Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det känns som att det här landslaget inte räds någon" – en aura av mästerskapsoptimism har drabbat Yle Sportens podd

Från 2019
Finland firar mål.
Bildtext Teemu Pukki hjälte i Tammerfors.
Bild: Tomi Hänninen

Inne i VM-bubblan hyser både Chriso Vuojärvi och Antti Koivukangas blåvita EM-drömmar när Yle Sportens podd går in på målrakan i sin nuvarande form. Finlands seger över Bosnien-Hercegovina och det sätt på vilket den kom har smittat av sig med en sällan skådad mästerskapsoptimism.

Veckans Yle Sportens podd ägnar sig i sin helhet åt fotboll.

Avsnitt 62: EM i fotboll - här kommer Finland?

33:45

För omväxlings skull är Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi på samma ort och inleder diskussionen i lördagens framgångsrika EM-kval i Tammerfors.

Finland slog Bosnien-Hercegovina med siffrorna 2–0 efter två mål av Teemu Pukki.

Chriso Vuojärvi konstaterar att han sällan varit så optimistisk som nu när det gäller drömmar om finska herrspelare vid en mästerskapsturnering i fotboll. Och får flankstöd av Koivukangas.

– Lottningen redan gav ett realistiskt hopp. Att Bosnien-Hercegovina sen tvingades klara sig utan Miralem Pjanic gjorde mig rejält hoppfull inför lördagen, men att laget går ut och gör den insats de gör i skyfallet på Ratina får mig att hoppa på EM-tåget.

Finlands lagfoto efter segern över Bosnien-Hercegovina.
Bildtext Finland har sex av nio poäng nu.
Bild: Lehtikuva

– Det känns som att det här landslaget inte räds någon. Spelarna är oerhört trygga i det man sysslar med att de bara går ut och gör jobbet. Det finns inga frågetecken. Det här gänget vill syna korten in i det sista, säger Antti Koivukangas.

För Vuojärvi är den sista kvarten i Tammerfors det som gör största intryck på honom.

– Det var aldrig panik. Vi har sett finska landslag darra rejält tidigare men tryggheten i det här landslaget kommer nog från dess starka ryggrad.

– Med Hradecky, mittbackarna, Kamara och Sparv och Teemu Pukki längst fram kan man dra paralleller till oerhört många framgångsrika lag tidigare, beskriver han.

Utmaningar återstår i den globala damfotbollen

Både Vuojärvi och Koivukangas är för Yle Sportens del engagerade i det dam-VM som Yle sänder i sin helhet i sommar.

Det är en stor förändring till tidigare, när mästerskapen spelat en mindre, till och med marginell roll i sändningsutbudet.

– Jag är oerhört glad och stolt över den satsning vi gör på Yle. Det är i paritet med herr-VM och det är en både logisk, naturlig och till och med självklar utveckling just nu, säger Vuojärvi.

Formiga kämpar om bollen med Chantelle Swaby
Bildtext Brasilien mötte Jamaica i gruppspelets första omgång.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

– Ger du damfotbollen dessutom den rätta och ordentliga inramningen den förtjänar och som konsumenterna blivit vana med gör det också sitt för att höja kvaliteten på produkten, understryker Koivukangas.

Han tycker sig fortfarande se vissa utmaningar i den brokighet som präglar de deltagande lagen.

Stora europeiska nationer har livskraftiga ligor medan till exempel damlandslagets verksamhet legat nere på Jamaica i några repriser.

– I takt med att det strömmar in mera pengar i damfotbollen hoppas jag också att den öronmärkta distributionen av Fifa-pengar också når gräsrötterna för dam- och flickfotbollen på ett globalt plan så att de klyftor som nu uppstått kan minska, säger Koivukangas.

Nästa vecka, den 17:e juni kommer Yle Sportens podd att bjuda på sitt sista avsnitt med den nuvarande bemanningen, eftersom Antti Koivukangas lämnar Yle.

Då utlovar herrarna en tillbakablick på sina knappa 20 gemensamma år i den finlandssvenska sportpublikens tjänst.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln