Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Barnarbetet har minskat med fyrtio procent under de senaste tjugo åren

Från 2019
Uppdaterad 12.06.2019 07:54.
Tioåriga Sayed arbetar utan skyddsutrustning med tång i en verkstad i Dhaka, Bangladesh.
Bildtext Tioåriga Sayed arbetar utan skyddsutrustning i en verkstad i Dhaka, Bangladesh.
Bild: EPA-EFE/MONIRUL ALAM

Trots att över 150 miljoner barn fortfarande är drabbade av barnarbete, har andelen minskat med fyrtio procent under de senaste tjugo åren, uppger organisationen ILO.

I år firar den Internationella Arbetsorganisationen ILO att man under hundra år arbetat för att utveckla den sociala rättvisan och främjat anständigt arbete.

ILO har satt som mål att ha utrotat barnarbetskraften helt och hållet fram till år 2025, ett mål man redan nu vet att inte kommer att kunna förverkligas.

Men det finns ändå anledning att glädjas över att man under de senaste två decennierna lyckats minska barnarbetskraften med fyrtio procent.

I rena siffror betyder minskningen under de senaste tjugo åren att nittio miljoner färre barn är satta i arbete.

De människor som lever i extrem fattigdom är ofta desperata och måste ta till alla medel för att försörja sig, och då måste barnen också hjälpa till. Barnen tvingas arbeta och tigga, och förlorar på så sätt rätten till utbildning, till sin barndom.

Rädda Barnen uppger att de största förbättringarna har skett i Östeuropa och Centralasien.

Exempelvis Uzbekistan har minskat på sin barnarbetskraft med över nittio procent under 2000-talet. I Albanien har barnarbetskraften minskat med nästan åttio procent.

Azerbajdzjan, Vitryssland, Moldavien och Ukraina har lyckats minska på barnarbetskraften bland fem- till fjortonåringar med mer än sextio procent.

Sju av tio barn arbetar inom jordbruk

Trots den avsevärda minskningen av barnarbetskraft finns det fortfarande mycket stora utmaningar att lösa, säger Max Holm som är informatör på Rädda Barnen med huvudansvar för det internationella arbetet.

Världens länder har kommit överens om att avskaffa allt barnarbete fram till år 2025. Kommer man att lyckas?

- Högst antagligen inte, men läget kommer nog att vara bättre år 2025 jämfört med i dag, men vi borde sätta mera fart på.

Förekomsten av barnarbetskraft finns inom alla sektorer, men sju av tio barnarbetare hittas inom jordbruket.

Det finns också miljontals barn inom den informella ekonomin, det vill säga små verkstäder och mindre, oregistrerade fabriker eller produktionsanläggningar.

Vissa barn jobbar under ytterst farliga förhållanden i till exempel stenbrott och gruvor.

Och så har vi barn som mer eller mindre utför slavarbete, kopplade till sexindustrin.

- Det här är en av de värsta formerna av barnarbete, säger Holm.

Ungefär 79 miljoner av barn i arbete är mellan tolv och sjutton år gamla, 73 miljoner barn är i åldern fem till elva år.

Max Holm, Informatör vid Rädda Barnen
Bildtext Max Holm är informatör på Rädda Barnen med huvudansvar för det internationella arbetet. Han säger att man kommit långt med att eliminera barnarbete, men man har en lång väg kvar.
Bild: YLE/Smältpunkt

Konfliktområden riskfyllda

I de minst utvecklade länderna är barnarbete mest förekommande.

I konfliktområden, länder där det förekommer krig eller någon annan beväpnad konflikt, är förekomsten av barnarbete betydligt högre än i andra länder.

- Enligt ILO:s uppskattning är förekomsten av barnarbete 77 procent högre i länder drabbade av väpnade konflikter

En form av barnarbete där barn är ytterst utsatta för våld, utnyttjande och dålig behandling är de barn som jobbar som hemhjälp i ett privat hem.

- De här barnen är utanför all möjlig myndighetskontroll och har mycket svårt att få hjälp och vanligtvis avbryts även deras skolgång.

Här gömmer sig antagligen ett mörkertal, eftersom det är svårt att veta hur många barn som arbetar inom den slutna informella sektorn.

Flyktingbarn från Pakistan.
Bildtext Flickor i exempelvis Indien blir skickade iväg till andra familjer som hemhjälp. Där lever de ofta under hårda förhållanden, utan någon som helst insyn av utomstående. Denna grupp är svår att uppskatta exakt eftersom de lever under så informella villkor.
Bild: Nadeem Khawer / EPA

De som hjälper till med jordbruket är också svåra att uppskatta, eftersom det är svårt att dra en gräns för när man hjälper till jämfört med blir utsatt för barnarbete.

Hur skall man då nå målet med att utrota barnarbetskraft?

- Vi har haft en ytterst positiv utveckling och det är många faktorer som inverkat på det, med den ekonomiska utvecklingen i spetsen.

I och med att fattigdomen minskar så minskar också pressen på föräldrarna att sätta barn i arbete.

- Vi har samtidigt ett stort antal barn som fått tillgång till gratis skolgång. Vi jobbar också mycket med socialskydd som beaktar barnens behov.

Vill du veta mera om den Internationella dagen mot barnarbete som uppmärksammas den 12 juni kan du läsa mera på Internationella arbetsorganisationens hemsida.

Du kan också följa debatten på sociala medier med hashtaggen #NOchildlabour.

Diskussion om artikeln