Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 2000 invånare i norska Askøy har blivit sjuka av förorenat vatten - tiotals har vårdats på sjukhus

Från 2019
Uppdaterad 11.06.2019 12:14.
Huvudmisstänkt.
Bildtext Den förorenade vattenbassängen finns inne i berget, bakom den här dörren.
Bild: ODDGEIR ØYSTESE / NRK

62 invånare har vårdats på sjukhus efter att de fått i sig av Askøy kommuns förorenade dricksvatten. En ettåring dog förra veckan och dödsfallet kopplas också till vattensmittan.

Det var i torsdags förra veckan som tiotals personer i den norska kommunen Askøy på västkusten fick diarré, hög feber och magsmärtor.

Sedan dess har hundratals fått läkarhjälp och på tisdagen uppger NRK att totalt 62 personer har vårdats på sjukhus. 15 av dessa är barn.

Kommunen räknar med att minst 2000 personer har insjuknat.

Flygbild över samhälle med havsvik och fjäll i bakgrunden.
Bildtext Kommunen Askøy ligger på västkusten, granne med staden Bergen.
Bild: Mostphotos

Smittokällan tros vara en gammal vattenbassäng vid Kleppe vattenverk, där myndigheterna har hittat tre olika tarmbakterier, bland annat E.coli.

På en presskonferens i Askøy på måndagen var budskapet att invånarna fortsätter att insjukna.

- Vi har lika många konsultationer och hänvisningar. Vi får väl konkludera att intensiteten i epidemin är lika hög idag som den var igår, sa Askøys vice kommunstyrelseordförande Bård Espelid.

I onsdags avled en ettåring på Hauklands universitetssjukhus och man misstänker att det hänger ihop med det förorenade vattnet, men det har inte bekräftats.

Vattenkvaliteten i ledningsnätet har blivit bättre

Enligt kommunen är det antagligen flera år sedan den förorenade vattenbassängen senast har kontrollerats för bakterier.

Bassängen har kopplats från ledningsnätet och igår på eftermiddagen visade nya vattenprover att vattenkvaliteten i ledningsnätet hade blivit bättre.

- Men vi kan inte friskförklara vattnet ännu. Vi måste vara helt säkra på att vi inte gör en felbedömning, säger Bård Espelid till NRK.

tappa vatten ur kran
Bild: Yle/Johanna Ventus

Kommuninvånarna uppmanas koka vattnet och vattentankar har placerats ut på flera ställen. Mellan 10 000 och 15 000 personer får vatten från Kleppe vattenverk.

Pappan till sjuk bebis: “Jag var rädd att han skulle dö”

En av de insjuknade är två månader gamla Julian Edgar. Han fick köras akut till sjukhus efter att ha matats med modersmjölksersättning, som antagligen hade spätts ut med förorenat vatten.

- Jag var rädd att han skulle dö. Det var en helt förfärlig känsla, den värsta du kan ha, berättade pappan Tommy Svenskberg för NRK.

Julian Edgar insjuknade i torsdags i kraftig feber, diarré och kräkningar. Lite senare insjuknade också hans tioåriga storebror med samma symptom. Föräldrarna körde sedan barnen akut till Haukeland universitetssjukhus.

Bland annat det norska folkhälsoinstitutet undersöker nu vattensmittan och bistår kommunen med experthjälp.

Enligt NRK undersöker polisen fallet med den avlidna ettåringen. Polisen undersöker också om kommunen har gjort sig skyldig till miljökriminalitet.

Artikeln uppdaterades 11.6.2019 klockan 12.09 med ny information om antalet personer som vårdas på sjukhus.

Diskussion om artikeln