Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Portugal vann första Nations League – slog Nederländerna med uddamålet i hemmafinalen: "En perfekt avslutning på säsongen"

Från 2019
Portugal firar sin Nations League-titel.
Bildtext Portugal firar sin Nations League-titel.
Bild: Jose Coelho / EPA-EFE / All Over Press

Portugal har vunnit sin andra europeiska titel på tre år. I Nations League-finalen i Porto slog portugiserna Nederländerna med 1–0. Det har varit framgångsrika år för oss, summerar kaptenen Cristiano Ronaldo.

Hemmapubliken fick fira på söndagskvällen.

Ett mål av Valencia-yttern Goncalo Guedes räckte till för att säkra segern för Portugal. Nederländerna föll med 1–0 i Porto.

Det nederländska mittbacksparet Virgil van Dijk och Matthis de Ligt lyckades ändå för det mesta hindra Cristiano Ronaldo från att skapa farligheter i offensiven. Ronaldo, som stod för ett hattrick i semifinalen mot Schweiz, var ändå nöjd med segern.

– Det har varit framgångsrika år för det portugisiska landslaget. Först EM-guldet 2016 och nu Nations League, summerar han efteråt enligt AFP.

– Det kan låta som en lätt uppgift, men det är svårt. Det kräver uppoffringar och dedikation. Jag tycker att alla spelare i de här lagen förtjänar ett grattis, fortsätter han.

Nederländerna hade fått vila en dag mer än de portugisiska värdarna, men det var ändå Portugal som såg piggare ut på plan.

– Jag kan inte säga om vi var tröttare än motståndarna, men de var bättre än oss. De försvarade bättre och spelade mer kompakt. Vi måste bli bättre med boll, säger Nederländernas tränare Ronald Koeman.

Silva steg fram

Mycket av snacket inför finalen hade handlat om hur van Dijk skulle klara av att försvara mot Ronaldo. Det var en uppgift Liverpool-mittbacken var redo för.

Då Ronaldo nollades var det istället Bernardo Silva som steg fram på mittfältet. Silva passade fram matchens enda mål och premierades också som turneringens bästa spelare.

– Jag både lycklig och stolt. Det här är min första titel med landslaget. Efter en fantastisk säsong med Manchester City känns det är som ett perfekt sätt att avsluta säsongen. Nu är det dags att blicka framåt och att bli ännu bättre, säger Silva enligt BBC.

Portugal har nu gått tio landskamper utan förlust. För Nederländerna markerar förlusten däremot slutet på ett väldigt lyckat Nations League-äventyr.

Efter att ha lämnats utanför VM 2018 slog Nederländerna Frankrike och Tyskland i Nations League-gruppspelet och utklassade sedan England i semifinalen.

– Vi har tagit stora steg framåt. Det måste vi vara stolta över. Nästa säsong ska saker och ting gå ännu bättre. Det är vårt enda mål, säger Koeman.

Diskussion om artikeln