Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Daghemmet Karusellen i Nagu flyttar till ungdomsgården och biblioteket: "Inte en bra lösning"

Från 2019
röd hink i sandlåda
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Erica Vasama

En del av de pengar som reserverats för ombyggnaden av Paraisten Lukio kommer att gå till renoveringen av daghemmet Karusellen i Nagu.

Karusellen kommer högst troligen att flytta in i fastigheten där biblioteket och ungdomsenheten Lyan jobbar. Förslaget har väckt kritik i Nagu.

Förslaget från stadsstyrelsen väckte en del diskussion under
stadsfullmäktigemötet på tisdagskvällen.

Förslag om tillägg röstades ner

Nina Söderlund (Vf) gjorde ett förslag om ett tillägg om att staden fortsätter utforska alternativa byggnader där daghemsbarnen kan hålla till.

Söderlunds förslag fick stöd av Lotta Laaksonen (Vf) och Olof Elenius (SFP), men efter en omröstning röstade endast 6 för Söderlunds förslag medan 28 röstade enligt föredragningen. En var borta.

daghemmet karusellen
Bildtext Arkivbild. Under mötet diskuterades daghemmet Karusellen och vart barnen ska flytta under renoveringen.
Bild: Yle/Lotta Sundström

"Inte en bra lösning"

Söderlund tycker inte att det är en bra lösning att barnen flyttar in till biblioteket.

- Flytten förstör verksamheten för flera olika enheter. Det är väldigt jobbigt för biblioteket, det blir svårt för ungdomsverksamheten och till och med lite för motionssidan så med ett beslut lyckas man göra väldigt mycket skada, säger Söderlund.

Diskussion uppstod under mötet

Vid ett tillfälle under mötet påminde ordförande Tarja Rinne om att stadsfullmäktige nu endast beslutar om daghemmet ska beviljas pengar för renovering eller inte.

Därför ansåg hon att dylika tilläggsförslag som Söderlund presenterade inte hörde till ärendet och hon påpekade under mötet att hon helst ser att förslaget tas tillbaka.

Rinnes inflikande kom efter att en diskussion hade uppstått över vem som ska fatta ett beslut om man hittar andra alternativ för daghemsbarnen.

Stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg undrade om ärendet i så fall ska tas upp i nämnden eller i stadsfullmäktige, varav flera ledamöter menade att fastighetschefen kunde ta beslutet.

De flesta var ändå eniga om att ärendet inte längre får dra ut på tiden, utan barnen ska ha tillgång till nya utrymmen så fort som möjligt.

Nina Söderlund
Bildtext Arkivbild. Nina Söderlund.
Bild: Yle/Nina Bergman

"Dags att ta ett beslut i frågan"

Sverker Engström (SFP) var en av dem som röstade för stadsstyrelsens förslag. Han anser att frågan om Karusellens framtid redan har dragit ut på tiden och att det var dags att ta ett beslut i ärendet.

- Jag hoppas att de som så att säga känner sig ”påtrampade” och tappar sina utrymmen tänker på att det de facto är fråga om en tillfällig lösning för att vi ska få det ännu bättre, säger Engström.

Information ordnas nästa vecka

Söderlund säger ändå att det inte är förbjudet att fortsätta se om det skulle finnas andra utrymmen för daghemsbarnen. Bland annat ska det ordnas en information i Nagu på onsdag 19.6.

- Fram tills dess så kan folk komma med förslag. Om man hittar ett bättre alternativ som inte heller kostar mera så kan det inte vara fel att välja det, säger Söderlund.

Kommer du då själv att jobba för nya förslag?

- Jo, nu ska vi fortsätta se efter andra alternativ åtminstone för delar av den här verksamheten så att det blir så bra som det bara är möjligt, säger Söderlund.

Diskussion om artikeln