Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är nya Svenska.yle.fi här

Från 2019
Uppdaterad 12.06.2019 11:07.
Skärmdumpar av svenska.yle.fi på mobil, tablet och desktop

Förstasidan på Svenska.yle.fi förnyas. Den nya förstasidan är mer visuell och ger nya möjligheter att jobba med innehållet.

- Nu får vi ett modernt verktyg som gör att vi ännu bättre kan jobba med stora helheter, ha fingrarna på pulsen och bjuda på hela paletten av Svenska Yles breda utbud, säger Peter Sjöholm, webbchef på Svenska Yle.

Ett annat viktigt fokus i förnyelsearbetet har varit den mobila användningen.

- I dagens läge står mobilen och surfplattor för två tredjedelar av besöken på Svenska.yle.fi. Speciellt på mobilen är det viktigt att sidan laddar snabbt och vi har nu kunnat kapa flera sekunder i genomsnittlig laddningstid, säger Sjöholm.

Förnyelsearbetet har också varit en lämplig tidpunkt att förbättra sidans tillgänglighet, alltså hur väl sidan fungerar för människor med funktionsnedsättning.

- Också den förra versionen fungerade bra, men som med allt annat har utvecklingen gått vidare och det finns nu fler möjligheter att stödja alla användares behov, säger Mårten Seiplax, produktägare för plattformen.

Bland annat har sidans struktur förtydligats, vilket gör det enklare för personer med nedsatt syn att snabbt hitta innehåll och navigering.

- Förutom stödet för text till ljud-hjälpmedel har vi förbättrat hur man visuellt ser var på sidan man befinner sig. Det är viktigt för personer som navigerar med tangentbord istället för med mus, säger Seiplax.

svenska.yle.fi 2009 skärmdump
Bildtext Svenska.yle.fi har uppdaterats flera gånger längs med åren. Så här såg sidan ut 2009.
Bild: Yle
Skärmdumpar av svenska.yle.fi 2004
Bildtext Så här såg svenska.yle.fi år 2004

Jämför sidan efter och före uppdateringen

Skärmdump av svenska.yle.fi före och efter uppdateringen 2019
Bildtext Skärmdumpar av sidan efter och före uppdateringen

Plattformen används av en miljonpublik

Precis som det nuvarande systemet byggs den förnyade förstasidan som ett samarbete mellan Svenska Yle och Yles finskspråkiga enhet för kreativt innehåll, Luovat sisällöt. Tjänsterna som drivs med den gemensamma tekniken har en miljonpublik varje vecka.

Plattformens motor, innehållshanteringssystemet Drupal, är öppen källkod.

- För oss är det viktigt att jobba med en öppen plattform. Vi kan själva vara med och påverka riktningen på utvecklingen. Det är också värdefullt med ett brett ekosystem med många andra aktörer som jobbar på samma plattform, säger Sjöholm.

Förnyelsearbetet tar inte slut här. När den nya förstasidan nu är lanserad fortsätter jobbet med övriga ämnessidor (till exempel Inrikes, Österbotten och Strömsö) och med en uppfräschning av artikelsidorna.

Nio leende män, tre sittande sex stående
Bildtext Utvecklingsteamet bakom den nya förstasidan. Övre raden: Petri Kola, Ilkka Veteläsuo, Jon Haikarainen, Peter Sjöholm, Daniel Storgårds och Hugo van Kemenade. Nedre raden: Kristoffer Söderlund, Mårten Seiplax och Alexander Granholm. Från bilden saknas Mikael Skog och Olli Vesslin.
Bild: Marcus Rosenlund / Yle

Diskussion om artikeln