Karis centrum blir festivalområde för både lokala band och världsstjärnor - Michael Monroe: “Karis har en hemtrevlig atmosfär”
Den 29 juni förvandlas några kvarter i Karis centrum till ett livligt festivalområde när Raseborgsfestivalen går av stapeln för allra första gången.
Det är tv-producenten och Karisbon Petteri Ahomaa som tillsammans med Kalle Keskinen står bakom evenemanget. Ahomaa säger att kommunens beslutsfattare var positivt inställda till festivalen från första början - särskilt eftersom namnet Raasepori festivaali skapar bra pr för staden.
- Alltid när det händer något större tror jag det är positivt för samhället, för Karis och hela Raseborg.
Festivalen kommer att vara tvåspråkig med både svensk- och finskspråkiga artister. En av artisterna är rockstjärnan Michael Monroe, som redan verkar förtjust i Karis.
- Jag har åkt förbi här otaliga gånger när jag pendlat mellan Åbo och Helsingfors, men det är kul att också stanna här nu i och med festivalen, säger Monroe.
- Karis är just lite som jag tänkte mig, här är en hemtrevlig atmosfär, och säkert bra samhörighet. Lite sådan där Desperate Housewives stämning, säger Monroe och syftar på en amerikansk tv-serie om hemmafruar i ett välbärgat område.
På pressträffen inför evenemanget uppträdde Monroe tillsammans med artisten Ville Pusa utanför restaurangen Köttkontrollen, alldeles bredvid det blivande festivalområdet. Perkussionist var Timo Oksanen från Billnäs Music Factory som också uppträder på festivalen. Här kan du lyssna på en snutt av deras uppträdande. Låten är Ville Pusas Ingen vinner, den engelskspråkiga texten är skriven av Michael Monroe.

Stora framtidsplaner - hänger på hur det går i år
Kapaciteten för festivalen är 5 000 personer, vilket också är målet för biljettförsäljningen. I dag har 3 200 redan sålts, det vill säga nästan 65%. Hur det går med de resterande biljetterna är upp till många faktorer, bland annat väder och stugbesökare i närområdet.
Den huvudsakliga målgruppen för festivalen är ändå raseborgarna själva. Ahomaa är uppvuxen i Karis och minns Ekenäs gitarrfestival med värme, där stora artister som Chuck Berry och B.B. King uppträdde. Det är en av faktorerna som har inspirerat honom att grunda festivalen.
- Jag tänkte att det händer ju inte så mycket här i Karis, så vi har den här festivalen här - istället för i Ekenäs, berättar Ahomaa.
Så här ser festivalområdet ut
Festivalområdet kommer att sträcka sig från baksidan av FBK-huset till högstadiets gård. Scenen blir på Bulevarden och skolgården får fungera som backstage för artisterna. VIP-lounge finns bakom gamla stadshuset och på beachvolleyplanen och barerna mitt på Långnäsängen.
Toni Ruohonen, ansvarig producent för festivalen, berättar att portarna kommer att vara öppna hela kvällen. De med biljetter kan alltså gå in och ut från området medan festivalen är igång.
Att ha portarna öppna hela tiden är inte alltid så vanligt, menar Ruohonen. Man har ändå valt att göra så för att locka också sådana gäster som kanske är intresserade av bara en eller två av artisterna och inte vill stanna hela kvällen på området.
På lång sikt är planen att Raseborgsfestivalen ska bli ett årligen återkommande evenemang, men det beror på hur det första året lyckas.
- Om det blir återkommande kunde vi i något skede börja fundera på att den skulle pågå i två dagar. Men först måste vi förstås få raseborgborna med, säger Keskinen.
- Det viktigaste är att få människorna i närregionen engagerade, men artisterna har också lockat folk längre ifrån, till exempel från Nummela och Helsingfors.
Att hitta artister till konserten gick rätt smärtfritt på grund av de stora nätverk som Keskinen och Ahomaa redan har.
- Vi behövde inte leta upp agenternas nummer i telefonkatalogen direkt, säger Keskinen.
Ahomaa är nöjd med urvalet artister som uppträder på festivalen.
- Nu har vi allt från Billnäs Music Factory som är ett lokalt band till Europe som är världsstjärnor, så jag tror alla kommer att hitta något som de gillar.
Eftersom festivalen är tvåspråkig är det också svenska artister med i gruppen. Mellanpratet på scenen kommer också att gå på två språk.
- Jag har förstått att Lisa Ekdahl har sålt kanske mest av våra biljetter hittills, hon verkar intressera folk här. Ville Pusa sjunger på svenska och Europe är från Sverige så nog är det ganska tvåspråkigt, säger Ahomaa.
Ville Pusa är glad över festivalens tvåspråkighet.
- Allting behöver inte vara på finska. Det svenska språket ligger nära mitt hjärta och jag kämpar för att folk ska se att vi är ett tvåspråkigt land. Jag tycker det är ett viktigt budskap att musik inte har några språkgränser.