Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Columbine har tröttnat på att vara en inspirationskälla för fanatiker - myndigheter vill riva skolan

Från 2019
Uppdaterad 09.06.2019 16:12.
En bild på Columbine High Schools sandfärgade byggnad. På vägen framför byggnaden kör en polisbil förbi.
Bildtext I april evakuerades Columbine efter att en tonåring hotade att döda skolans elever. Kvinnan som låg bakom hoten hittades senare av polis och det visade sig att hon begått självmord.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Columbine-skolan i Colorado har man tröttnat på att vara en inspirationskälla för skolmassakrer. Nu föreslår myndigheterna att skolan rivs och att en ny skola skulle byggas en bit från den gamla.

Tolv elever och en lärare dog i skolmassakern i Columbine i april 1999, då två tonåringar började skjuta omkring sig inne i skolan. Mördarna tog därefter sina liv.

- Skolskyttar hänvisar ofta till Columbine-skjutningen som en makaber inspirations- och motivationskälla, skriver skolföreståndaren Jason Glass i ett öppet brev till lokala beslutsfattare.

Skolpersonalen stoppar årligen hundratals människor som tar sig in på skolområdet utan lov. Problemet har blivit större eftersom det i år har gått 20 år sedan händelserna.

Glass nämner specifikt ett fall i april då en 18-åring kvinna reste till Colorado och hotade lokala skolor innan hon begick självmord.

Enligt Glass ska det också ha bildats en subkultur som kallar sig “Columbiners” som romantiserar skjutningen.

På marken, omgiven av en folkmassa, ligger tretton personer, placerade i en ring. De representerar de personer som dog i Colubinemassakern.
Bildtext Tretton personer, en för varje offer, la sig ner på marken för att hedra de mördade i Columbinemassakern. Bilden är från en minnesstund år 2009.
Bild: EPA/RICK GIASE

Endast biblioteket skulle stå kvar

Boende i närheten av skolan ska nu få ta ställning till om Columbine borde rivas och planerna på bygget av en ny skola.

Myndigheterna föreslår att den nya skolbyggnaden skulle byggas en bit ifrån den nuvarande skolan, men att namnet skulle förbli detsamma.

Efter massakern 1999 revs skolans bibliotek där de flesta offren dog.

Ett nytt bibliotek byggdes och fick namnet “The Hope Memorial library” för att hedra offren.

Biblioteket är det enda som inte skulle rivas och att det skulle fungera som en “hörnsten” för den nya skolan.

Inte en ny idé

Columbine skulle inte vara den första skolan som rivs efter en tragedi.

Flera skolor i USA har rivits och byggts upp igen för att undvika besök av fanatiker.

Ett exempel är lågstadieskolan Sandy Hook Elementary School i Connecticut. Skolan revs och byggdes upp igen efter en skolskjutning 2012 som krävde 26 personers liv, många av dem under sju år gamla.

Källor: STT, BBC

Diskussion om artikeln