Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

P-piller är fortfarande det mest populära preventivmedlet

Från 2019
Uppdaterad 10.06.2019 12:27.
p-piller Myrbacka familjerådgivning
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Bland finländska kvinnor är kombinationspreventivmedel det populäraste alternativet. Hormonspiralen ökar också i popularitet.

Bland kvinnor under 25 år är p-piller det vanligaste preventivmedlet, men populariteten minskar i de äldre åldersklasserna.

I stället är hormonspiralen populärt hos kvinnor över 35 år.

Under de senaste åren har hormonspiralen blivit ännu mera populär också bland unga kvinnor, berättar Jonna Salonen, specialistäkare i kvinnosjukdomar och förlossningar vid Terveystalo.

- Tidigare rekommenderades hormonspiralen bara till kvinnor som fött barn, men i dag är inte ålder eller det att man inte fött barn ett hinder för att använda hormonspiral. Det har kommit ut två spiraler med lägre hormonhalt på marknaden, de medför lindrigare biverkningar, berättar Salonen.

Hon tror att hormonspiralens ökade popularitet beror på att unga får långvariga preventivmedel gratis av preventivrådgivningen.

Kondomanvändningen har däremot minskat i popularitet under de senaste åren. Även antalet steriliseringar bland kvinnor har blivit färre.

Antti Perheentupa, docent vid Åbo universitet, tror att populariteten i de långtidsverkande preventivmedlen ligger i att man inte behöver minnas dem varje dag och därför är de mera pålitliga.

För att ta hormonspiralen som exempel kan den vara på plats i två eller tre år i taget.

Enligt Perheentupa har majoriteten av de som använder hormonspiral tidigare använt kombinationspreventivmedel, såsom p-piller, p-ring eller p-plåster.

"Man oroar sig i onödan för viktökning"

Perheentupa uppger att p-piller, p-ring eller p-plåster kan användas för att få en mera regelbunden mens.

De kan också användas flera månader i sträck utan att man får någon månatlig blödning. Hos majoriteten av användarna lindras mensvärken och de kan också till exempel förhindra fet hy och överdriven hårtillväxt.

- Ett hinder för att använda dem är om man har en förhöjd risk för blodpropp eller om man redan har haft en. För många är även migrän med aura ett hinder.

Många oroar sig i onödan för biverkningarna av hormonella preventivmedel, anser Mervi Halttunen-Nieminen, klinisk lärare i kvinno- och barnsjukdomar vid Helsingfors universitet.

Hon säger att det inte finns några vetenskapliga bevis på att p-piller skulle leda till viktökning.

- Varje person går upp 1,5 kilo om året, ifall man inte är uppmärksam. Hormoner kan naturligtvis påverka matlusten, men människan kan kontrollera sitt ätande.

Eija Väänänen visar en hormonspiral
Bildtext Hormonspiralen ökar i popularitet också bland unga.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Enligt Halttunen-Nieminen är det många som tror att preventivmedlen orsakar barnlöshet. Faktum är att fertiliteten återgår till det normala, motsvarande den egna åldern, efter att man slutat använda preventivmedel.

Fertiliteten är som bäst när kvinnan är ungefär 25 år gammal. Om man använder preventivmedel till exempel tills man är 35 år gammal minskar fertiliteten i vilket fall som helst, även utan preventivmedel.

Det finns inte heller några vetenskapliga belägg på att hormonella preventivmedel skulle minska på sexlusten.

- En del kan givetvis uppleva torra slemhinnor. Då kan det vara bra att byta preventivmedel.

Allt fler vill ha hormonfria preventivmedel

Kunskapen om hormonfria preventivmedel har ökat klart under de senaste åren. Mervi Halttunen-Nieminen uppger att allt fler vill ha hormonfria preventivmedel.

- Många kvinnor har en verkligt stor oro för hormoner och tror att preventivmedel utan hormoner är ett bättre eller hälsosammare alternativ. Det finns inga grunder för detta.

Enligt Antti Perheentupa väljer man vanligtvis hormonfria alternativ på grund av biverkningar.

Ännu vanligare är dock fördomar om skadeverkningar.

Han säger att man på sociala medier ofta överdriver skadeverkningarna, men det tigs om fördelarna.

Mervi Halttunen-Nieminen tar som exempel att ett långvarigt bruk av kombinationspreventivmedel minskar klart risken för cancer i äggstockarna och i livmodern.

Skyddet håller i sig upp till 15 år efter att man har slutat använda preventivmedlet.

En kvinna tar ett piller. Bilden från 1965.
Bild: Yle

Förutom kondomer är kopparspiral och pessar hormonfria alternativ, och för tillfället säljs pessar inte i Finland.

En p-dator, där man följer med de naturliga växlingarna och mäter kroppstemperaturen för att få så kallade säkra dagar, är enligt Halttunen-Nieminen opålitligt.

- I Sverige har det funnits många oönskade graviditeter på grund av p-datorerna. En p-dator passar för äldre kvinnor eller i situationer där en graviditet är välkommen. Om en ung person väljer att använda en p-dator istället för hormoner har vi problem.

Hon säger att det görs mycket forskning för att utveckla nya preventivmetoder och nya metoder håller på att utvecklas.

På marknaden är den största trenden nu preventivmedel med en lägre hormonhalt.

Gällande hormonella preventivmedel för män är ingen revolution på gång, enligt Halttunen-Nieminen.

- Mannen producerar ungefär tusen spermier i sekunden och för kvinnor går det åt ungefär tusen äggblåsor i månaden. Av dessa är det bara en som mognar. Utmaningen ligger i hur man effektivt och tillförlitligt kan bromsa spermieproduktionen.

Källa: STT

Diskussion om artikeln