Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pekka Haavisto vill samarbeta om klimatfrågor med Sverige och skapa en nordisk modell för att stoppa klimatförändringen

Från 2019
Margot Wallström och Pekka Haavisto
Bildtext Utrikesministrarna Margot Wallström och Pekka Haavisto hade sitt första officiella möte idag.
Bild: Utrikesdepartementet/ Moa Haeggblom

Utrikesminister Pekka Haavisto träffade i dag sin svenska kollega Margot Wallström på sitt första officiella besök i Stockholm. Haavisto betonade ett djupare samarbete om miljö- och klimatfrågor mellan länderna.

Traditionellt handlar utrikespolitik om att upprätthålla goda internationella förbindelser och frågor kring säkerhet och EU. Finlands nya utrikesminister Pekka Haavisto från de Gröna väljer ändå att poängtera miljö- och klimatfrågan, efter att han träffat Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

- Jag tycker att det är mycket viktigt att vi samarbetar om miljö- och klimatfrågorna med Sverige, men också att vi är så aktiva som möjligt internationellt, så att vi har en nordisk modell för att stoppa klimatförändringen, säger Haavisto till Svenska Yle.

- Finns det något Finland kan lära av Sverige, då det gäller klimatfrågor?

- Jag tror att vi tillsammans är mycket starka, för vi har samma prioriteringar både i Finland och Sverige. Vi har regeringar som inte bara påverkar inom landet, utan också internationellt.

Pekka Haavisto utanför Grand Hotel i Stockholm.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Finlands nya regering har satt ett ambitiöst klimatmål om att Finland ska bli koldioxidneutralt år 2035. Finland ska bland annat minska förbrukningen av fossila bränslen och torv, och samtidigt använda mera vind- och solenergi.

Den gröna omställningen behöver vara socialt rättvis

Pekka Haavisto lyfter fram ungdomarna som strejkar mot klimatförändringen och han tycker att det är bra att de kräver mera handling av politikerna.

Samtidigt måste omställningen till ett mera koldioxidneutralt samhälle också ske på ett socialt rättvist sätt, menar han.

- Det är mycket viktigt att mänskor är motiverade att göra det och att vi delar på kostnaderna för detta. För det kostar någonting och vi borde ha mera miljöskatter, men det är mycket viktigt att det sker socialt rättvist, säger Haavisto.

Opiskelijoiden ilmastolakko Senaatintorilla 5.4.2019.
Bild: Laura Railamaa / Yle

Under dagen deltar Haavisto också i det internationella ministermötet i Stockholm om kärnvapennedrustning och icke-spridningsfördraget. Margot Wallström står värd för mötet, som är det första i sitt slag på många år.

Diskussionerna ska bland annat handla om att minska kärnvapnens roll och om åtgärder för att minska risken för att kärnvapen används.

Diskussion om artikeln