Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inhopparen Roord frälste Nederländerna i tilläggsminuterna – förhandsfavoriterna fick kämpa rejält mot Nya Zeeland

Från 2019
Jill Roord firar sitt mål.
Bildtext Jill Roord såg till att Nederländerna fick inleda VM med seger.
Bild: Peter Powell / EPA-EFE / All Over Press

Det var en match som såg ut att gå till historieböckerna som ett mållöst kryss. Men efter flera minuter av hänsynslös press lyckades Nederländerna klämma in ett mål på stopptid. Före det var det egentligen Nya Zeeland som hade kommit närmare att avgöra.

– En trubbig och uddlös offensiv insats, men ändå hittar de sättet att avgöra matchen, summerar referent Chriso Vuojärvi.

Nej, Nederländerna var inte så överlägsna som många hade förväntat sig då de regerande Europamästarna inledde sitt VM-äventyr.

Motståndarna i Nya Zeeland försvarade disciplinerat och lyckades dessutom skapa farligare lägen.

Elva minuter in i matchen prickade Olivia Chance ribban. Rosie Whites avslut på en oerhört rätlinjig kontring senare i första halvlek fick räddas av Sari van Veenendaal.

Nederländerna, vars offensiva vapen hyllats i mångt och mycket inför VM, lyckades däremot inte skapa något allt för farligt. Lieke Martens lyckades i och för sig finta bort sin försvarare på vänsterkanten flera gånger, men den sista passningen blev alltid för dålig.

Tre poäng trots allt

I den andra halvleken var det igen Nya Zeeland som först kom närmast att näta. Sarah Gregorius – som åkt på en hård smäll i den första halvan – fick bollen i straffområdet, men försöket på en volley var inte helt rent och van Veenendaal kunde parera skottet.

Efter det började Nya Zeeland så småningom parkera bussen och verkade nöja sig med en poäng från premiären.

Men Nederländerna jobbade på. I tilläggsminuterna lyckades inhopparen Jill Roord klämma in bollen – ett mål som räckte till för seger.

Målet var Roords fjärde i landslagssammanhang.