Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dam-VM: ”Storasyster mot lillasyster” – England och Skottland i upphaussat och emotsett grannmöte

Från 2019
Uppdaterad 09.06.2019 21:03.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: ENG - SCO (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sent tränarbyte, rykten om giftig kultur i landslaget och sena skador på nyckelspelare. Australien må vara en jättarna inom damfotboll, men frågetecknen kring The Matildas är många inför dagens eftermiddagsmatiné mot Italien. La Azzurre gör sitt första VM på 20 år och är en svart häst i turneringen.

Australien–Italien, grupp C

Kl. 14.00. Stade du Hainaut i Valenciennes, direkt på TV2 och Arenan.
Svenskspråkigt referat av Chriso Vuojärvi och expertkommentator Marianne Miettinen.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: AUS - ITA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Utgångsläget: Kaos down under

Australien är en av de stora nationerna inom damfotbollen. The Matildas är sexa på världsrankingen och tagit sig till VM-kvartsfinal i de tre senaste slutspelen.

Förberedelserna för ett av Australiens mest folkkära landslag har emellertid inte varit en dans på rosor. Huvudtränaren Ante Stajcic fick foten i januari efter att en intern undersökning visat att en giftig kultur tillåtits existera inom laget.

Nya lotsen Ante Milicic har försökt gjuta olja på vågorna men de två genrepen (0–3-förlust mot Nederländerna och 3–5-förlust mot USA) visar att Australien är sårbart i försvaret.

Dessutom skadade sig den viktiga mittbacken Laura Alleway strax före VM. Känns som att Australien behöver en bra start på VM för att kunna lägga de senaste månadernas turbulens bakom sig.

Håll koll på: Den italienska muren

Italien är tillbaka i ett VM-slutspel för första gången sen 1999. Damfotbollen har gått framåt rejält i landet de senaste åren och landslagets framgångar har baserat sig på en av den italienska fotbollens fundament: Defensiven.

Italiens försvar är kompakt och välorganiserat. I VM-kvalet släppte man in bara fyra mål, varav två i den betydelselösa sista matchen.

Referentens tips: Första VM-skrällen på gång?

I normala fall ska Australien vara ett bättre lag än Italien. Men förutsättningarna är inte normala den här gången.

Italien går till VM med en Carpe Diem-inställning och står för turneringens första överraskning genom att ta en 1–0-seger

Brasilien – Jamaica, Grupp C

Kl. 16.30. Stade des Alpes, Grenoble, sänds på Yle Arenan.
Referent Antti Koivukangas med expertkommentator Adelina Engman.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: BRA - JAM (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tätt efter att Italien och Australien inlett sina VM-äventyr gör Brasilien och Jamaica entré på den största av arenor inom damfotboll. För Brasilien är det ”business as usual” då laget gör sitt åttonde VM av åtta möjliga. För Jamaica är det debut på VM-nivå.

Öppningsmatcher är Brasiliens grej – sju VM har man inlett och sju gånger har man vunnit med brutal målskillnad på 20–1. Brasilien har inte heller förlorat en gruppspelsmatch i VM-sammanhang sen juni 1995 och lär knappast göra det idag heller.

Jamaicas damer VM-debuterar 21 år efter att nationens herrar gjorde samma sak i just Frankrike.

”Reggae boys” förlorade sina två första matcher i turneringen, men fick med sig tre poäng från den sista gruppspelsmatchen i Lyon. Att ta ens en poäng kommer att kräva stordåd av det dåligt organiserade landslaget ”Reggae girlz”.

Jamaicas chans ligger i att rubba Italien i mittenmatchen – mot ett rutinerat Brasilien och ett starkt Australien räcker det helt enkelt inte till.

Utgångsläget: Frågetecknet Brasilien

Brasilien håller hög kvalitet även om man fortfarande lutar sig på några åldersstigna superstjärnor. Trots att VM-saldot är hisnande har uppladdningen inför VM varit allt annat än optimal.

Absurt nog kommer Brasilien till VM med nio raka förluster i bagaget – senaste segern tog man den 29 juli 2018 mot Japan, men efter det har det varit mollbetonat.

Två förluster mot USA, två förluster mot England och nederlag mot Kanada, Frankrike, Japan, Spanien och Skottland ger all orsak att vara lite småorolig, även om det handlat om riktigt bra motstånd.

Världsstjärnan Marta missar premiären, men behövs i ärlighetens namn inte idag.

Jamaica har vunnit fyra av sina sex träningsmatcher sen VM-biljetten säkrades och genrepade med en knapp 2–3 förlust mot Skottland, en match där Khadija Shaw gjorde lagets bägge mål.

Hennes saldo i landslaget är nog för att ge vilken motståndare som helst skrämselhicka, men inte ens mål av "Bunny" kan rädda Jamaica här.

Håll koll på: Veteranen och backen

Formiga – åldern är bara en siffra, eller två i hennes fall, men i hennes fall är koordinaterna just idag 41 år och 98 dagar.

Hon gör sitt sjunde VM och blir ensamt den meste någonsin. Och äldst någonsin också, ifall ni undrade.

Dominque Bond-Flasza – den i New York födda högerbacken sköt Jamaica till VM-turneringen i den avgörande straffsparksläggningen mot Panama.

Hon och de övriga i försvarslinjen lär få det svettigt i Frankrike i sommar

Referentens tips

Jamaica väger lätt när stortävlingsrutinen kickar in för Brasilien.

Tekniskt och välorganiserat gör Brasilien det som krävs och vinner 3–1.

England – Skottland, Grupp D

Kl. 19.00. Allianz Riviera, Nice, direkt på TV2 och Arenan.
Kommentatorer Christoffer Herberts med experten Adelina Engman.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: ENG - SCO (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Emotsett och upphaussat grannmöte, men de två brittiska lagen har helt olika förutsättningar inför premiären.

England nämns inför turneringen som en seriös guldkandidat, Skottland gör VM-debut med allt att vinna.

Utgångsläget klart: Storasyster mot lillasyster

En verklig familjefajt: Två lag som känner varandra bra, med mängder av spelare som har klubbkompisar från den engelska ligan i motståndargänget.

Däremot finns bara en favorit i grannfejden. Ländernas damlandslag har mötts 25 gånger och Skottland har bara två segrar. Senast lagen möttes var i första omgången i EM 2017 och då blev det engelsk seger med brutala 6–0.

Skottland borde vara klart bättre två år senare, men det samma kan mycket väl stämma in på England.

Svårtippade startelvor, Neville vaskar om

Det finns de som tror att nyckeln till framgång i ett VM-slutspel är en trygg och samspelt startelva. Hit hör inte Englands tränare Phil Neville, som i stället lyfter fram bredden i truppen och prioriterar att hålla samtliga spelare fräscha och pigga hela månaden.

Detta har märkts redan i uppladdningen. England har aldrig öppnat med samma elva två matcher i rad under Nevilles tid som förbundskapten. Det gör att frågetecknen är väldigt många inför VM-premiären, ända från målvaktsvalet och framåt finns gott om tänkbara alternativ.

Och den som inte får spela i dag vet att chansen kommer senare under VM, lagledningen är öppen med att så gott som samtliga 23 spelare kan räkna med tunga roller under Frankrikeäventyrets gång.

Håll koll på: Erin Cuthbert – största profilen ändå skotsk?

England har bredden, men den allra vassaste spelaren på plan håller till i Skottlands lag. Den linjen är åtminstone Yle Sportens expert Adelina Engman inne på.

I veckans VM-studio stack Engman ut hakan och tippade att Erin Cuthbert blir hela VM:s mest värdefulla spelare, MVP.

– Hon har haft en fantastisk säsong. Hon kan avgöra matcher på egen hand och är inte rädd för någon. Jag tror att hon kan ta Skottland långt i turneringen, säger Engman.

Och den finländska landslagsspelaren vet vad hon talar om. Adelina Engman spelar till vardags med Erin Cuthbert i Chelsea.

Kommentatorns tips:

England kan ha något stort på gång i VM, och Skottland är en lämplig öppningsmotståndare som inte bjuder på överraskningar när det gäller spelstil och taktik.

Skottland klappar inte ihop på samma sätt som i EM-mötet för två år sen och klarar sig nu med äran i behåll, men det blir engelsk seger med 2–0.

Diskussion om artikeln