Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

VR satsar på en ny app – så här påverkar det dig

Från 2019
Tåg på en tågstation
Bild: Yle/Chanette Härus

VR:s mobilapplikation, webbsida och automater ska förnyas och nya automater ska tas i bruk stegvis från och med juni. En ny app lanseras i juni, och webbsidan, vr.fi, får ett nytt utseende under hösten.

VR har förnyat sin kundteknologi sedan 2017. De nya tjänsterna ska underlätta tågresandet. Den första versionen av VR:s nya app kommer ut i juni och de nya automaterna installeras i alla nuvarande stationer, samt i sex nya stationer, från och med 10.6.

– Tågresandets popularitet har vuxit kraftigt under de senaste åren. VR betjänar över 20 miljoner resenärer årligen och en stor del av dem köper biljetter via våra självbetjäningstjänster, säger Salla Ketola som är chef för försäljning och kundupplevelser på VR i ett pressmeddelande.

– Vår webbtjänst har över en miljon användare varje vecka. Förnyelsen av de digitala tjänsterna berör en enorm mängd kunder och vi har noggrant förberett reformen samtidigt som vi lyssnat på våra kunder, tillägger hon.

Den nya appen medför flest ändringar

VR skriver i pressmeddelandet att de förnyade digitala kanalerna är lätta att använda och att de är mångsidiga.

Tjänsterna kommer att uppdateras hela tiden för att förbättra modellerna. Redan första versionen av mobilapplikationen för med sig mycket förbättringar, skriver VR.

– Kunden kan följa tågets färd i realtid, spara betalningsinformation och ha biljetten smidigt med sig.

Appen föreslår också tjänster som kunden använder mest. Man ska också kunna köpa biljetter för lokal- och fjärrtrafiken samtidigt. Tidigare har man varit tvungen att köpa dessa biljetter skilt för sig.

Bokning av resa med seriebiljett.
Bild: Skärmdump: vr.fi

– En efterfrågad funktion är att man nu ska kunna boka plats från en karta av tåget också i appen. Kunderna meddelas också bättre om störningar. Om tåget är försenat eller om det sker ändringar så meddelas kunden direkt via appen. De här funktionerna läggs till i appen under sommarens lopp, säger Marika Lindström, chef för digitala tjänster på VR.

På hösten kommer serie- och periodbiljetter till mobilapplikationen. Då kan kunden själv boka och avboka platser som hen bokat med seriebiljett.

VR hoppas på att undvika problem

VR säger till Svenska Yle att man hoppas på att kringgå problem då applikationen lanseras.

– Alla funktioner lanseras inte på en och samma gång och i och med det kan vi garantera att applikationen fungerar så bra som möjligt, säger Janna Viisterä från VR:s kommunikationsenhet.

Då den nuvarande mobilapplikationen lanserades uppstod mycket problem och allting fungerade inte som det skulle.

– Vi testar oss framåt den här gången och lanserar inte appen i dess största möjliga utsträckning.

– Arbetet av förnyelsen av applikationen har pågått länge och de bästa experterna har jobbat med appen. Vi kommer att följa med läget hela tiden och utreder och sköter eventuella problem om sådana kommer, säger Viisterä avslutningsvis.

Här kan du läsa mer om de nya tjänsterna.

Diskussion om artikeln