Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Kommersialiseringen av D-Day upprör - "Man måste förklara komplexiteten av kriget och dödandet"

Från 2019
Uppdaterad 09.06.2019 20:18.
Taggtråd ligger på klippor vid stranden. På bilden en banner med texten "Kommentar Rikhard Husu".

Samtidigt som antalet veteraner som var med om Dagen D minskar så vill allt fler besöka skådeplatsen för några av de dramatiska striderna under andra världskriget. Det här är inte okontroversiellt.

Colleville-sur-Mer

Vägarna till kusten fullpackade inför minneshögtiden för Dagen D. Tusentals turister köar snällt i sina bilar för att vara på plats eftersom det gått 75 år sedan landstigningen i Normandie.

Intresset för de tidigare krigsskådeplatserna i Normandie har ökat gradvis allt sedan 50-årsjubileet för D-Day då veteranerna från landstigningen deltog i firandet för första gången.

Årligen besöker närmare fem miljoner turister Normandie. Hälften av besökarna kommer från utlandet: Storbritannien, Nederländerna, USA, Tyskland och Belgien.

Det kryllar av museer, guidade turer och affärer som säljer krigsrelaterad litteratur.

Det säger sig självt att hotellen i regionen är fullbokade inför 75-årsfirandet. De som är sent ute får betala saftiga summor för ett enkelt hotellrum.

De lokala företagarna har inte varit sena med att se de möjligheter som den växande efterfrågan öppnar upp:

För den som är historieintresserad kryllar det av muséer, guidade turer och affärer som säljer krigsrelaterad litteratur och souvenirer av olika slag.

Bokhandel med krigsrelaterad litteratur
Bildtext Landstigningen intresserar. Många bokhandlare i Normandie har specialiserat sig på krigsrelaterad litteratur.
Bild: Rikhard Husu / Yle
Allessandro och Lorrana från Rom deltar i firandet av årsdagen för D-Day.
Bildtext Lorrana och Allessandro vill hedra minnet av dem som offrade sitt liv för Europas frihet.
Bild: Rikhard Husu / Yle

De mer äventyrslystna har möjlighet att provåka en krigstida stridsvagn, flyga med en fallskärmsjägare i en 3D-simulator eller kämpa mot klockan i ett flyktrum med D-Day-tema.

Ett tongivande inslag i gatubilden är de otaliga sällskap som vill återskapa delar av historien genom att klä sig i tidstypiska uniformer.

Det handlar inte om att leka krig utan om att högakta dem som offrade sitt för frihet och demokrati i Europa, säger Allessandro som kommit till Normandie från Rom.

- Vi använder uniformerna och annat materiel från krigstiden som en tidsmaskin. Vi besöker skolor för att berätta till barn och unga om vad som hände för 75 år sedan så att misstag av det här slaget inte ska begås i framtiden.

- Kvinnorna hade en viktig roll i kriget, men det här något som många unga inte vet i dagens läge, fortsätter Lorrana.

Thierry Debauve med sin krigstida motorcykel
Bildtext Thierry Debauve har rustat upp en motorcykel från 1943.
Bild: Rikhard Husu / Yle
en krigstida motorcykel
Bildtext Målet är att fordonen ska vara i ett möjligast autentiskt skick.
Bild: Rikhard Husu / Yle
De historiska fordonen är en vanlig syn i somriga Normandie.
Bildtext De historiska fordonen är en vanligt förekommande syn i somriga Normandie.
Bild: Rikhard Husu / Yle

Thierry Debauve, som till vardags är bosatt i närheten av Paris, berättar att han deltar i högtidligheterna för landstigningen med fem års mellanrum.

- Många människor, speciellt äldre, kommer och pratar och ställer frågor. Samtidigt händer det också att de lokala i Normandie uttrycker sitt missnöje med att det är för många gamla militärfordon som blockerar vägarna, berättar Debauve.

För vissa grupper är det här mer som en festival, men det här är inget vi gillar.

― Thierry Debauve

Under besöket i Normandie träffar Svenska Yle även på glättiga sällskap som verkar vara mer intresserade av att dricka öl än att återuppleva landstigningen. Det har har Debauve inget till övers för.

- För vissa grupper är det här mer som en festival, men det här är inget vi gillar. För vår grupp handlar det här om att hedra minnet av dem som deltog i landstigningen.

Debauve är inte ensam om sin kritik. På experthåll frågar man sig om den ökande kommersialiseringen verkligen är förenlig med det högtidligheternas egentliga syfte.

- De ljuger för människorna. Upplevelser från strider går inte att överföra, det är nästan omöjligt att ens beskriva sådant som hänt, säger direktören Stephane Grimaldi vid muséet Memorial de Caen till nyhetsbyrån AFP.

- Att förvandla dessa allvarliga ämnen till attraktioner är oacceptabelt. Man måste förklara komplexiteten med kriget och dödandet.

Jack Claiborne är en av de få veteraner som fortfarande är vid liv.
Bildtext Jack Claiborne besöker skolor och berättar om det som hände i kriget.
Bild: Rikhard Husu / Yle
Firandet av Dagen D kulminerade i kransläggning vid det kanadensiska avsnittet vid Juno Beach.
Bildtext Firandet av årsdagen kulminerade i kransläggning på Juno Beach. Representanter för de allierade länderna deltog.
Bild: Rikhard Husu / Yle

95-åriga veteranen Jack Claiborne behöver inte påminnas om det som hände för 75 år sedan.

- Vi var bara unga pojkar, 19-åringar. Ingen borde behöva se och uppleva det vi gjorde, säger i sin tur Jack Claiborne, en av de de få veteraner från landstigningen som fortfarande är vid liv.

- Jag visste att det skulle bli något stort eftersom vi hade förberett oss för det. Vi visste också att många skulle komma att dö. Och det var 4 000 tusen som dog. Det var sorgligt, helt enkelt.

Krigsveteran John Lamont besöker gravar.

I dag 75 år sedan landstigningen i Normandie - så här förlöpte dagen

Så här såg det ut då statschefer och veteraner möttes.