Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdfacket Super dömer ut regeringens löften om mer personal inom vården – löftet så vagt att det kan gälla vaktmästare

Från 2019
Pirkko Martikainen och hennes personliga assistent Mia Lehto.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Vårdfacket Super dömer ut regeringsprogrammets löften om mer personal inom äldreomsorgen. Regeringen lovar införa en minimidimensionering för omsorgspersonalen, men enligt Super är begreppet så luddigt att till och med vaktmästaren kan ingå. Facket kräver nu att ett uttryckligt löfte om fler utbildade sjukskötare och närvårdare.

Inför riksdagsvalet lovade samtliga regeringspartier fler vårdare inom äldreomsorgen.

I regeringsprogrammet står det däremot bara att man ska slå fast en minimidimensionering (0,7) för omsorgspersonalen i enheter med heldygnsomsorg.

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super anser att begreppet omsorgspersonal är allt för vagt.

– Det har hittills kunnat betyda att till och med vaktmästare ansetts delta i omsorgen. Super förutsätter att enbart utbildad vårdpersonal ska räknas med i minimidimensioneringen, skriver facket i ett pressmeddelande.

Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer
Bildtext Vårdfacket Supers ordförande Silja Paavola kräver fler utbildade vårdare inom omsorgen.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Super är även kritiskt till att personalen ska öka gradvis under en övergångsperiod.

– Vi är redan nu i en situation där patientsäkerheten äventyras, och vi har under inga omständigheter råd med en övergångsperiod, säger förbundets ordförande Silja Paavola.

Sannfinländare: Gäller inte vallöftet längre?

Även den sannfinländska riksdagsledamoten Sanna Antikainen förundrar sig över att regeringspartierna slutat tala om vårdardimensionering som man gjorde under valkampanjerna.

– Formuleringen i regeringsprogrammet möjliggör fortsättningsvis att man räknar med sådana som inte har vårdutbildning i dimensioneringen. Den löser inte heller problemet med att vårdarna måste göra sådant jobb som hör till stödpersonalen, istället för att koncentrera sig på vården, skriver Antikainen i ett pressmeddelande.

Enligt SFP:s Veronica Rehn-Kivi som deltog i den arbetsgrupp som förhandlade fram regeringsprogrammets formuleringar om vården finns det ändå inga dolda syften med den nya formuleringen.

– Med omsorgspersonalen avser vi den vårdande personalen, inte stödpersonalen som fastighetsskötare eller dem som till exempel delar ut mat, säger Rehn-Kivi till Svenska Yle.

Enligt Rehn-Kivi avser omsorgspersonal enbart sådana som har en närvårdar- eller sjukskötarutbildning. Hon säger också att hon uppfattat att regeringspartierna är helt överens om detta.

Diskussion om artikeln