Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många aktier till salu i Katternö Kärnkraft men ingen vill köpa

Från 2019
Flygbild över Fennovoimas bygge 30.8.2016
Bildtext Fennovoimas kärnkraftverksbygge.
Bild: Ville Pohjonen / Kuulu Oy / Fennovoima

En stor del av aktierna i Katternö Kärnkraft Ab är aktier som ägarna vill bli av med men som det för tillfället inte finns marknad för. En orsak är Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki som inte fått slutligt bygglov.

Fennovoima siktar nu på bygglov år 2021 och att kraftverket skall stå klart 2028, fyra år försenat.

Katternö Kärnkraft i Jakobstad är delägare i Fennovoima med en andel på 7,86 procent enligt bokslutet för 2018.

En stor del av aktierna i Katternö som är till salu tillhör ett konkursbo, Ahtium Ab men också Nykarleby Kraftverk Ab och Raseborgs stad vill sälja sina aktier om man hittar en köpare och priset kan accepteras.

Ahtium i konkurs 2018

Företaget Ahtium som är delägare i Katternö Kärnkraft gick i konkurs i mars 2018. Bolaget sysslade med gruvverksamhet i Sotkamo till 2015 under namnet Talvivaara och såldes då till det nuvarande bolaget Terrafame.

Ahtium har tio procent av A1 seriens aktier i Katternö Kärnkraft . Nykarleby Kraftverk har ungefär lika många aktier och Raseborgs stad betydligt färre men alla är till salu. Köparna står däremot inte i kö i dagsläget.

Katternö VD Stefan Storholm tror Fennovoima ligger bra till att bygga Finlands nästa kärnkraftverk
Bildtext Stefan Storholm.
Bild: YLE/Patrik Enlund

- Alla väntar, ingen vill köpa ett hus under byggnad utan slutgiltigt bygglov, säger Katternö Kärnkrafts vd, Stefan Storholm.

Svårt för Fennovoima att uppfylla strålsäkerhetscentralens krav

I slutet på fjolåret meddelade Fennovoima om de senaste tidtabellsförskjutningarna.

Bolaget har inte kunnat leverera uppgifter om el-och instrumentplanering, automation och byggtekniska frågor till strålsäkerhetscentralen, STUK, i tid.

Det som nu gäller som mål är slutligt bygglov på själva kraftverket och byggstart är 2021 och färdigställande år 2028. Det betyder i det här skedet att projektet försenas med fyra år.

- Man hinner inte mobilisera stora projekt så snabbt som man vill. Stora infraprojekt har det här problemet, förklarar Stefan Storholm.

Stefan Storholm är också styrelsemedlem i Fennovoima och var en av de drivande krafterna när hela kärnkraftsprojektet startade i tiderna.

Skulle du göra samma sak i dag?

- Vad är alternativet, berätta vad som är alternativet, vill vi ha en koldioxidfri elproduktion som går 8000 timmar per år.?

Finskt bolag med fabrik i Ryssland är delägare i Katternö Kärnkraft Ab

En intressant liten detalj i ägarstrukturen i Katternö Kärnkraft är företaget Nor-Maali i Lahtis. Företaget tillverkar rostskyddsfärger för industrin och har en stor marknad bland annat inom den finska varvsindustrin.

Nor-Maali byggde också en fabrik i Ryssland i Pskov som togs i bruk hösten 2017. Företaget ville gå in som delägare i kärnkraftsprojektet för några år sedan av två skäl.

Katternö Group har sitt huvudkontor i översta våningen i Campus Allegro
Bildtext Katternös huvudkontor i Jakbstad.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Vi vill bli leverantör till kraftverket av rostskyddsmålfärger, om det inte är en fördel att vara delägare så borde det inte heller vara någon nackdel. Det andra skälet är att vi vill säkra tillgången på el om fossila bränslen blir förbjudna, säger Karl-Henrik Kvikant, delägare och styrelseordförande i Nor-Maali.

Kvikant är ursprungligen Karlebybo, från Kvikant, men har bara bott sitt första levnadsår i Kvikant.

Ryska kopplingar

År 2015 stod hela Fennovoima projektet och vägde och det gällde att säkra en inhemsk eller åtminstone europeisk finansiering till 66 procent av hela projektet vid sidan av den ryska tredjedelen.

I det skedet dök ett kroatiskt företag, Migrit Solana Energija upp som en räddare i nöden.

Både vd Stefan Storholm och styrelseordförande Peter Boström vid Katternö Kärnkraft Ab ansåg båda att det kroatiska bolaget uppfyllde kriterierna men senare framkom att det fanns ryska bulvaner bakom bolaget.

Slutligen kom inhemska Fortum in som delägare.

Har Katternö Kärnkraft Ab kontrollerat Nor-Maalis bakgrund med tanke på den ryska fabriken i Pskov?

- Nor-Maali är ett solitt finskt bolag med lång tradition och med 100 procent finska ägare, säger Stefan Storholm.

Enligt Karl-Henrik Kvikant ägs Nor-Maali av fyra finska ägare till 66 procent och till 33 procent av norska Jotungruppen som verkar i samma bransch.

- Inga ryssar är med på nära eller på långt håll.

Diskussion om artikeln