Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals demokratiaktivister greps i Kazakstan på valdagen - oppositionen ser presidentvalet som en "falsk demokratiuppvisning"

Från 2019
Uppdaterad 09.06.2019 21:33.
Demonstranter grips under presidentvalet i Kazakstan
Bild: AFP / Lehtikuva

Polisen i Kazakstan har gripit hundratals demokratiaktivister som protesterade mot dagens presidentval - ett val som oppositionen inte anser att ha varit demokratiskt och fritt.

Protester har förekommit i huvudstaden Nur-Sultan (tidigare Astana) och i den främsta kommersiella staden Almaty. Polisen har gripit ungefär 500 människor.

Enligt oppositionen var presidentvalet en falsk demokratiuppvisning.
Demonstranterna krävde att väljarna bojkottar valet.

Enligt vallokalsutgfrågningar fick Kasym-Zjomart Tokajev över 70 procent av rösterna.

Nazerbajev handplockade sin efterträdare

Den förra presidenten Nursultan Nazarbajev avgick i mars efter att ha styrt Kazakstan sedan självständigheten 1991.

Det fanns sju presidentkandidater i valet - men redan före valet har den klara segraren ansetts vara Nazarbajevs handplockade efterträdare, den 66-åriga Kasym-Zjomart Tokajev.

Den 78-årige Nazarbajev fortsätter själv som ledare för regeringspartiet Nur Otan och som chef för det nationella säkerhetsrådet.

Kazakstan - som är en av de mer välmående forna sovjetrepublikerna - är beläget mitt i korsningen mellan grannländerna Kina och Ryssland.

Tokajev väntas fortsätta på Nasarbajevs linje

Kasym-Zjomart Tokajev har ett långt förflutet som bland annat utrikes- och premiärminister.

Han väntas fortsätta Nazarbajevs politik av balansgång mellan Ryssland, Kina och västländerna - en politik som har gjort Kazakstan lockande för utländska investerare.

Diskussion om artikeln