Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tjusterbyvägen i Borgå klassas åter som farlig - barnen beviljas skolskjutsar från hösten

Från 2019
väg i landsbygd
Bildtext Illustrationsbild.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Tjusterbyvägen i Borgå klassas igen som farlig för skolbarn som ska ta sig till och från skolan. Eleverna får åka skolskjuts i form av taxiskjuts från och med hösten 2019.

Borgå stads bildningsnämnd beslöt i tisdags att återställa Tjusterbyvägens farlighetsklassificering till samma nivå som under åren 2016–2018 för årskurserna 0–6. Beslutet var enhälligt.

- Ärendet kom från beredningen och just i de här frågorna är det väldigt svårt att bedömningen skulle göras av oss förtroendevalda. Bedömningen måste göras av sakkunniga, det vill säga tjänstemännen, och de hade då ändrat sin bedömning, säger bildningsnämndens ordförande Catharina von Schoultz (SFP).

Catharina von Schoultz
Bildtext Catharina von Schoultz.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgå stads bildningsnämnd godkände samtidigt den begäran om omprövning gällande Tjusterbyvägens farlighetsklassificering som föräldrarna Annika och Jesse Berglöf lämnat i maj.

- Vi hade fått en överklagan på beslutet som togs i april om att vägen skulle återgå till den tidigare klassificeringen. Den begäran har nämnden bifallit, säger von Schoultz.

Krävdes besök av bildningsdirektören

I maj bjöd föräldrarna in hela bildningsnämnden till Tjusterby. Då dök bara en medlem upp. Föräldrarna kontaktade sedan bildningsdirektören som kom på besök.

på bron över Svartsån finns det minimalt med plats för fotgängare
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Vi tog kontakt med bildningsdirektören som kom promenerandes med barnen. Det var mycket trafik, fast det var en fredag då många jobbar på distans. Vi är väldigt tacksamma för att han kom och lyssnade på folket, säger föräldern Linda Nic Oireachtaigh.

Lättade familjer i Tjusterby

Beslutet innebär att eleverna är berättigade till skolskjuts i form av taxiskjuts från och med hösten 2019. Föräldrarna är lättade.

- Det låter jättebra. Vi är väldigt lättade, hela byn. Det känns skönt att fira sommarlov utan att behöva vara orolig över kommande skolår, säger Linda Nic Oireachtaigh.

bildningsnämndens ordförande håller i namnlistan hon fått av föräldrar
Bildtext Föräldrarna överlämnar namnlistan till bildningsnämndens Catharina von Schoultz.
Bild: Yle/Mira Bäck

Linda Nic Oireachtaigh var också med när Tjusterbyföräldrarna överräckte sin namnlista till bildningsnämnden för en knapp månad sedan.

Vi jublar inte här, vi är lättade

Linda Nic Oireachtaigh

- Vi har tänkt på det sent på kvällen och när vi har stigit upp tidigt på morgonen igen. Det har hela tiden tyngt oss. Det har varit en ständig oro sedan förra hösten. Vi är verkligen lättade över att felet har korrigerats och att skjutsarna blivit återinförda, säger Nic Oireachtaigh.

Två kvinnor vid en smal väg
Bildtext Linda Nic Oireachtaigh och Annika Berglöf.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Vi jublar inte här, vi är lättade. Och vi hoppas att beslutsfattarna i framtiden också kommer på plats och ser hur det är i verkligheten och inte tittar så mycket på datorprogram och konsultundersökningar.

Vill se undersökningsresultaten

Familjerna längs Tjusterbyvägen väntar fortfarande på att få ta del av de undersökningar som utförts av konsulter och Koululiitu och som låg som grund för beslutet i våras.

De upplever att undersökningar inte har beaktat trafikvolymen de tider barnen åker till och från skolan, utan per dygn.

- Vi vill förstå hur det kunde gå till att vägen klassificerades som trygg för årskurs 3-6. Vi har satt så mycket energi och tid på det här. Det väntar vi med spänning på, att få se de här noggranna utredningarna som gjordes då, säger Linda Nic Oireachtaigh.

Diskussion om artikeln