Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Mumindalen det mest sedda programmet någonsin på Yle Arenan

Från 2019
Muumipeikko istuu puron ylittävällä sillalla Muumilaksossa. Myös Muumimamma seisoo sillalla.
Bild: Moomin Characters & Gutsy Animations

Den animerade serien Mumindalens första avsnitt knep i juni första placeringen som det mest sedda programmet på Yle Arenan genom tiderna.

Seriens första avsnitt nådde under fredagen den 7 juni hisnande 422 012 tittare i medeltal. Samtidigt seglade avsnittet förbi Betrodd man som hittills innehaft förstaplatsen. Rekordet innehåller samtliga tittarsiffror från den svenska, finska och syntolkade versionen av avsnittet.

“Populariteten, som spänner över generationer, berättar på ett fint sätt att Mumintrollen står för något som det nu bevisligen finns en efterfrågan på. De utstrålar värme, acceptans och en gnutta förundran över världens gång. Det är en fantastisk gåva till oss alla att vi gång på gång får återkomma till en älskad serie”, konstaterar Cilla Lönnqvist, chef för Yle Areena.

Det första avsnittet av den nya serien Mumindalen hade premiär på Yle Arenan den 25 februari. På Yle TV2 visades avsnittet på finska samma dag, och på svenska på Yle Teema & Fem den 26 februari. Seriens samtliga 13 avsnitt finns tillgängliga på Yle Arenan.

Serien fick ett varmt mottagande genast vid premiären. Redan under den första veckan hade det första avsnittet samlat över 1,38 miljoner tittare, sett till de sammanlagda tittarsiffrorna på Yle Arenan och i tv. Nu har den totala räckvidden stigit till över 1,5 miljoner.

Serien erövrar som bäst även världen. Förutom Finland har Mumindalen sålts till Storbritannien, Japan, Kina och Sydkorea. Mumindalens distributör PGS för samtidigt diskussioner med över 30 länder om programmets visningsrättigheter.

Mumindalen är en av Yles största satsningar genom tiderna och som första beställare har Yle varit involverad i produktionen från start. Yle visar Mumindalen på finska och finlandssvenska. Mumindalen på samiska är även under arbete.

Yle visar följande säsong av Mumindalen i början av år 2020.

För produktionen av den nya serien Mumindalen ansvarar finska Gutsy Animations. Bolagets konstnärliga chef och ansvariga producent är Marika Makaroff. Regissör är Oscarvinnaren Steve Box och som manusförfattare fungerar de prisbelönta Mark Huckerby och Nick Ostler. Producent är John Woolley. Rösterna i Mumindalen görs av finländska toppnamn, och för originalmusiken står Pekka Kuusisto och Samuli Kosminen. Varje avsnitt innehåller även musik av internationella toppartister.

På andra språk