Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ensto utökar verksamheten i Borgå - men säger upp över 30 personer i staden

Från 2019
Uppdaterad 11.06.2019 05:17.
Enstos skylt på fabriken i Borgå
Bildtext Ensto har avslutat sammarbetsförhandlingarna.
Bild: YLE/Mathias Gustafsson

Ensto-koncernen har avslutat samarbetsförhandlingarna. Ingen på produktionssidan behöver gå och när belysningsfabriken i Lojo flyttar till Borgå kan det innebära fler jobb.

Ensto, tillverkare av elsystem, säger upp 65 arbetsplatser, förnyar verksamhetsmodellen och organisationen. Enligt tidningen Uusimaa säger Ensto upp över 30 personer i Borgå.

Uppsägningarna gäller koncernens samtliga enheter och verksamheter i Finland. De förverkligas under 2019 fram till medlet av december.

En märkbar åtgärd är att Ensto upphör med belysningstillverkningen i Lojo. När anläggningen stängs flyttar en del av personalen till Borgå och Paide i Estland.

Ingen på verkstadsgolvet behöver gå

Det här innebär att ingen sägs upp på produktionssidan i Borgå. Däremot är det aktuellt med uppsägningar bland kontorsanställda. Exakt hur många är fortfarande oklart.

- Uppsägningarna gäller inte fabrikspersonalen i Borgå. Det är till och med möjligt att antalet anställda ökar. Några kanske går frivilligt i pension eller bli arbetslösa, uppger arbetstagarnas förtroendeman Jouni Ruponen till tidningen Uusimaa.

Sammanlagt 400 personer arbetar inom koncernen i Finland, varav dryga 300 i Borgå och omkring 60 personer i Lojo.

Samarbetsförhandlingarna inleddes den 26.4 och avslutades 7.6 2019.

Artikeln uppdaterad 11.6.2016 kl. 5:17. Rubriken ändrades och uppgifter om antalet uppsagda i Borgå lades till.

Diskussion om artikeln