Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över en miljon protesterade mot utlämningslag i Hongkong som kan sända misstänkta till Kina

Från 2019
Uppdaterad 09.06.2019 16:50.
Hongkongborna ute på gatorna i protest - Spela upp på Arenan

Över en miljon Hongkongbor deltog på söndagen i den största demonstrationen på över 15 år, för att protestera mot en kontroversiell utlämningslag som kan leda till att misstänkta i kan sänds till Kina för rättegång.

Oroade myndigheter uppmanade demonstranter till återhållsamhet och 2 000 poliser kommenderades ut på gatorna för att övervaka de hundratusentals människor som drog ut på gatorna.

Enligt arrangörerna deltog 100030 i protesterna under dagens lopp medan polisen säger att minst 240 000 människor deltog i själva protesttåget genom staden.

Demonstrationen var därmed den största sedan år 2003, då nästan lika många drog ut för att protestera mot planerade skärpta säkerhetslager, som senare lades på is.

Utlämningslagen kommer att hota Hongkongs grundvärden och rättssäkerheten. Den kommer att förinta den brandvägg vi har

― Kelvin Tam, student

Det kontroversiella lagförslaget har stött på ovanligt brett och bestämt motstånd. Konservativa affärsmän och småföretagare har ingått en allians med religiösa grupper samt studenter, jurister och demokratiaktivister.

- Jag kom hit för att kämpa. Det kan vara fruktlöst oavsett hur många som tar sig hit. Vi har inte tillräckligt med makt för att stå emot regeringen i Hongkong som får stöd från fastlandet, konstaterade den 78-årige rullstolsbundna Lai, som hörde till de första som infann sig i Victoria Park där protesterna började.

Därifrån marscherade demonstranterna genom staden till parlamentet, som inleder debatten om lagförslaget på onsdag.

Flera hundra tusen demonstranter tågade från Victoria Park till parlamentet i Hongkong
Bildtext Flera hundra tusen demonstranter tågade från Victoria Park till parlamentet i Hongkong
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Lättare att utlämnas till Kina

Lagförslaget skulle innebära en förenkling av utlämningsprocesserna bland annat mellan Kina och landets två särskilda administrativa regioner, Hongkong och Macao.

Det är särskilt paragraferna om utlämning till Kina som har fått folk att reagera, eftersom de räknade med autonomi och fortsatt västerländskt rättsskydd efter att Kina tog över den forna brittiska kronkolonin år 1997.

Kina gav då garantier om att Hongkong skulle få behålla sitt eget rättsväsende, men det har med åren urholkats enligt kritiker.

Nu är en ansenlig del av Hongkongborna oroade över transparensen och rättvisan i det kinesiska rättsväsendet och att polisen och säkerhetstjänsten börjar fabricera åtal mot oliktänkare eller andra misshagliga personer.

- Utlämningslagen kommer att hota Hongkongs grundvärden och rättssäkerheten. Den kommer att förinta den brandvägg vi har för vår rättsliga självständighet, säger den 21-årige studenten Kelvin Tam.

Upp till en halv miljon Hongkongbor väntas delta i söndagens protester som kan bli de största på 15 år
Bildtext Upp till en halv miljon Hongkongbor väntas delta i söndagens protester som kan bli de största på 15 år.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Många domare har också uttryckt sin oro eftersom de inte litar på domstolar på fastlandet eller den nya utlämningsprocessen.

Omvärlden har också varnat för att Hongkong kan förlora sin status som internationellt finanscentrum eftersom utlänningar vill ha så lite att göra med det kinesiska rättsväsendet som möjligt.

Människorättsgrupper har många gånger klagat över bruket av tortyr, godtyckliga gripanden och framtvingade erkännanden i Kina.

Hongkongs ledare Carrie Lam stöds av Kinas president Xi Jinping
Bildtext Hongkongs ledare Carrie Lam stöds av Kinas president Xi Jinping.
Bild: EPA/JEROME FAVRE

Minst sju års straff för utlämning

Den största ilskan riktas mot Hongkongs ledare Carrie Lam som har drivit på lagen och som anses vara lojal gentemot Kina snarare än sitt eget Hongkong.

Demonstranter bar banderoller med texter som "Ingen utlämning till Kina, ingen ond lag" och "Carry off Carrie", där man alltså uppmanade henne att avgå.

Myndigheterna i Hongkong som driver på lagförslaget, försvarar sig med att man kan bli utlämnad endast för brott som kan medföra minst sju års fängelsestraff.

Ingen kan heller utlämnas om de utsätts för religiösa eller politiska förföljelser eller riskerar dödsstraff. Lagens försvarare hävdar också att domare som beslutar i utlämningsfrågor kommer att skyddas för påtryckningar.

- Vi fortsätter att lyssna på opinioner av olika slag och vi förblir öppna för förslag om förbättringar, lovade regeringens talesman på söndagen.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln