågar sig. Det finns goda skäl.

Landet är världens till ytan nionde största, och det är rikt på såväl olja och gas som på värdefulla mineraler och metaller. Kazakstan är också ett viktigt lantbruksland.

Den största delen av Kazakstans yta är stäpp
Bildtext Den största delen av Kazakstans yta är stäpp
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Dessutom ligger det strategiskt viktigt till mellan sina två jättegrannar, Ryssland och Kina som bägge gärna vill ha sitt att säga om hur naturresurserna ska utnyttjas.

Tillsvidare är det Ryssland som bestämmer, Kazakstan är nämligen med i den Eurasiska ekonomiska unionen som leds av Ryssland.

Kazakstan är ett viktigt jordbruksland
Bildtext Kazakstan är ett viktigt jordbruksland
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Valet är redan avgjort

Presidentvalet i sig är däremot en rätt simpel historia. Alla vet på förhand att den tillförordnade presidenten Kassym-Jomart Tokajev blir vald.

För syns skull finns det en oppositionskandidat, Amirzjan Kosanov från partiet Nationens samvete, men det är knappt ens värt att försöka komma ihåg hans namn. Så liten verklig betydelse har han för landets politik och framtid.

Tokajev blev president efter att Nursultan Nazarbajev i mars meddelade att han lämnar sin post.

Nursultan Nazarbajev, som fyller 79 i juli, har lett landet ända sedan det 1991 blev självständigt efter Sovjetunionens sönderfall.

Även om Nazarbajev lämnade presidentkansliet har han inte lämnat landets ledning. Han har nämligen redan tidigare valts till landsfader på livstid och sitter också i ledningen för Kazakstans säkerhetsråd.

För att göra sig till för sin företrädare lät president Tokajev också ändra namnen på landets huvudstad från Astana till Nur-sultan. Ingen vet varifrån bindestrecket kom och vad det signalerar.

 Kazakstanss huvudstad Nur-sultan är känd för sin fantasifulla arkitektur
Bildtext Kazakstans huvudstad Nur-sultan är känd för sin fantasifulla arkitektur
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Snabbutlyst val ska ytterligare dämpa oppositionen

Egentligen skulle presidentvalet hållas i april 2020, men Kassym-Jomart Tokajev meddelade strax efter att han tillträtt att valet hålls i juni i år. Det beslutet kom strax efter att han hade varit på besök hos president Vladimir Putin i Ryssland.

Det snabbt påkomna valet kan ses som ett sätt att göra det ytterst svårt för någon eventuell oppositionskandidat att hinna föra valkampanj.

Det är nämligen inte värt att försöka protestera mot makttoppen i Kazakstan. Journalister, oppositionspolitiker och medborgaraktivister är hårt trängda. Jakten på oppositionskrafter är till och med så
häftig att en ung man som höll upp ett tomt plakat fängslades.

Folket vill att en ledare ska visa vägen

Forskaren Eset Esengarajev vid universitetet i Karaganda i centrala Kazakstan säger till Svenska Yle att förväntningarna inför presidentvalet är små.

Forskaren Eset Esengarajev säger att det kazakstanska folket inte är politiskt moget
Bildtext Forskaren Eset Esengarajev säger att det kazakstanska folket inte är politiskt moget.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Det beror enligt Esengarajev dels på att den kazakstanska befolkningen till stor del är politisk obevandrad och inte vet hur samhället fungerar.

- Människor förväntar sig att en god ledare ska dyka upp och visa vägen mot ett bättre liv, helst utan att de själva behöver göra något, säger Esengarajev.

Valets blivande vinnare Kassym-Jomart Tokajev har tagit ord som ärligt, öppet och rättvist i sin mun då han har talat om valet. Det är ingen som tror att de har något att göra med verkligheten i vallokalerna och framförallt inte i de lokaler där rösterna räknas.