Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Från närmare 30 grader till snö och nattfrost i norr - svårt att göra väderprognoser just nu

Från 2019
Två barn leker i vattnet under en varm sommardag.
Bildtext Värmeböljan ser ut att vara över, åtminstone tillfälligt. I norr får många byta simmadrassen mot vinterdäck.
Bild: Mostphotos

Efter en relativt lång varm period blir det betydligt svalare den här veckan. Mest dramatisk är förändringen i norra Finland.

I till exempel Kittilä i norra Finland nådde temperaturerna upp till närmare 30 grader i början av juni.

Den här veckan ska norra Finland med nöd och näppe få plusgrader och det väntas också nattfrost och snö. I delar av Lappland varnas det också för dåligt väglag.

- Visst är det en häftig förändring, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Inte varje år vädret växlar såhär dramatiskt

När värmebölja byts ut mot snö väcker det uppmärksamhet.

- Det händer då och då. Jag minns inte exakt årtal när vi senast har haft en lika extrem förändring, men det är inte många år sedan vi såg ordentliga snöfall över Lappland i början av juni, säger Huutonen.

Början av juni har varit exceptionellt varm. Under 2000-talet har temperaturerna gått över 30-strecket i juni under sex somrar.

Kraven har blivit mycket högre. När jag började som meteorolog gjordes femdygnsprognoser, men för längre perioder än så försökte man inte ens förutspå vädret.

― Matti Huutonen, meterolog vid Yle

Men nu blir det alltså svalare. Södra Finland får temperaturer kring 20 grader den här veckan, medan mellersta och norra Finland alltså får betydligt svalare. Men nattfrost är inte uteslutet ens i södra Finland.

En utmaning att göra prognoser

Forecas meteorolog Joanna Rinne skrev i fredags en bloggtext om att hon aldrig har varit med om en vädersituation som är lika svår att förutspå.

Också Nina Karusto vid meteorologiska institutet medger att det just nu är en utmaning att göra väderprognoser.

bild på smarttelefon med vädertjänst
Bildtext Många följer noggrant med vädret i olika väderappar.
Bild: Yle/Cityportal

Vid Yle säger Matti Huutonen att utmaningar alltid uppstår när vädret snabbt växlar.

- När vädret blir betydligt svalare efter en ganska lång varm period är det svårt att förutspå om den svalare perioden är tillfällig eller bestående. Det är något av ett slumpspel mellan olika prognosmodeller, säger Huutonen.

Exaktare prognoser - och högre krav

Överlag är väderprognoserna i dag mycket exaktare än tidigare. När Huutonen började som meteorolog för tjugo år sedan kunde man göra en prognos för ett område på 100 gånger 100 kilometer.

I dag kan man göra en prognos för ett område som mäter 7,5 gånger 7,5 kilometer.

- Prognoserna är alltså mycket mer exakta. Men fortfarande kan vi inte veta exakt när en regnskur drar till exempel över olika stadsdelar.

Visst är det en häftig förändring.

― Matti Huutonen, meterolog vid Yle

Om man vill veta till exempel när det lönar sig att ta sig till stranden eller ut på picknick är det mest exakta sättet att följa med molnen och sedan kolla i väderradarn vad läget är.

- Kraven har blivit mycket högre. När jag började som meteorolog gjordes femdygnsprognoser, men för längre perioder än så försökte man inte ens förutspå vädret. Nu frågar alla genast hur vädret kommer att se ut om en vecka, säger Huutonen.