Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

EU-kommissionen stoppar fusion mellan ståltillverkarna Thyssenkrupp och Tata Steel – "Bolagen är beroende av konkurrenskraftiga priser"

Från 2019
Bild från Thyssenkrupps fabrik i Duisburg.
Bildtext Thyssenkrupp hör till Europas ledande ståltillverkare. Bilden är från bolagets fabrik i tyska Duisburg.

EU-kommissionen sätter punkt för planerna att fusionera den tyska ståltillverkaren Thyssenkrupp med indiska Tata Steel. Beslutet var väntat.

Bryssel

Om fusionen hade blivit av skulle Thyssenkrupp och Tata Steel ha blivit den näst största ståltillverkaren i Europa efter ArcerlorMittal. Genom fusionen hoppades man kunna stärka positionerna i konkurrensen med kinesiska tillverkare.

Vid kommissionen oroade man sig över de negativa konsekvenser en fusion skulle ha fått för tillverkare av bland annat bilar och konservburkar. I slutändan hade det här inverkat negativt på konsumentpriserna.

– Miljoner anställda i Europa jobbar inom de här sektorerna och bolagen är beroende av konkurrenskraftiga priser på stål för att kunna sälja på global nivå, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager.

– Utan åtgärder som syftar till att avhjälpa problemen skulle en fusion mellan Tata Steel och Thyssenkrupp ha lett till högre priser.

Konkurrenskraftskommissionären Margarethe Vestager.
Bildtext Kommissionären Margrethe Vestager har även förekommit i spekulationerna om vem som ska bli nästa kommissionsordförande. I den sittande kommissionen ansvarar hon för konkurrensfrågor. .

EU-kommissionen meddelade nyligen att man sätter tummen ned för en fusion mellan tågtillverkarna Alstom och Siemens.

Kommissionens njugga inställning till storskaliga fusioner har stött på kritik i länder som Tyskland och Frankrike där många ser fusioner som ett sätta att stå sig i konkurrensen med Kina.

Thyssenkrupp har meddelat att man kommer att göra sig av med 6 000 anställda om fusionen inte blir av. Främst drabbas de som är anställda vid bolagets fabriker i Tyskland.

Ståltillverkningen i Europa har haft haft det svårt på sistone. Överkapacitet, billiga exporter från Asien och amerikanska strafftullar är bidragande orsaker till svårigheterna.

Källor: EU-kommissionen, AFP, AP

Diskussion om artikeln