Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Turkiets fotbollslandslag möttes av isländsk diskborste och sölig säkerhetskontroll – händelserna på flygplatsen dryftas nu på hög politisk nivå

Från 2019
I lördags vann Turkiet på hemmaplan över Frankrike med 2–0.
Bildtext I lördags vann Turkiet på hemmaplan över Frankrike med 2–0.
Bild: imago images / Seskim Photo/ All Over Press

Turkiets herrlandslag i fotboll spelar på tisdag kväll en viktig EM-kvalmatch på Island. Det tog hela tre timmar för laget att passera säkerhetskontrollerna på den modesta flygplatsen Keflavik där en spelare dessutom fick en mystisk diskborste upptryckt nära ansiktet. I Turkiet har det hela fått utrikesministern och presidentens talesman att uttala sig.

Det turkiska fotbollslandslagets resa till EM-kvalmatchen på Island gick inte som smort. Efter att planet landat tog det tre timmar att genomgå säkerhetsprocedurerna med pass- och bagagekontroll på flygplatsen Keflavik.

Det hela blev inte bättre av att en man, uppenbarligen som ett skämt, tryckte upp en diskborste som sällskap till journalisternas mikrofoner då spelaren Emre Belözoğlu intervjuades. Se bilden på Twitter.

Det hela dryftas nu på hög politisk nivå. İbrahim Kalın är talesman för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och han uttalade sig på Twitter.

– Respektlösheten mot vårt landslag är oacceptabel. Vårt landslag kommer att komma med sin respons i själva matchen.

Även utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu gav uttryck för sitt missnöje på Twitter.

Viktig match på tisdagskvällen

Enligt Ómar Smárason som ansvarar för kommunikationen på det isländska fotbollsförbundet ska samtliga passagerare på denna rutt genomgå liknande säkerhetskontroller. Han uppger att Islands spelare har gått igenom samma procedur då de för några år sedan återvände från Turkiet.

Upprörda turkar har flitigt använt hashtagen #TurksAreComingForIceland på sociala medier där händelsen har behandlats.

Island och Turkiet möts på tisdagskvällen i EM-kvalet. Efter 2–0-segern i lördags mot de regerande världsmästarna Frankrike toppar Turkiet tabellen med nio poäng på tre matcher. Island är trea i gruppen med sex poäng på tre matcher.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln