Biologiska museet i Åbo är en tidsmaskin som för besökaren hundra år tillbaka i tiden - djur som kan stoppas upp tas fortfarande emot
Biologiska museet i Åbo öppnades på lördagen efter att ha varit stängt i knappt ett år till följderna av en rörskada. Museets samlingar förnyas ständigt och man tar fortfarande emot djur som kan stoppas upp.
I juli 2018 drabbades museet av en vattenskada och tvingades stänga dörrarna. Museets värdefulla samlingar skadades inte i samband med vattenskadan och det är Åbo museicentrals intendent Petteri Järvi mycket glad över.
- Det är det allra viktigaste. Samlingarna är värdefulla om man tänker att det tagit över hundra år att sammanställa allt.
I samband med reparationen beslutades det att samtidigt göra även andra förnyelser i museet. Bland annat har toaletterna förnyats, museibutiken har piffats upp och tillgängligheten har blivit bättre.
Samlingarna är värdefulla om man tänker att det tagit över hundra år att sammanställa allt
Utställningslokalerna med sina dioramor har bevarats oförändrade.
"Ett av de viktigaste museerna i Åbo"
Enligt Järvi hör biologiska museet till de viktigaste museerna i staden.
- Många kommer hit som skolbarn och det är viktigt för barn att se hur djuren lever i naturen.
De äldsta delarna i museets samlingar härstammar från början av 1900-talet. Då museet 1907 öppnades för första gången hörde den till ett av de första av sitt slag i Norden.
Det är viktigt för barn att se hur djuren lever i naturen
Museets historia började år 1902, då konsul Alfred Jacobsson och hans fru Hélène donerade en betydande summa pengar till Åbo stad för att grunda Biologiska museet. Paret fick idén om att grunda museet på sin silverbröllopsdag i Sverige, på Biologiska museet i Stockholm.
För att förverkliga museet inkallades Gustaf Kolthoff, djuruppstoppare, jägare och amatörnaturvetare, som också stod bakom Biologiska museet i Stockholm. Gustaf Kolthoffs arbetskamrat var hans son Kjell, som stod för bakgrundsmålningarna i dioramorna.
När museet öppnade år 1907 blev det en av de viktigaste sevärdheterna i Åbo.
Människor kommer in med döda djur och det är biologen som tar hand om dem
Via dioramorna har besökarna redan i över hundra år fått besöka Finlands natur, från skärgården ända till Lapplands fjäll.
Enligt Järvi är museet också ett kulturhistoriskt viktigt exempel på ett naturhistoriskt museum från början av 1900-talet, i fråga om både arkitektur och dioramor.
Djur som kan stoppas upp tas emot
Biologiska museets samlingar består i huvudsak av uppstoppade
kräldjur, däggdjur och fåglar. Museet får fortfarande in djur som sedan stoppas upp och blir en del av samlingen.
- Vi har en biolog här som jobbar med samlingarna och vi får in nya djur några gånger i året via allmänheten. Människor kommer in med döda djur och det är biologen som tar hand om dem.
Nuförtiden skickar de flesta, som erbjuder djur till museet, e-post eller ringer före men förr i tiden var det vanligare att man gick direkt till museet med sina exemplar.
- Förstås är vi intresserade av djur, vi är ett biologiskt museum. Men helst ska man inte komma hit direkt med sitt djur utan frågar oss på förhand, skrattar Järvi.
Diskussion om artikeln