Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: Nordeas påstådda penningtvätt utreds inte av Centralkriminalpolisen

Från 2019
Uppdaterad 11.06.2019 14:00.
Nordeas logga uppe på kontorsbyggnaden i Helsingfors.
Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen

Centralkriminalpolisen kommer inte att inleda en förundersökning med anledning av misstankarna om grov penningtvätt i Nordea.

Polisen misstänker inte brott i ärendet och därför inleds ingen förundersökning, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Begäran om penningtvättsutredningen lämnades in av kapitalförvaltingsföretaget Hermitage Capital Management Ltd den 22 oktober 2018.

Eventuella brott är preskriberade

Enligt företagets begäran har det förekommit grov penningtvätt i både Nordea Bank Abp:s och några finska företags verksamhet. Banken ska, enligt begäran, ha tagit emot överföringar av tillgångar från Danske Bank i Estland och Ukio Bank i Litauen på företagskunders bankkonton.

Tillgångarna som hade kommit till de baltiska bankerna härstammar från ett brott som år 2007 begicks i Ryssland, enligt begäran om utredning.

Centralkriminalpolisen har gjort en utredning av omständigheterna. Polisen konstaterar att eventuella brott har skett i Estland eller Litauen och att finska myndigheter inte har någon behörighet i saken.

De misstänkta brotten är dessutom straffrättsligt preskriberade eftersom överföringarna av tillgångarna huvudsakligen gjorts för mer än tio år sedan.

Bristande uppgifter

Polisen skriver i pressmeddelandet att de inte har skäl att misstänka att Nordea eller kontoägarna haft vetskap om tvivelaktig verksamhet i Baltikum.

Enligt polisen framgår det inte vad uppgifterna i anmälan baserar sig på. Anmälan ger ingen information om hur banken kunde ha känt till brotten i Ryssland då de tog emot överföringarna.

Det uppgavs också att Nordea inte följde bestämmelserna om identifiering av kunder, men åtalsrätten för dessa gärningar har preskriberats.

Det finns därmed inte skäl att misstänka brott i ärendet och ingen förundersökning inleds.

Hermitage Capital Management Ltd lämnade in samma begäran till Riksåklagarämbetet, som ombads förordna att en förundersökning ska inledas i ärendet. Riksåklagarämbetet förordnar inte att förundersökning ska göras i detta ärende.

Diskussion om artikeln